di 19 feb 2019

Meld je aan voor Filmkrant Lab

Filmkrant Lab is een coachingstraject voor aankomende filmcritici tussen de 18 en 35, georganiseerd door de Filmkrant, Eye en het Nederlands Film Festival. Gedurende tien bijeenkomsten en individuele feedbacksessies bekwamen de deelnemers zich in allerlei vormen van filmkritiek en krijgen ze een brede introductie in de Nederlandse filmwereld.

Niet alleen geschreven kritiek in de vorm van recensies, interviews en achtergrondartikelen komt aan bod, maar ook video-essays, vlogs en live kritiek in de vorm van inleidingen. De deelnemers schrijven maandelijks voor filmkrant.nl en worden betrokken bij de redactie van de Nederlandse Filmnacht, waarvoor zij vier keer per jaar een bijdrage leveren in de vorm van een inleiding, artikel, interview of andere, audiovisuele journalistieke uiting.

Het Filmkrant Lab bestaat uit tien maandelijkse bijeenkomsten, begeleid door Joost Broeren-Huitenga en Dana Linssen van de Filmkrant en diverse gastsprekers. Bijeenkomsten vinden plaats in Amsterdam op 19 maart, 23 april, 7 mei, 28 mei, 11 juni, 2 juli, 26 augustus, 17 september, 8 oktober en 5 november van 19.00 tot 22.00 uur.

Naast deelname aan alle bijeenkomsten, worden deelnemers geacht maandelijks nog enkele uren te besteden aan het schrijven van hun eigen stukken of produceren van andere vormen van filmkritiek en feedback te geven op het werk van anderen. Tussen de bijeenkomsten door krijgen de deelnemers waar nodig individuele begeleiding.

De enige voorwaarde voor deelname is een grote interesse in film in de breedste zin. Ervaring met filmkritiek (in de vorm van geschreven stukken, video-essays, vlogs, podcasts, etc.) is een pré, maar niet noodzakelijk; uiteindelijk geven inzicht en pas ie voor film de doorslag. Er is ruimte voor minimaal 8 en maximaal 12 deelnemers, waarbij nadrukkelijk wordt gezocht naar diverse stemmen. Deelname kost €100, (€80,- voor houders van een collegekaart). Geïnteresseerd? Stuur dan uiterlijk 4 maart 2019 je aanmelding naar [email protected].

Aanmeldingen bestaan uit:
  • een relevant CV van maximaal 1 pagina;
  • een motivatiebrief van maximaal 600 woorden, waarin je uitlegt waarom je denkt de ideale kandidaat voor deze workshop te zijn;
  • maximaal drie voorbeelden van relevant eerder werk, indien van toepassing.

Je hoort op 8 maart of je bent geselecteerd.

  • Lees meer over de Nederlandse Filmnacht

    De Nederlandse Filmnacht manifesteert zich in 2019 op meerdere momenten in het jaar om de Nederlandse arthouse film te promoten. Naast de speciale editie van de Filmnacht tijdens het Nederlands Film Festival in september, vorig jaar met NIEMAND IN DE STAD, zijn er vanaf nu drie kleinere edities van de Nederlandse Filmnacht.

    Meer informatie