do 02 apr 2020

€6,8 miljoen Netherlands Film Production Incentive voor 15 producties

In de eerste ronde van de Netherlands Film Production Incentive 2020 van het Nederlands Filmfonds zijn bijdragen verleend aan in totaal 15 producties. Het gaat om 11 speelfilms, 2 documentaires en 2 dramaseries, 4 hiervan zijn internationale coproducties. Het totale bedrag van de contributie is €6,8 miljoen.

De gehonoreerde filmprojecten van de eerste ronde zijn:

BLACK LOTUS, speelfilm

Regie: Todor Chapkanov (BG)
Scenario: Tad Daggerhart (VS)
Hoofdproducent: Capstone Group LLC (VS
Nederlandse coproducent: Tom de Mol Productions

Wanneer zijn petekind Angie wordt ontvoerd door de Albanese maffia, gaat voormalig special Ops‐commando Matteo Donner op een eenmansoorlog door Amsterdam om haar te redden.

Financiële bijdrage: €1.500.000;
Bestedingen in Nederland o.a.: cast, production designer, sound recordist on set, sound designer, visual effects supervisor, colorist, componist, kostuumontwerp, make-up & haar, first AD, line producer, post production supervisor.

CAPTAIN NOVA, speelfilm

Regie: Maurice Trouwborst
Scenario: Lotte Tabbers
Nederlandse producent: Keplerfilm

In 2050 is de aarde er zo slecht aan toe dat gevechtspiloot Nova (37) de opdracht krijgt terug te reizen naar het jaar 2025 en een desastreuze milieuramp te voorkomen.

Financiële bijdrage: €479.553;
Bestedingen in Nederland o.a.: regie, scenario, cast.

CASANOVA'S, speelfilm

Regie en scenario: Jamel Aattache
Nederlandse producent: 2CFILM

CASANOVA’S is een romantische komedie over een onzekere journalist, die voor zijn werk undercover moet gaan om een mysterieuze datingcoach te ontmaskeren.

Financiële bijdrage: €225.212;
Bestedingen in Nederland o.a.: regie, scenario, cast.

FRÜHLINGSSCHATTEN, speelfilm

Regie en scenario: Constantin Hatz (AT)
Hoofdproducent: Kinoscope Film (DE)
Coproducenten: Witcraft Filmproduktion (AT), Domar Film (DE)
Nederlandse coproducent: Isabella Films

In een klein, gestagneerd, bijna geheel uitgestorven, dorp bewoond door een bevolking, gehuld in werkeloosheid, duisternis en depressie, worstelt de 13-jarige Daniel om een betekenis te vinden in de harde, onverzoenlijke natuur die hem omringt en zoekt naar buitenstaanders om hem heen die zijn lot delen.

Financiële bijdrage: €125.044;
Bestedingen in Nederland o.a.: production designer, sound designer, make-up & haar, first AD, line producer, post production supervisor.

A HOUSE IN JERUSALEM, speelfilm

Regie: Muayad Alayan (PS)
Scenario: Rami Alayan, Muayad Alayan (PS)
Hoofdproducent: PalCine Productions (IL)
Coproducenten: Heretic Films (GR), Red Balloon Film (DE)
Nederlandse coproducent: KeyFilm

Na de dood van haar moeder, verhuist een jong Joods-Amerikaans meisje met haar vader van New York naar Jeruzalem. Haar vader hoopt dat een nieuw begin haar kan helpen het pijnlijke verleden te verwerken. Maar als ze hun intrek in een oud huis nemen, ontmoet ze de geest van een Palestijns meisje van haar eigen leeftijd dat in 1948 gescheiden werd van haar familie.

Financiële bijdrage: €46.763;
Bestedingen in Nederland o.a.: production designer, visual effects supervisor, colorist, componist, post production supervisor.

JUST SAY YES, speelfilm

Regie: Appie Boudellah, Aram van de Rest
Scenario: Appie Boudellah, Mustapha Boudellah, Maarten van den Broek, Marie Kiebert
Nederlandse producent: AM Pictures

JUST SAY YES is een romantische komedie waar Lotte haar man Alex terug wil en bereid is om voor haar huwelijk te vechten, ondanks dat Alex op het laatste moment hun bruiloft heeft afgeblazen omdat hij koudwatervrees heeft gekregen. Lotte wordt hierbij geholpen door haar nieuwe collega en macho Chris die haar uit haar comfortzone haalt en ervoor zorgt dat zij helemaal opbloeit. Lotte krijgt gevoelens voor Chris en moet een keuze maken.

Financiële bijdrage: €222.400;
Bestedingen in Nederland o.a.: regie, scenario, cast, director of photography, editor, production designer, sound recordist on set, sound designer, visual effects supervisor, colorist, componist, kostuumontwerp, make-up & haar, first AD, line producer, post production supervisor.

LOOK WHAT YOU MADE ME DO, documentaire

Regie en scenario: Coco Schrijber
Nederlandse producent: Witfilm

Luka vecht voor haar leven in een gewelddadig huwelijk. Haar worsteling wordt becommentarieerd door vier moordenaressen die uit liefde, angst of woede hun man hebben gedood. Een film als een vuistslag over de vrouw als dader, in tegenstelling tot de vrouw als eeuwig slachtoffer.

Financiële bijdrage: €114.917;
Bestedingen in Nederland o.a.: regie, scenario, director of photography, editor, sound recordist, sound designer, componist, production manager, post production supervisor.

LUIZENMOEDER DE FILM, speelfilm

Regie en scenario: Ilse Warringa
Nederlandse producent: Johan Nijenhuis & Co
Coproducent: BING Film & TV (NL)

Kinderen, juffen en ouders van een ietwat conservatieve basisschool moeten dealen met een nieuwe jonge interim-manager, die de school zodanig wil digitaliseren dat docenten en klassikaal onderwijs overbodig lijken.

