ma 25 mei 2020

IN ALASKA geselecteerd voor MEDIA – Ontwikkeling Individuele Projecten

De Europese Commissie heeft de toekenningen n.a.v. de oproep voor Ontwikkeling Audiovisuele Projecten bekendgemaakt. Met “Support for Development of Audiovisual Content – Single Project” bevordert de Europese Commissie de ontwikkeling van audiovisuele projecten die bestemd zijn voor de Europese en internationale markt. De eerste deadline voor deze oproep was 13 november 2019.

Uit Nederland is het speelfilmproject IN ALASKA geselecteerd. Jaap van Heusden is de regisseur en scenarist van deze film. Het is een productie van IJswater Films (Marc Bary) in coproductie met Lithium Studio’s (Canada), Caviar (Belgie) en Volterra Group (Nederland). Van Heusden is bekend van IN BLUE, de speelfilm die tijdens de NFF editie van 2018 drie Gouden Kalveren won voor Beste Regie, Beste Scenario en Beste Actrice (Maria Kraakman).

IN ALASKA ontving tevens ontwikkelingssteun van het Nederlands Filmfonds (Talentontwikkeling in Internationale Context en Productieontwikkeling) en werd geselecteerd voor L’Atelier Cannes 2019 en het Internationaal Financing Forum ‘Ontario Creates’ tijdens TIFF 2019. De film gaat over een depressieve zeventienjarige jongen genaamd Woody die in Alaska woont. Woody neemt een besluit dat zijn leven drastisch veranderd: hij schiet een gat in de oliepijpleiding en wordt zo in één klap de meest gezochte crimineel van het land, opgejaagd door de doorgewinterde FBI-agent Susan Tarheel. Terwijl hij vlucht voor zijn leven, leert hij wat het is om écht te leven.

Uit heel Europa werden er 278 aanvragen ingediend en 64 aanvragen uit 26 EU-landen geselecteerd voor een totaalbedrag van €2.705.000 euro. De ingediende aanvragen waren 9 animatieprojecten, 17 creatieve documentaires en 38 fictieprojecten. Klik hier om een overzicht van de toekenningen te zien.

Lees hier meer over de oproep Ontwikkeling – Audiovisuele Projecten.