do 12 sep 2019

De 7 Gouden Vragen Aan… Shahine El-Hamus

In de rubriek De 7 Gouden Vragen Aan… voelt het NFF een talent uit de wereld van film, televisie en interactive aan de tand. De afgelopen tijd interviewden we al heel wat van deze talenten, zoals Jeroen van Scholten Aschat, Mischa Kamp en Anniek Pheifer. Dit keer spraken we met Shahine El-Hamus, hoofdrolspeler in de film DE BELOFTE VAN PISA die te zien is als slotfilm op het Nederlands Film Festival op zaterdag 5 oktober.

Bestel je ticket voor DE BELOFTE VAN PISA


1. Wat is het meest memorabele moment tijdens de opnamen van DE BELOFTE VAN PISA?
Dan ga ik terug naar het moment waar voor mij het meest voelbaar was dat we met z’n allen een film aan het maken waren. Dat was een draaidag in het eerste blok, we stonden toen met de hele cast en crew van die dag op het grote parkeerdek in de Vogelbuurt (Amsterdam Noord). Daar kwam voor mijn gevoel alles samen, er waren boys aanwezig die echt in de buurt woonden, dat bracht een hele echte sfeer. Ik zet mijn trompet aan mijn mond en begin te spelen, jongens op motoren en scooters crossen en slippen voorbij. Sommigen met vuurwerk in hun hand, rode wolken omsingelen ons en het feest spat ervan af, on top of the world!

2. Hoe zou je reageren als je een grote prijs wint, zoals een Gouden Kalf voor het spelen in een film?
Dat zou natuurlijk de grootste eer zijn die er maar is, dat je spel wordt beloond met een prijs, dat is geweldig. En ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik nog nooit in de spiegel mijn speech heb geoefend, maar daar ben ik vast niet alleen in. Ik zou super blij zijn natuurlijk en het zou een droom zijn die dan veel eerder dan gedacht uit zou komen. Maar ik heb aan mezelf gemerkt dat ik daar niet te veel mee bezig moet zijn, het leidt af en brengt me niks.

3. Kun je iets vertellen over hoe het is om als jong talent de hoofdrol in een film te spelen?
Voor mij is het een van de leukste dingen die er is, echt van je hobby je baan maken. Ik vind de term jong talent altijd wel een lastige, iedereen is tegenwoordig al heel snel een talent. Wat zegt dat over mij? Wat maakt iemand een talent? Maar los daarvan ben ik echt heel blij en dankbaar dat ik de kans krijg om dit soort projecten te doen, dat blijft echt bijzonder, dat weet ik zeker.

4. Wat is nou echt een Nederlandse film die je gezien móet hebben?
DE BELOFTE VAN PISA natuurlijk! Die draait vanaf 10 oktober in de bioscoop. Maar daarnaast zeker ook DE LIBI! Een van de belangrijkste films van het jaar, een verhaal dat verteld moest worden. Een film die staat voor positiviteit en vrijheid en het ontdekken van jezelf, ook een film die staat voor mijn generatie en daardoor zo herkenbaar is. Het is een classic, ook al weten sommige mensen dat nu nog niet.

5. Welk personage uit een (Nederlandse) film zou je willen zijn? Waarom?
Als kind werden ik, mijn broer en zus altijd veel voorgelezen, bij ons thuis was het boek DE BRIEF VOOR DE KONING, van Tonke Dragt, een klassieker. Ik zou dan zeker wel Tiuri kiezen, de avonturen, het paardrijden en die hele tijd en wereld waarin het zich afspeelt vond/vind ik magisch. Toen die film uitkwam werd dat alleen maar bevestigd.

6. Met wie zou je graag nog willen samenwerken?
Een vraag die ik heel vaak krijg en waar ik dus ook al vaak over na heb gedacht. Ik vind het echt belangrijk om te blijven dromen en niet te snel tevreden te zijn met dingen. Daarom denk ik ook dat er altijd mensen zullen zijn met wie ik nog heel graag een keer op de set zou willen staan. In Nederland zou ik graag nog een keer met Mees Peijnenburg willen werken, ook Jim Taihuttu en Shady El-Hamus staan op dat lijstje en nog veel meer hoor! Die laatste is mijn broer, ik heb af en toe wel iets kleins met hem gedaan, maar een groter project lijkt me ook crazy om te doen met hem. Qua acteurs: Marwan Kenzari. Sinds RABAT heb ik dat wel in mijn hoofd gehouden, maar ook met bevriende acteurs zou ik graag nog een keer op de set staan; Jonas Smulders, Martijn Lakemeier, Olivia Lonsdale (doe ik zo nog een keer). Oh ja, David Fincher staat wel op #1.

7. Voor wie uit jouw vak heb je veel bewondering? Of welk talent moeten we in de gaten houden?
Moeilijk om één iemand te noemen, er zijn er zoveel die je in de gaten moet houden. Er lopen er in Nederland velen rond waar je je ogen niet vanaf kan houden als ze op beeld zijn. Neem die boys uit DE LIBI: drie jongens van mijn generatie, alle drie heel goed. Hou ze in de gaten houden, zou ik zeggen. Thor Braun speelt de rol van Ysbrand in DE BELOFTE VAN PISA, ook een van de meest talentvolle mensen die ik ken. In Nederland kijk ik naar een paar mensen toch wel erg op: Shady El-Hamus (broer, regisseur), Ashgan El-Hamus (zus, scenariste, regisseuse), Lisa de Rooy (moeder, schrijfster), Sabri Saad El-Hamus (vader, acteur). Daarnaast heb ik ook heel veel geleerd van Robert Alberdingk Thijm en Norbert ter Hall, respectievelijk scenarist en regisseur van DE BELOFTE VAN PISA.


Bestel je ticket voor DE BELOFTE VAN PISA

Fotocredit: Rogier Fokke