do 28 nov 2019

Nederland valt in de prijzen op het Chicago International Children’s Film Festival

De jury van het oudste en grootste jeugdfilmfestival van Noord-Amerika riep MIJN BIJZONDER RARE WEEK MET TESS en KAPSALON ROMY uit tot de beste twee jeugdfilms van het jaar. De Drentse lhbt-film ANDERS werd uitgeroepen tot beste korte jeugddrama ter wereld.

ANDERS werd gemaakt in het kader van de Culturele Regenboogweek Drenthe en won, net als jeugdfilms Tess en Romy, al tientallen prijzen over de hele wereld.

MIJN BIJZONDER RARE WEEK MET TESS
Regie: Steven Wouterlood

Op de eerste vakantiedag op Terschelling ontmoet Sam het eigenaardige meisje Tess. Zij draagt een groot geheim met zich mee. Sam neemt een drastisch besluit waardoor zijn bijzondere vriendschap op het spel komt te staan en Tess haar leven voorgoed zal veranderen. Want ook al was hij net bezig met een ‘alleenheidstraining’, het avontuur roept!

KAPSALON ROMY
Regie: Mischa Kamp

Romy vindt het niet leuk dat ze elke dag naar oppas-oma Stine moet, die als kapster werkt en Alzheimer heeft. Als zij haar kleindochter in vertrouwen neemt over die toenemende vergeetachtigheid en verwardheid, beseft Romy dat oma niet alleen op haar past, maar zij ook op oma!

ANDERS
Regie: Reinout Hellenthal

ANDERS laat de worsteling zien van de 14-jarige Alex, die zich ‘anders’ voelt en (daardoor) met zichzelf en zijn omgeving overhoop ligt. Met deze film willen Reinout Hellenthal, CMO STAMM en de provincie Drenthe aandacht vragen voor de acceptatie van mensen die anders zijn in het algemeen en de positie van transgenders in het bijzonder.


De jeugdjury bekroonde de Nederlandse film SOMETHING ABOUT ALEX geregisseerd door Reinout Hellenthal in de categorie beste korte drama.

De afgelopen jaren presteert Nederland bovengemiddeld op het Chicago International Children’s Film Festival. Tijdens een vorige editie van het filmfestival viel KONINGSDAG van regisseur Wouterlood en producent BIND al in de prijzen.

MIJN ZONDER RARE WEEK MET TESS en KAPSALON ROMY zijn momenteel nog in de Nederlandse bioscopen te zien.