do 07 feb 2019

Nederlandse film op de 69e Berlinale

Vandaag gaat de 69e editie van het Internationaal Film Festival van Berlijn van start, waar een aantal Nederlandse films hun (wereld)première beleven. De Nederlandse jeugdfilm is net als voorgaande jaren sterk aanwezig in de Generation Competitie. Het festival duurt tot en met 17 februari 2019.

MIJN BIJZONDER RARE WEEK MET TESS, de eerste speelfilm van regisseur Steven Wouterlood, viert zijn wereldpremière in de Generation Kplus sectie. De film is geproduceerd door BIND Film (NL) in coproductie met Ostlicht Filmproduktion (DE). Steven Wouterlood heeft met zijn eerdere werk veel prijzen gewonnen. Voor zijn korte film ALLES MAG ontving hij onder meer een Emmy Kids Award in New York en een TIFF Kids Award in Toronto. KONINGSDAG (2015) werd ook bekroond met een prijs op TIFF Kids en de Juryprijs van het Chicago International Children’s Film Festival.
MIJN BIJZONDER RARE WEEK MET TESS vertelt het verhaal van Sam, die tijdens de vakantie met zijn familie op Terschelling vastberaden begint aan zijn zelfverzonnen alleenheidstraining. Een avontuur met de ongrijpbare Tess doet hem inzien dat je familie juist moet koesteren in plaats van ontvluchten. De film is gebaseerd op het gelijknamige en bekroonde boek van Anna Woltz.

Daarnaast is de wereldpremière van GOLDIE, de nieuwe film van de Nederlandse filmmaker Sam de Jong, onderdeel van Generation 14plus. Sam de Jong’s korte film MARC JACOBS werd in 2014 geselecteerd voor de Short Film Competition van Berlijn en voor zijn eerste speelfilm PRINS (2015) ontving hij er een Eervolle Vermeldig van de Berlinale Jeugdjury. GOLDIE is een Amerikaanse productie.

Ook in Generation: de internationale premières van de korte films #BULLYINGSTORY door Eef Hilgers en YULIA & JULIET door Zara Dwinger.

Esther Rots’ RETROSPEKT is geselecteerd voor Forum.

Eerder maakte de Berlinale al de selectie van vier andere minoritaire coproducties bekend: A TALE OF THREE SISTERS van Emin Alper (NL coproducent: Circe Films) zal in wereldpremière gaan in de Berlinale Competition. Het Panorama programma presenteert de wereldpremières van THE MIRCALE OF THE SARGASSO SEA van Syllas Tzoumerkas (NL coproducent: PRPL), HELLHOLE van Bas Devos (NL coproducent: Phanta Film) en tot slot de Europese première van Alejandro Landes’ film MONOS (NL coproducent: Lemming Film), die voorafgaande aan Berlijn in wereldpremière gaat in de competitie van Sundance. Voor de Generation 14 plus sectie is de Nederlandse minoritaire coproductie STUPID YOUNG HEART van Selma Vilhunen (NL coproducent: Windmill Film) geselecteerd, die in september in Toronto zijn wereldpremière beleefde.