ma 04 mei 2020

Filmjaarboek 2019/2020 verschijnt op 6 mei

Het filmjaarboek van 2019/2020 is verkrijgbaar vanaf 6 mei. Het boek bevat de beschrijvingen en uitgebreide credits van alle bioscoopfilms die in 2019 zijn uitgebracht. Daarnaast onthult het de belangrijkste en spraakmakende films van 2019 in zes artikelen. Welke films doen ertoe, welke trends blijken een lange adem te hebben en welke vergeten feiten zijn komen bovendrijven?

Basje Boer (De Groene Amsterdammer) zag dat in films als RETROSPEKT (Esther Rots), PORTRAIT DE LA JEUNE FILLE EN FEU (Céline Sciamma) en DIRTY GOD (Sacha Polak) het lichaam een belangrijke rol speelt, maar ook steeds anders benaderd wordt; ze rijmen en spreken elkaar tegen, ze overlappen en vloeken.

Ook heerst er een energie en optimisme in de Nederlandse animatiewereld, denk aan films als MIND MY MIND (Floor Adams) en UNDONE (Hisko Hulsing). Leo Bankersen (Cultureel Persbureau, de Filmkrant) signaleert dat er een stuk of twintig nieuwe Nederlandse plannen in voorbereiding zijn.

De auteur van het jaar is dit keer regisseur Martin Scorsese. Bas Blokker (Amerika-correspondent voor NRC Handelsblad) schreef een uitgebreid profiel van zijn werk. Joost Broeren-Huitenga (Het Parool, de Filmkrant) laat zien hoe filmmakers de groeiende kloof tussen arm en rijk in beeld brengen. In 2019 was dit op allerlei manieren zichtbaar, ook in de bioscoop, van SORRY WE MISSED YOU tot JOKER en van HUSTLERS tot PARASITE.

Daarnaast was 2019 een opmerkelijk jaar in de geschiedenisschrijving van het superheldentijdperk. AVENGERS: ENDGAME zette een punt achter de filmserie terwijl de JOKER de Gouden Leeuw van Venetië won en elf Oscarnominaties kreeg. Bart van der Put (Het Parool) schrijft dat na dertig jaar het hoogste podium werd bereikt.

In het Jaaroverzicht van Karin Wolfs blijkt dat 2019 een jaar was vol chaos, activisme en protest. In de bioscopen draaiden films over profiteurs en klokkenluiders. De eerste post-#MeToo-films zagen het licht en deepfake ging mainstream.

De Vrienden van het Filmjaarboek helpen al jaren met het voortzetten van de in 1980 begonnen traditie om alle in de bioscoop uitgebrachte films jaarlijks te inventariseren. Vanwege COVID-19 geen feestelijke boekpresentatie dit jaar.

Het Filmjaarboek 2019/2020 werd mede mogelijk gemaakt door een subsidie van Nederlands Filmfonds, Amsterdam CFAP SEKAM Video Fonds, Partner Eye Filmmuseum, Vrienden van het Filmjaarboek 2019/2020, Cinéart, Cinefox, Cinema Delicatessen, Contact Film, Digitaal Filmdepot FDN / Filmdepot.nl, FilmHallen, Filmhuis Den Haag, Geoffrey Donaldson Instituut, Gofilex, Gusto Entertainment, IDFA International Documentary Film Festival Amsterdam, IFFG Internationaal FilmFestival Gorinchem, Louis Hartlooper Complex, MOOOV Film Distribution, NVBF – Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters, Periscoop Film, VEVAM Fonds, Vue Nederland, Windmill Film.

Het is mogelijk om het boek vooraf te bestellen.