ma 10 apr 2017

Nederlandse winnaars Go Short 2017

Afgelopen weekend zijn de winnaars van de Go Short Awards bekendgemaakt. Een gouden extra voor de makers van de beste fictiefilm en de beste animatiefilm is dat ze wereldwijd de eerste films zijn die op de longlist van de Oscars van 2018 worden gezet. Onder de winnaars maar liefst vier Nederlandse filmmakers. De Europese competitie bestond dit jaar uit 101 korte films.

De Nederlandse regisseuse Ena Sendijarevic won met IMPORT de award voor beste Europese korte fictiefilm, en neemt zo als eerste de kortste route richting de Oscars. Sebastian Mulder ontving de Encouragement Award voor beste studentenfilm, Tessa Louise Pope kreeg de VEVAM Go Short Award voor beste Nederlandse korte film, en de Moviezone Youth Jury kende de Nijmegen Youth Award toe aan Joren Molter.

Ena Sendijarevic – Go Short 2017
Ena Sendijarevic mocht in 2014 bij ons ook al een award in ontvangst nemen, toen voor de beste Nederlandse korte film met REIZIGERS IN DE NACHT. Vorig jaar pitchte zij op Go Short haar filmplan voor IMPORT, een film over een gezin dat Bosnië ontvlucht, en in een Nederlands dorp in absurde situaties terechtkomt. Nu ze met die film een Go Short Award heeft gewonnen, komt ze direct in aanmerking voor een nominatie voor de Oscars en BAFTAs. IMPORT beleefde de Nederlandse première op NFF 2016, waar de film onderdeel was van het openingsprogramma van Forum van de Regisseurs.

Het volledige overzicht van de Go Short Awards 2017:

NTR Go Short Awards for Best European Short Film
Fiction: Import – Ena Sendijarevic
Animation: Moms on Fire – Joanna Rytel
Documentary: Yo no soy de aquí – Maite Alberdi & Giedre Žickyte
Art Film: Martin Pleure – Jonathan Vinel

Go Short Encouragement Award for Best Student Film
Nature: All Rights Reserved – Sebastian Mulder

VEVAM Go Short Award for Best Dutch Short Film
The Origin of Trouble – Tessa Louise Pope

Nijmegen Youth Award & Moviezone Youth Award
In Kropsdam Is Iedereen Gelukkig – Joren Molter