wo 12 mei 2021

NFF daagt leraren uit met Filmeducatie

In coronatijd maken leerlingen en docenten meer dan ooit gebruik van beeld om verhalen te vertellen. Sinds de start van de pandemie kregen leerlingen gemiddeld vier maanden thuisonderwijs en groeide video uit tot het meest gebruikte medium onder leerlingen. Waarom leren zij dan niet standaard over film op school? Het NFF daagt alle leraren van Nederland uit om daar verandering in te brengen. Schrijf je direct in voor NFF Educatie 2021.

Inschrijven

 

Ga aan de slag met Filmeducatie

Hoe pak jij Filmeducatie aan in je klas? NFF schiet te hulp met een feestelijk programma boordevol inspirerende filmeducatietips, films en toegankelijk lesmateriaal voor alle niveaus en leerjaren, van kleuterschool tot collegezaal. Met het NFF Educatieprogramma wordt het organiseren van een NFF-bioscoopvertoning in jouw klas kinderspel met weinig tot geen voorbereidingstijd. Alles wat je nodig hebt is internet en een scherm. Of je kiest voor een workshop Junior Gouden Kalveren Gala of Social Media Stories waarin de filmskills van jouw leerlingen voorop staan. Het NFF Educatieprogramma vindt plaats tussen 25 september t/m 15 oktober.

Kies je onderwijssysteem en ga aan de slag: 

Basisonderwijs       Voortgezet onderwijs      Mbo

Programma’s in het kort:

  • Speciaal voor de films ontwikkeld lesmateriaal voor primair/voortgezet/middelbaar beroepsonderwijs;
  • Praktische doe-opdrachten die je ook op een later tijdstip kunt inzetten;  
  • Zorgvuldig geselecteerde films van animatie tot documentaire en van kort tot lang. Of laat je leerlingen zelf aan de slag tijdens de workshops Junior Gouden Kalveren Gala of Social Media Stories
  • Thema’s die aansluiten bij de belevingswereld van je leerlingen;
  • Een uniek inkijkje in het maakproces van de films;
  • Speciale videoboodschappen of livegesprekken met makers;
  • Met de NFF Filmkit tover je je klas om tot een heuse NFF-bioscoop;
  • Lessen sluiten aan bij de leerdoelen: kritisch leren kijken, analyseren, reflecteren en zelf verhalen maken;
  • Flexibele programma’s die een uitkomst bieden voor actieve kleuterklassen met beperkte aandachtsspanne.
  • Alles vanuit je eigen klaslokaal of school! Je hebt alleen een beamer of digibord en internet nodig.

Ben jij al een echte Filmeducatie leraar? Doe dan mee met de wedstrijd Filmleraar van het Jaar 2021 en wie weet zien we jou terug tijdens het NFF. 


Het belang van Filmeducatie en het Nederlands Film Festival (NFF)

Jaarlijks, aan het begin van het najaar, vindt het Nederlands Film Festival (NFF) plaats. De nieuwste speelfilms, documentaires, animaties, korte films, televisiedrama’s, games-, interactieve projecten én tal van evenementen van eigen bodem, worden tijdens het festival gepresenteerd. In een wereld waarin overal om ons heen bewegende beelden te zien zijn, is bedrevenheid in het onderzoeken en interpreteren hiervan essentieel. Zeker als Filmeducatie geen standaard onderdeel is in het Nederlandse onderwijs. Het Nederlands Film Festival wil mediawijsheid stimuleren, o.a. door het aanbieden van lesmateriaal, nagesprekken met makers en het organiseren van workshops door filmprofessionals.