di 19 mei 2020

De 7 Gouden Vragen Aan…Rogier Hesp en David Wristers

In de rubriek De 7 Gouden Vragen Aan… voelt het NFF een talent uit de wereld van film, televisie en interactive aan de tand. Afgelopen tijd interviewden we al heel wat van deze talenten voor de rubriek De 7 Gouden Vragen Aan… zoals Mischa Kamp en Anniek Pheifer. Dit keer spraken we met de regisseur en hoofdrolspeler van de film GOUD: Rogier Hesp en David Wristers.

GOUD is vanaf 20 mei twee weken exclusief te zien bij Picl. Vanaf 3 juni is de film ook te zien via andere on demand kanalen, o.a. Pathé Thuis en CineMember.

Bekijk GOUD op Picl


  • Rogier Hesp & David Wristers

    Rogier’s beroep: regisseur
    David’s beroep: acteur
    Nieuw: GOUD

     

1. Wat is jullie meest memorabele moment tijdens het maken van de film GOUD?

Rogier: De World Cup in Stuttgart vanwege de spanning van het draaien op een echt toernooi en waar de oefening van David niet fout mocht gaan. De opkomst daar en z’n oefening kwamen uiteindelijk perfect uit. Echter dan dit konden we het niet maken.

David: Dat we tijdens een echte worldcup in Stuttgart, tussen de olympisch- en wereldkampioenen in, konden filmen was natuurlijk heel erg bijzonder. In de film zit ook een heel emotionele scène waarin Timo (ik) en Ward (Marcel Hensema) beiden voor een spiegel staan. Aanvankelijk kon ik Marcel niet zien in de spiegel, maar toen hij van plek veranderde, kon ik hem via de spiegel wel recht in de ogen kijken. Dat leverde zoveel extra lading op. Zo kwam de scène veel beter tot zijn recht. Op het resultaat ben ik best trots.

2. Rogier, hoe is David bij de film betrokken geraakt?

Rogier: We wisten dat we deze film alleen konden maken met een echte turner die op hoog niveau turnt. Daarom hebben we samen met de casting director Rebecca van Unen een casting oproep gedaan bij verschillende turnscholen. David liep bij de eerste casting ronde al binnen en meteen zag ik dat hij iets bijzonders had. Hij had precies de kwetsbaarheid die dit verhaal nodig had. De casting met Marcel was prachtig, heel puur en klein. Toen was het rond.

3. David, kun je ons iets vertellen over hoe het is om de hoofdrol in een speelfilm te spelen?

David: Het was een groot feest maar tegelijkertijd ook een verantwoordelijkheid. Ik vond het heel bijzonder om het verhaal van Timo te mogen vertellen en daarbij zoveel vertrouwen te voelen vanuit Rogier. Ook was het onwijs fijn om met Marcel Hensema en Loes Haverkort samen te werken.
Een hoofdrol in een film brengt ook een bepaalde druk met zich mee. Ik maakte lange dagen, zat in alle scènes en trainde tussen de opnamen door ook nog 15 uur per week om mijn turnniveau op peil te houden. Die druk voelde ik het meest tijdens de opnamen van de turnscènes. Omdat ik alle turnscènes in de film zelf doe, was de kans aanwezig dat ik mij zou blesseren, wat tot een enorme vertraging van de productie had kunnen leiden. Gelukkig kon ik onder die druk goed presteren en ben ik heel gebleven. Als iets onder grote druk lukt, is de euforie achteraf des te groter!

4. Herkende jij jezelf in de rol die je speelde?

David: De druk die Ward in de film op Timo legt, heb ik gelukkig nooit ervaren. Mijn ouders hebben mij altijd de ruimte gegeven om te ontdekken wat bij mij paste. Zij stimuleerden mij wel altijd om hard te werken voor mijn doelen, maar van pushen is en was nooit sprake. Het harde werken van een topsporter, de offers die je daarvoor moet maken en de eenzaamheid die daar soms bij komt kijken, herkende ik wel heel erg bij het spelen van Timo.

5. Rogier, wat vind je belangrijk om te vertellen of laten zien met je films?

Rogier: Met deze film vond ik belangrijk om te laten zien dat je als ouder niet twee rollen kan vervullen. Je kan niet een liefhebbende vader zijn en een dwingende coach. Naar mijn mening moet je een kind laten groeien en dat is iets anders dan presteren. Want je hebt een grote kans dat je ouder-kindrelatie er kapot aan gaat. Voor een volgende film doe ik onderzoek naar de rechten van een vader die zijn kind kwijtraakt. Het zijn hoop ik films die op integere, subtiele en emotionele manier wringende familiebanden onderzoeken.

6. Met welke Nederlandse filmmakers/acteurs zouden jullie nog graag willen samenwerken?

Rogier: We hebben veel talent in Nederland rond lopen maar ik vind Jacob Derwig altijd intrigerend om naar te kijken. Daar zou ik graag eens een karakter mee willen ontwikkelen en de diepte mee in willen duiken. Maar ook een jongere acteur als Reinout Scholten van Aschat vind ik interessant.

David: Ik zou graag een keer met Jaap van Heusden of Martin Koolhoven willen werken, of met mijn broer Jelmer Wristers die ook regisseur is. Ook zou ik een keer met Thekla Reuten of  Pierre Bokma willen werken.

7. Wat kunnen we nog meer van jullie verwachten in de toekomst?

Rogier: Momenteel ben ik druk aan het researchen voor nieuwe films en mini-series. Dat is een proces van veel lezen, opschrijven, praten en weer wegleggen. Dat heeft tijd nodig maar hopelijk minder lang dan deze film.

David: Ik ben vorig jaar drie maanden in Indonesië geweest voor Jim Taihuttu’s nieuwe film De Oost waarin ik een bijrol heb. Die komt eind dit jaar uit. Daarnaast doe ik audities en maak ik veel selftapes. Door een blessure aan mijn pols zit er een turn carrière er niet meer in. In dat opzicht heeft het acteren mij een nieuwe passie gebracht.


Bekijk GOUD op Picl