Ga naar inhoud

Tentoonstelling Face Value: Surveillance en identiteit in het tijdperk van digitale gezichtsherkenning

Binnen het Digitale Cultuur programma van dit jaar onderzoekt Face Value de veranderende betekenis van het gezicht in een digitaliserende samenleving, waarin gezichten steeds vaker worden vastgelegd en geanalyseerd als digitaal portret. Bij het IMPAKT Centrum kun je bijzondere installaties en videowerken beleven. Aansluitend op de tentoonstelling organiseren IMPAKT en NFF op maandag 27 september een online panel Face Value: The Politics of facial recognition. Het panel is onderdeel van het NFF Professionals Programma.





Mensen ontmoeten elkaar steeds vaker online en gezichtsherkenning wordt op steeds meer plekken ingezet (van smartphones tot aan grenscontroles). Zo zien we dat gezichten steeds vaker door een technologische ‘lens’ worden gedigitaliseerd en getransformeerd. In dit proces fungeert het gezicht niet slechts als een startpunt van menselijke ontmoetingen, maar ook als wachtwoord, database en doelwit van overheidscontroles.

Wanneer we op straat lopen, een selfie posten of een demonstratie bijwonen, lopen we het risico dat gezichtsherkenningssoftware ons gezicht analyseert en de informatie opslaat in een database. Omdat dit proces van een afstand gebeurt en doorgaans onzichtbaar blijft, zijn we ons vaak niet bewust van de grote hoeveelheid informatie die van ons gezicht wordt afgelezen en wat daarmee gebeurt. Wanneer, waarom en hoe je herkent word is geen neutraal proces, maar een proces dat gekenmerkt wordt door structuren van in- en uitsluiting. Biometrische technologieën identificeren personen op basis van lichamelijke kenmerken; maar uit onderzoek blijkt dat biometrische systemen bevooroordeeld zijn, en racisme, seksisme en andere vormen van discriminatie kunnen vergroten.

Samen met IMPAKT presenteren we het werk van vijf kunstenaars(duo’s) die op een kritische manier bevragen hoe technologieën het gezicht in beeld brengen, wat de consequenties daarvan zijn en hoe we onze gezichten terug kunnen eisen. De werken in Face Value nodigen je uit om te reflecteren op wat er verloren gaat wanneer lichamen, stemmen en emoties worden gevangen in binaire code. Tegelijkertijd toont Face Value hoe gezichts-technologieën op alternatieve manieren kunnen worden ingezet om intieme en persoonlijke connecties tussen technologieën, lichamen en gemeenschappen mogelijk te maken.

De IMPAKT tentoonstelling Face Value kwam mede tot stand dankzij de ondersteuning van de Gemeente Utrecht, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Stichting Democratie & Media, Prins Bernhard Cultuurfonds, Pictoright Fonds en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en in samenwerking met het Nederlands Film Festival.

Geopend vanaf 18 september t\m 10 oktober
Openingstijden: 12:00 - 17:00 van woensdag tot zondag



Kunstenaars: Effi & Amir, Heather Dewey-Hagborg, Josèfa Ntjam, Ningli Zhu, Martine Stig.
Curator: Rosa Wevers (Utrecht University)


ga terug