wo 29 nov 2017

Hoe is het nu met …

Hoe is het nu met de films die twee maanden geleden op het Nederlands Film Festival draaiden? Of ze nou in première gingen of in de race voor een Gouden Kalf waren, de reis stopt niet bij het NFF. We lichten er een aantal voor je uit.

UNWANTED (T’Padashtun) – Edon Rizvanolli 
De speelfilm UNWANTED (T’Padashtun) van regisseur Edon Rizvanolli ging in première op het NFF en ontving onlangs de prijs voor Beste Scenario op het Tirana International Film Festival in Albanië. De komende weken is UNWANTED (T’Padashtun) op meerdere internationale filmfestivals te zien. De film werd geselecteerd voor het Mannheim-Heidelberg filmfestival, de CineBalkan Competitie van de Skopje Cinedays, het International Film Festival of India in Goa en het Cairo International Film Festival. Rizvanolli’s film is daarnaast geselecteerd als de Kosovaarse Oscar®-inzending voor Beste Niet-Engelstalige Film.

UNWANTED (T’padashtun) vertelt het verhaal van de tiener Alban die met zijn moeder Zana in Amsterdam woont. Zijn moeder verliet Kosovo tijdens de oorlog op de Balkan. Alban is een onhandelbare jongen die steeds in problemen raakt. Hij wordt verliefd op een Servisch meisje maar de verkering is gedoemd vanwege het donkere verleden van hun ouders. Gaandeweg komen de oorlogstrauma’s van Alban’s moeder naar boven die dan ook fel tegen de relatie van haar zoon is.

HOLLANDS HOOP
Het tweede seizoen van HOLLANDS HOOP, een serie van BNNVARA en NTR, ging in première op NFF 2017. Onlangs werd het derde seizoen aangekondigd, dat volgend jaar opgenomen zal worden. Regie is wederom in handen Dana Nechushtan en het scenario wordt geschreven door Franky Ribbens. HOLLANDS HOOP vertelt het verhaal van psychiater Fokke Augustinus die met zijn gezin naar het Groningse platteland is verhuisd en daar in de cannabisteelt terecht is gekomen. Rollen zijn voor Marcel Hensema, Kim van Kooten, Martijn Lakemeier, Peter Van Den Begin en Hadewych Minis. Acteurs Gaite Jansen, Camilla Siegertsz en Jonas Smulders maakten in seizoen twee, dat momenteel wordt uitgezonden op NPO 2, hun entree.

BRIMSTONE
Brimstone ontving maar liefst zes Gouden Kalveren op NFF2017 en valt ook nu weer in de prijzen. De European Film Academy kondigde de eerste zeven European Film Award winnaars aan die zaterdagavond 9 december tijdens de 30ste European Film Awards Ceremonie in Berlijn geëerd worden. Daaronder valt de Nederlandse grimeur Leendert van Nimwegen die de Europese Filmprijs voor Beste Haar & Make-up BRIMSTONE ontvangt. “In BRIMSTONE geeft Leendert van Nimwegen met zijn make-up en haar glans aan de personages, zowel goed als slecht, jong als oud, bij hun ontwikkeling door de film heen. Speels en kleurrijk, sober en sinister. De perfecte combinatie van haar & make-up is schitterend vormgegeven en maakt de karakters levensecht.

Zaterdagavond 9 december 2017, tijdens de 30ste European Film Awards Ceremonie, zullen deze awards worden uitgereikt. Dat is live te volgen via  www.europeanfilmawards.eu.

Brimstone is een duister verhaal dat zich afspeelt aan het einde van de 19e eeuw. Een spannende, gewelddadige en epische thriller over Liz, een jonge vrouw wiens leven en dat van haar gezin op het spel komt te staan als een huiveringwekkende dominee in haar leven verschijnt.