do 24 jan 2019

IFFR tips van Silvia van der Heiden

De 48e editie van het International Film Festival Rotterdam (23 januari t/m 3 februari 2019) is in volle gang. Uiteraard is er ook veel Nederlands te zien. Er zijn maar liefst veertig Nederlandse producties en coproducties te bewonderen bestaande uit speelfilms, mid-length films, korte films, virtual reality en verschillende kunstinstallaties. Onze festivaldirecteur Silvia van der Heiden vertelt naar welke Nederlandse films zij op IFFR het meeste uitkijkt.

TAKE ME SOMEWHERE NICE (Ena Sendijarević)

Frisse, droogkomische roadmovie die de ontdekkingstocht van een Bosnisch-Nederlands meisje dwars door haar geboorteland vangt in vervreemdende shots.
Silvia: “Ik kijk na Ena’s Fernweh, Import en niet te vergeten die ene aflevering uit VPRO’s kinderserie Eng, uit naar haar nieuwe film.”

INNER LANDSCAPE (Frank Scheffer)

Documentaire over de totstandkoming van de kameropera Si Fan, die in 2015 voor het Nieuw Ensemble werd gecomponeerd door de Chinees Guo Wenjing.
Silvia: “Ik volg al jaren het Nieuw Ensemble en ben tegelijkertijd nieuwsgierig naar het nieuwe werk van deze bijzondere maker. Kijk bijvoorbeeld zijn documentaire How To get Out Of The Cage – A Year With John Cage eens terug. Ook bijzonder, het is een vertoning met live Chinese Opera.”

BLOODY MARIE (Guido van Driel, Lennert Hillege)

Een getergde striptekenaar drenkt haar dagen op de Amsterdamse Wallen in wodka, maar raakt onverhoeds in conflict met criminelen.
“De wederopstanding van een klootzak resoneerde nog lang na in mijn hoofd, ben dus bijzonder benieuwd naar deze tweede lange speelfilm van Guido van Driel.”

NOCTURNE (Viktor van der Valk)

Lyrische film noir over twee producenten, een investeerder, een deadline, een vrouw, een wapen en een hopeloos romantische jongen.
Silvia: “In 2017 was Victor van der Valk een van de makers bij Boost NL (een talentontwikkelingsprogramma dat het NFF en IFFR samen organiseren). Hij won de Tuschinski Award én kreeg de Wildcard op NFF. Reden te meer om deze film nu te gaan zien.”

THE BEAST IN THE JUNGLE (Clara van Gool)

Melancholische bespiegeling over het verstrijken van de tijd mengt het idioom van de kostuumfilm met dans. Naar een novelle van Henry James uit 1903.
Silvia: “Clara van Gool is ’s lands trots op het gebied van dansfilm. Als voormalig voorzitter van Julidans en groot dansliefhebber wil ik dan ook absoluut deze film gaan zien.”

DIRTY GOD (Sacha Polak)

Na een zuuraanval is Jade, een jonge moeder uit Londen, voor het leven getekend. Sterk portret met prachtige hoofdrol van nieuwkomer Vicky Knight.
Silvia: “Ik heb expres persvertoningen gemeden omdat ik heel graag dit bijzondere werk van Sacha Polak wil zien op IFFR.”

Big Talk: Sacha Polak

“Het lijkt me heel interessant om meer van haar inspiratiebronnen en beweegredenen te horen. Altijd fijn om een bevlogen maker te horen spreken.”

Klik hier voor alle Nederlandse producties die op het festival te zien zijn en tickets.