vr 25 sep 2020

De 7 Gouden Vragen Aan… Vanesa Abajo Pérez

In de rubriek De 7 Gouden Vragen Aan… voelt het NFF een talent uit de wereld van film, televisie en interactive aan de tand. Dit keer spraken we met Vanesa Abajo Pérez, regisseur van de documentaire HET LEVEN IS DROOM, vanaf 29 september 48 uur online te zien op NFF.

 

Kijk de film vanaf 29 september hier

  • Vanesa Abajo Pérez

    Beroep:  regisseur
    Nieuw: HET LEVEN IS DROOM
    Bekend van: PARADIJS, ULRICH

1. Wat is voor jou het meest memorabele moment uit je carrière tot nu toe?

Dat vind ik moeilijk te zeggen. Ik heb meerdere bijzondere momenten gehad, maar niet echt een heel memorabel moment. Ik werk de hele tijd heel hard en dan gebeurt er soms wel iets leuks. Maar omdat je er zo hard voor gewerkt hebt, voelt het dan niet meer zo memorabel denk ik. Misschien moet zo’n moment nog komen.

2. Wat weet niemand over jouw vak?

Dat je soms maandenlang echt in een andere wereld bent, zonder te beseffen wat er echt om je heen gebeurt. Ik maakte het onlangs mee met de Corona-crisis. Ik was HET LEVEN IS DROOM aan het afwerken. Ik weet nog dat ik heel even in paniek schoot toen ik zag wat er aan de hand, al die doden in Italië. Vervolgens was het eerste wat ik dacht: mijn film moet af! Dus stortte ik me op mijn werk. Die maanden dat iedereen Netflix series zat te kijken en vanuit huis online yogalessen volgde, heb ik niet zo bewust meegemaakt. Toen ik later hoorde dat veel mensen zelfs depressief waren geraakt, was ik zelfs een beetje verbaasd.

3. Welk talent uit jouw vakgebied moeten we in de gaten houden?

Geen idee. Dat klinkt misschien vreemd, maar ik hou zelf niemand in de gaten. Ik zou dus niet weten wie ik zou moeten aanbevelen. Ik kijk natuurlijk wel veel films, maar dat is meestal internationale arthouse en grotendeels van gevestigde makers, regisseurs waar ik echt tegenop kijk. Ik ben dus niet zo bezig met wat er direct om mij heen gebeurt. Misschien doe ik dat ook omdat ik mezelf niet op die manier wil laten beïnvloeden. Als een collega mij iets laat zien, vind ik dat natuurlijk wel leuk, maar ik kijk dus onvoldoende om me heen om hier echt goed advies over te kunnen geven.

4. Welk personage uit een van je films zou je willen zijn?

Een van de hoofdpersonages in HET LEVEN IS DROOM, ben ik zelf. Van alle personages denk ik dat daar eigenlijk wel voor moet kiezen. Ja, ik wil gewoon mezelf zijn!

5. Welke collega nomineer jij voor een Gouden Kalf?

Componist Juho Nurmela.

6. Wat is jouw favoriete Nederlandse film van de afgelopen 40 jaar?

Ik vond A STRANGE LOVE AFFAIR WITH EGO (van Ester Gould, red.) een hele mooie film. Heel bijzonder en heel anders dan wat ik tot dat moment gezien had. Ook een film waarin heel sterk de urgentie van de maker voelbaar is. Dat maakt de film heel krachtig.

7. Wat is jouw favoriete herinnering aan 40 jaar NFF?

Toen een van mijn eerste korte films ULRICH in premiere ging. Het was op een vrijdagavond. Het geluid was goed afgestemd (dat is héél belangrijk, want dat is echt een ding dat alles kan verknallen) en de zaal zat vol. Hij werkte al redelijk goed in de montage, maar het was zo’n film die pas echt goed tot zijn recht komt op een groot scherm. Het publiek reageerde ook heel enthousiast en de sfeer was fantastisch!