Financiële bijdrage: €656.269;
Bestedingen in Nederland o.a.: regie, scenario, cast, director of photography, editor, production designer, sound recordist on set, sound designer, visual effects supervisor, componist, kostuumontwerp, make-up & haar, first AD, line producer, post production supervisor.

MESKINA, speelfilm

Regie: Daria Bukvić
Scenario: Ernst Gonlag, Fadua El Akchaoui
Nederlandse producent: NewBe TV

Leyla wordt door haar familie gezien als ‘meskina’, oftewel: een zielenpiet. Haar huwelijk met de populaire muziekproducer Abdelkarim is stukgelopen. Leyla heeft geen man, geen baan en woont noodgedwongen bij haar moeder. Uiteindelijk gaan haar moeder en zus ieder op eigen wijze op zoek naar een man voor Leyla.

Financiële bijdrage: €258.720;
Bestedingen in Nederland o.a.: regie, scenario, cast, line producer.

MISFIT 3, speelfilm

Regie: Erwin van den Eshof
Scenario: Karen van den Ende, Brian de Vore
Nederlandse producent: NewBe TV

Voor het eerst zijn de Misfits en VIP’s bevriend en hebben Julia en Sterre samen met Nick een platencontract afgesloten. Ze staan op het punt om hun eerste single te releasen. Maar alles verandert als op de eerste schooldag wordt aangekondigd dat het Hoogland College gaat fuseren met het Olympus.

Financiële bijdrage: €210.560;
Bestedingen in Nederland o.a.: regie, scenario, cast, director of photography, editor, line producer.

OH FATHER, I DON'T WANT TO HATE YOU, documentaire

Regie en scenario: Dawood Hilmandi
Nederlandse producent: BALDR film

Als 13-jarige liep hij van huis weg om uiteindelijk zijn vrijheid in het ‘Westen’ te vinden. 18 jaar later keert een Afghaans-Nederlandse filmmaker terug om zichzelf en zijn autoritaire vader uit te dagen en hem te ondervragen over het begrip vrijheid.

Financiële bijdrage: €52.871;
Bestedingen in Nederland o.a.: regie, scenario, cast, sound designer, componist, production manager, post production supervisor.

SLEEP., speelfilm

Regie en scenario: Jan-Willem van Ewijk
Nederlandse producent: The Film Kitchen
Coproducent: Savage Film (BE)

Als Jacobs (48) Amerikaanse dochter Artis (15) op gewelddadige wijze omkomt bij een schietpartij, weigert hij haar verlies te accepteren. Hij gaat op reis door Amerika en stelt zich voor dat ze met hem meereist. Langzaam verliest hij alle grip op de realiteit.

Financiële bijdrage: €301.061;
Bestedingen in Nederland o.a.: regie, scenario, cast, director of photography, production designer, sound designer, visual effects supervisor, colorist, make-up & haar, first AD, line producer, post production supervisor.

ZWANGER & CO, speelfilm

Regie: Hans Somers
Scenario: Jacqueline Epskamp
Nederlandse producent: Johan Nijenhuis & Co

ZWANGER & CO volgt de zwangere en alleenstaande verloskundige Merel en de rest van haar familie, die allemaal kampen met de beproevingen van het ouderschap. Niet iedereen heeft geluk in de liefde, toch houden ze onvoorwaardelijk van hun kinderen. Maar wat moet je doen om een goede ouder te zijn?

Financiële bijdrage: €606.630;
Bestedingen in Nederland o.a.: regie, scenario, cast, director of photography, editor, production designer, sound recordist on set, sound designer, colorist, componist, kostuumontwerp, make-up & haar, first AD, line producer, post production supervisor.

High-end TV series:

NINJA NANNY - seizoen 2, dramaserie

Regie en scenario: Sia Hermanides, Alieke van Saarloos
Nederlandse producent: The Storytellers Film & TV
Afleveringen: 10 x 25 minuten

Samen met Christa brengt Hunter de Ninja’s tot een Superheldenstatus en komt ze tegenover Farah te staan, terwijl Van der Kraai als dictator een motorbende bestrijdt die Gooidorp teistert. Iedereen is op zijn of haar manier met vaderschap bezig en Hunter zal in de zoektocht naar haar biologische vader een verbijsterende ontdekking doen…

Financiële bijdrage: €508.080;
Bestedingen in Nederland o.a.: regie, scenario, cast, director of photography, editor, production designer, componist, kostuumontwerp, line producer.

DE STAMHOUDER, dramaserie

Regie: Diederik van Rooijen (VS)
Scenario: Rik D’hiet (BE)
Nederlandse producent: Column Projects
Afleveringen: 8 x 50 minuten

1969. Summer of love. Wanneer Alexander Münninghoff verliefd wordt op de vrijgevochten Ellen, confronteert zij hem met het verdrongen oorlogsverleden van zijn familie. Tijdens een aangrijpende, soms wanhopige zoektocht naar begrip en verzoening met zijn duistere SS-vader, autoritaire grootvader en verloren gewaande moeder wordt Alexander een volwaardige echtgenoot, zoon en vader.

Financiële bijdrage: €1.500.000;
Bestedingen in Nederland o.a.: director of photography, editor, production designer, sound recordist on set, visual effects supervisor, colorist, componist, kostuumontwerp, make-up & haar, first AD, line producer, post production supervisor, postproductie beeld en geluid.

De deadline voor het indienen van zowel filmproducties als high-end TV series voor de eerstvolgende aanvraagronde voor de Film Incentive is 6 mei 2020. Klik hier voor meer informatie over het Netherlands Film Production Incentive.