ma 30 mrt 2020

Prijzen Movies that Matter Festival toegekend aan filmmakers

Door de maatregelen in verband met de verspreiding van het Coronavirus werd het Movies that Matter Festival dit jaar geannuleerd. Een deel van de films werd online aangeboden via Picl. De jury’s van de competitieprogramma’s Activist, Camera Justitia, Dutch Movies Matter en Students’ Choice hebben alle films online bekeken en zijn verheugd dat de winnende films alsnog de erkenning kunnen krijgen die ze verdienen. Zo heeft Joris Postma de Dutch Movies Matter Award gewonnen met zijn film STOP FILMING US.

De winnaars zijn:

De Activist Documentary Award (in samenwerking met Amnesty International)

Andy Cohen & Gaylen Ross
XIMEI

De Activist Documentary Award en €5.000 gaat naar regisseur Andy Cohen en Gaylen Ross voor hun film XIMEI: een intiem portret van de Chinese aidsactivist Liu Ximei, die wordt gedreven door compassie, optimisme en een ongelooflijke strijdbaarheid. “Wat een mooie verrassing om dit geweldige nieuws te ontvangen in deze zeer moeilijke tijden“, aldus regisseur Andy Cohen, die in een interview met Movies that Matter ook een oproep doet aan de Chinese president om Huang Huang, de cameraman van de film die nu gevangen zit, vrij te laten.

XIMEI is nog tot en met 20 april te zien op Picl tijdens het Movies that Matter Festival online.

Camera Justitia

COLLECTIVE
Alexander Nanau

De Camera Justitia-jury, bestaande uit voorzitter Kelly Matheson, Christopher Paulussen en Alex Szalat, kent de Award en een geldbedrag van €5.000 voor de beste film over recht en rechtvaardigheid toe aan de Roemeense regisseur Alexander Nanau voor COLLECTIVE. In deze zorgvuldig gecomponeerde, thrillerachtige documentaire over medische schandalen en corruptie in Roemenië, weigert een groep dappere journalisten los te laten, en een idealistische politicus probeert het probleem bij de wortel aan te pakken. Juryvoorzitter Kelly Matheson: “Deze documentaire kan niet actueler zijn. In een tijd waarin gezondheidszorgsystemen over de hele wereld onder druk staan en niet in staat zijn om de juiste zorg aan patiënten te verlenen, geeft deze film ons een blauwdruk van hoe dingen zouden moeten en kunnen worden gedaan“.

Dutch Movies Matter Award (mede mogelijk gemaakt door het VEVAM Fonds)

STOP FILMING US
Joris Postma

STOP FILMING US van regisseur Joris Postema is door de jury, onder leiding van Ido Abram, bekroond met de Dutch Movies Matter Award (€5.000). De film is een fascinerende studie naar verschillende percepties van de Democratische Republiek Congo. Kan een westerse filmmaker iets van waarheid vangen over dit complexe, beschadigde en prachtige land? Of veroorzaken westerse ‘goede bedoelingen’ alleen maar schade en frustratie? De jury noemt de film: “een belangrijke bijdrage aan de cruciale discussie over het westerse filmmaken en neokolonialisme op het Afrikaanse continent“.

STOP FILMING US wordt vanaf 2 april online uitgebracht door producent Doxy Films.

Students’ Choice Award

ATLANTIS
Valentyn Vasyanovych

De Students’ Choice competitie komt tot stand in samenwerking met de Universiteit Leiden. Een jury van studenten van de universiteit kent de Students’ Choice Award en €1.500 euro dit jaar toe aan regisseur Valentyn Vasyanovych voor de speelfilm ATLANTISDe film speelt zich af in het Oekraïne van 2025: de oorlog tegen Rusland is gewonnen, maar heeft de Oekraïense bevolking verslagen achtergelaten. Regisseur Valentyn Vasyanovych schuwt heftige, expliciete beelden niet, maar toont in schitterend geënsceneerde shots ook warmte en menselijkheid in een naoorlogs, desolaat landschap. Volgens de jury, bestaande uit studenten van UvL, is de film een cinematografisch meesterwerk met een belangrijke boodschap over de gevolgen van oorlog.


Het volgende Movies that Matter Festival vindt plaats van 19 t/m 28 maart 2021 in Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui. Klik hier voor meer informatie over de winnaars.

Een groot deel van de films zijn beschikbaar op Picl tijdens het Movies that Matter Festival online.