vr 15 nov 2019

De Verbeelding: vier projecten geselecteerd voor ontwikkeling

Voor De Verbeelding, een tweejaarlijks samenwerkingsproject van het Mondriaan Fonds en het Filmfonds, zijn vier projecten geselecteerd voor een ontwikkelingsbijdrage. Het gaat om East of Noon van Hala Elkoussy, The Miraculous Breakdown of PUK* van Floris Schönfeld, A Ringing in the Ears van Gabriel Lester en Making the Gospel van Renzo Martens.

De vier projecten ontvangen een ontwikkelingsbijdrage van maximaal €10.000 per project. Twee van deze vier projecten worden in het voorjaar van 2020 geselecteerd voor een realiseringsbijdrage van maximaal €450.000 per project.

Bij De Verbeelding krijgen beeldend kunstenaars de mogelijkheid om samen met filmproducenten een artistieke film van speelfilmlengte te realiseren.

East Of Noon, Hala Elkoussy


Een externe adviescommissie selecteerde de volgende vier projecten:

EAST OF NOON
In de desperate setting van een enclave waar de hoop vervlogen lijkt door een mislukte revolutie gevolgd door een nieuwe militaire dictatuur, breekt een jonge musicus door de schil van angst en riskeert alles op zoek naar liefde en vrijheid. Maar tegen welke prijs?

  • Beeldend kunstenaar/regisseur: Hala Elkoussy
  • Producenten: seriousFilm en Vriza

THE MIRACULOUS BREAKDOWN OF PUK*
The Miraculous Breakdown of PUK* gaat over de zoektocht van wetenschapper Bea naar PUK*: een creatieve, irrationele en mogelijk schizofrene kunstmatige intelligentie. Deze reis daagt haar uit om de waanzin in haar zelf en een radicaal ander wereldbeeld te aanvaarden.

  • Beeldend kunstenaar/regisseur: Floris Schönfeld
  • Producent: Nearby film

A RINGING IN THE EARS
Zes muzikanten uit een militair muziekkorps vluchten een bos in na een aanval op de parade waaraan ze deelnamen. Nu wordt duidelijk dat ze als groep echt moeten samenwerken om te overleven. En juist dát blijkt de grootste uitdaging.

  • Beeldend kunstenaar/regisseur: Gabriel Lester
  • Producent: The Film Kitchen

MAKING THE GOSPEL
Op een uitgeputte palmolie plantage in Congo, filmen plantagearbeiders ‘The Gospel According to Matthew’, het verhaal van Jezus die terugkomt als plantagearbeider. Terwijl zij ‘gezegend zijn de armen’ prediken, kopen ze hun land terug met de opbrengsten van de film.

  • Beeldend kunstenaar/regisseur: Renzo Martens
  • Producent: Column Film

De twee gerealiseerde films gaan uiterlijk eind 2021 in première, in principe gevolgd door roulatie in de Nederlandse bioscoop.

De Verbeelding is bedoeld voor films die hun oorsprong vinden in de beeldende kracht van het medium film; die de grenzen tussen beeldende kunst en film verkennen en die de artistieke potentie hebben om op internationale filmfestivals geselecteerd te worden.

Hier zijn eerder ondersteunde filmprojecten in het kader van De Verbeelding te bekijken.