ma 27 nov 2017

Nederlandse winnaars op IDFA

Woensdagavond zijn tijdens de prijsuitreiking van IDFA 2017 de winnaars van de verschillende competities bekendgemaakt in de Stadsschouwburg Amsterdam. Hieronder vallen vijf Nederlandse documentaires en filmmakers. Vrijdagavond wordt de winnaar van de VPRO publieksprijs bekendgemaakt tijdens Best of IDFA: Audience Award 2017 op NPO 2. Je kan het festival nog bezoeken tot en met zondag.

De IDFA Award for Best Feature-Length Documentary ging naar Mila Turajlicb voor THE OTHER SIDE OF EVERYTHING (Servië, Frankrijk, Qatar). Daarnaast reikte de jury de IDFA Special Jury Award for Feature-Length Documentary uit aan THE DEMINER (Zweden) van Hogir Hirori en Shinwar Kamal.

Nederlandse winnaars

Prins Bernhard Cultuurfonds Documentaire Stipendium
Aan het begin van de avond mocht filmmaker Reber Dosky (THE SNIPER OF KOBANI, RADIO KOBANÎ en MERYEM) de Prins Bernhard Cultuurfonds Documentaire Stipendium (€ 50.000) in ontvangst nemen. Deze werd hem overhandigd door Ester Gould, winnaar van vorig jaar. In 2016 won Dosky met zijn film RADIO KOBANÎ de IDFA Award for Best Dutch Documentary.

THE LONG SEASON – Leonard Retel Helmrich
De IDFA Award for Dutch Documentary ging naar THE LONG SEASON van Leonard Retel Helmrich.

In Libanon leven momenteel zo’n 1,2 miljoen Syriërs. Veel tentenkampen, met soms niet meer dan honderd mensen, staan in de Begaa Vallei tussen Damascus en Beiroet. Vóór de oorlog werkten veel Syriërs er als seizoenarbeiders in de landbouw. Toen de oorlog uitbrak, bleven ze. Om er tenten neer te zetten betalen ze nu huur aan de grondeigenaren. The Long Season richt zich op één tentenkamp in een enorm landschap van nederzettingen. Door de intimiteit van de camera leven we mee met de gebeurtenissen en emoties van de bewoners. De film wordt aangedreven door de karakters; wat ze voelen, hoe ze bewegen en hoe ze reageren. Alle kampbewoners worden voortdurend geconfronteerd met het dilemma terugkeren of blijven. Met zijn Single Shot Cinema-stijl toont Leonard Retel Helmrich de kijker het kampleven.

ALICIA – Maasja Ooms
De IDFA Special Jury Award for Dutch Documentary ging naar 2Doc IDFA-primeur ALICIA van Maasja Ooms.

Wat doet het met je als je opgroeit in kindertehuizen, jaar in jaar uit hopend op een plek in een pleeggezin? Wie beslist er over Alicia’s lot en toekomst? Een onderhuids portret van binnenuit. Alicia is één jaar oud als ze uit huis wordt geplaatst. Via een pleeggezin komt ze op vijfjarige leeftijd terecht in een kindertehuis en als ze negen is zit ze daar nog steeds, in afwachting van plaatsing bij een nieuw gezin. Dit is het moment waarop de documentaire ALICIA begint.

De film volgt drie jaar lang het dagelijkse leven van het meisje, observerend en dicht op de huid gefilmd. Hoop, verwachting, onmacht en het effect van een gebrek aan perspectief zijn direct invoelbaar. Dreigt ze hierdoor te ontsporen of zijn we getuige van een onontkoombare geschiedenis die zich herhaalt? Wie beslist er over Alicia’s lot en toekomst?

LENNO & THE ANGELFISH – Shamira Raphaëla
De IDFA Award for Best Children’s Documentary ging naar LENNO & THE ANGELFISH van Shamira Raphaëla.

L I S T E N – Astrid Bussink
De IDFA Special Jury Award for Children’s Documentary ging naar L I S T E N van Astrid Bussink.

Ga naar de website van IDFA voor meer informatie en andere winnaars.