do 20 feb 2020

Selectie competitieprogramma Dutch Movies Matter bekend

Acht films zijn geselecteerd voor Dutch Movies Matter, het competitieprogramma van het Movies that Matter Festival voor Nederlandse geëngageerde films. Juryvoorzitter Ido Abram, directeur SEE NL en adjunct directeur EYE, reikt de Dutch Movies Matter Award van €5000 uit tijdens de Dutch Movies Matter Night op woensdag 25 maart. Op deze avond wordt de documentaire ALLEN TEGEN ALLEN van Luuk Bouwman vertoond. De film toont aan de hand van uniek archiefmateriaal het ontstaan van het vooroorlogs fascisme in Nederland. Na afloop van de vertoning vindt er een panelgesprek plaats onder leiding van presentator Jort Kelder.

De komende editie van het Movies that Matter Festival vindt plaats van 20 tot en met 28 maart 2019 in Filmhuis Den Haag, Theater aan het Spui, theater en filmhuis Dakota en Pathé Buitenhof. Op 5 maart start de kaartverkoop.


 

  ALLEN TEGEN ALLEN 103′
  Luuk Bouwman
  Documentaire

  ALLEN TEGEN ALLEN schetst een tot nu toe onbekend beeld van hoe het fascisme geleidelijk terrein won in Nederland. Te zien is hoe een veelvoud van nationalistische organisaties al in de jaren twintig de kop opstak en aan populariteit won. Het resultaat is een diepgravende en onthullende documentaire over het ontstaan van het vooroorlogse fascisme in Nederland aan de hand van uniek archiefmateriaal.

  Cinema Delicatessen brengt de film op 30 april ook uit in de Nederlandse filmtheaters.


   

  LAMENTATIONS OF JUDAS (openingsfilm) 93′
  Boris Gerrets
  Documentaire

  Angolese soldaten vochten ooit mee in de koloniale oorlog van ‘wit’ Zuid-Afrika. Filmmaker Boris Gerrets stuit bij achtergebleven veteranen op een muur van stilte. Om hen de confrontatie met het verleden aan te laten gaan, besluit hij ze te laten spelen in het verhaal van de Bijbelse figuur Judas.

  Cinema Delicatessen brengt de film uit op 21 mei in de Nederlandse filmtheaters.


   

  PRISON FOR PROFIT 83′
  Ilse van Velzen en Femke van Velzen
  Documentaire

  Heftig verslag van de grimmige realiteit in Zuid-Afrika’s Mangaung-gevangenis. Bestierd door het private beveiligingsbedrijf G4S, een multinational, zijn mishandeling, marteling en verwaarlozing aan de orde van de dag en vrezen onderbetaalde bewakers voor hun leven. Met verhalen van klokkenluiders, bewakers en ex-gevangenen, en schokkende gelekte videobeelden.

  Cinema Delicatessen brengt de film uit op 26 maart in Nederlandse filmtheaters


   

  SIDIK EN DE PANTER 83′
  Reber Dosky
  Documentaire

  In het adembenemende berglandschap van Koerdisch Irak zoekt Sidik naar een panter, die al 25 jaar niet in het gebied is gesignaleerd. De vondst van de panter zou kunnen betekenen dat het gebied tot nationaal reservaat wordt verklaard. Sidik hoopt dat oorlogen en conflicten daarmee tot het verleden behoren.

  Mokum Filmdistributie brengt de film op 2 april ook uit in de Nederlandse filmtheaters.


   

  DE SLAG OM HET VROUWENHART 58′
  Hella de Jonge
  Documentaire

  Als Hella de Jonge hartproblemen krijgt, ontvangt ze medicijnen waarop ze slecht reageert: ze versuft, krijgt pijn en zelfs hallucinaties. Ze komt erachter dat het vrouwenhart anders is dan het mannenhart. De Jonge praat met onderzoekers, medici en patiënten, en confronteert de arts die suggereerde dat haar klachten psychosomatisch waren.

  De VPRO zendt deze film op 6 april uit op NPO 2.


   

  STOP FILMING US! 95′
  Joris Postema
  Documentaire

  Fascinerende studie naar verschillende percepties van de Democratische Republiek Congo. Kan een westerse filmmaker iets van waarheid vangen over dit complexe, beschadigde en prachtige land? Of veroorzaken westerse ‘goede bedoelingen’ alleen maar schade en frustratie? Eerlijk en inzichtelijk, met stemmen van alle kanten.

  Full Color Entertainment brengt de film uit in de Nederlandse filmtheaters.


   

  VERSTOTEN VADERS 51′
  Elena Lindemans
  Documentaire

  Wanneer vaders na een scheiding hun kind niet meer mogen zien, kan dat hun leven gaan beheersen. De drie hoofdpersonen in VERSTOTEN VADERS worden beschuldigd van seksueel misbruik en/of mishandeling en slingeren heen en weer tussen boosheid en wanhoop. ‘Hoe bewijs je dat iets dat nooit is gebeurd, nooit gebeurd is?’

  BNNVARA zendt deze film op 23 maart uit op NPO 2.


   

  WHEN ARE YOU COMING BACK, KEES? 54′
  Kees Schaap en Mark Schaap
  Documentaire

  In 1987 maakte student Kees Schaap zijn allereerste film over een Palestijnse familie op de Westelijke Jordaanoever. Ze stonden op het punt hun land kwijt te raken. Dertig jaar later gaat Schaap, samen met zijn zoon, vol twijfels terug naar zijn oude vrienden die net als hij al ver in de vijftig zijn. Heeft hij toentertijd te veel beloofd? Verwachtte de familie dat de film hen zou redden? WHEN ARE YOU COMING BACK, KEES? is een gelaagde tragikomische film over verloren dromen en over het scheppen van verwachtingen die je niet kunt nakomen. Maar ook over hoe zoons worden opgezadeld met de idealen van hun vaders.

  BNNVARA zendt deze film op 25 maart uit op NPO 2.


  Het Movies That Matter Festival

  Het Movies that Matter Festival in Den Haag is hét internationale festival over mensenrechten en een duurzame samenleving in de stad van vrede en recht, met negen dagen lang speelfilms, documentaires, debat, muziek en meer. Hoofdpartners van het Movies that Matter Festival zijn Amnesty International en
  de Nationale Postcode Loterij. De belangrijkste mediapartners zijn BNNVARA en dagblad Trouw.