ma 19 aug 2019

De 7 Gouden Vragen Aan… Mischa Kamp

In de rubriek De 7 Gouden Vragen Aan… voelt het NFF een talent uit de wereld van film, televisie en interactive aan de tand. Dit keer spraken we met Mischa Kamp, regisseur van de film KAPSALON ROMY die zijn première in Nederland beleeft op het NFF op zondag 29 september.

1. Wat is voor jou het meest memorabele moment uit je carrière tot nu toe?
Wellicht het moment dat de toelatingsbrief van de filmacademie in de brievenbus lag. Ik was zo blij daar in de gang thuis. “Je bent aangenomen.” Ik heb staan juichen, met sprongen van geluk. Verder vond ik het heel bijzonder om te horen dat we in eerste instantie met vijftien kopieën uitgingen voor HET PAARD VAN SINTERKLAAS en het uiteindelijk 80 kopieën werden. En de tram die met de advertentie voor HET PAARD VAN SINTERKLAAS door Amsterdam reed. Dat alles bij een debuutfilm.

2. Wat betekent een Gouden Kalf voor jou?
Er staat er eentje te pronken op onze schouw: het Gouden Kalf van het Publiek voor WAAR IS HET PAARD VAN SINTERKLAAS? Voor de regie van JONGENS had ik een nominatie, ook heel fijn. Ik hoop dat KAPSALON ROMY volgend jaar in de prijzen valt bij de Gouden Kalveren Competitie.

3. Wat weet niemand over jouw vak?
Het geduld dat je moet hebben, je bent soms jaren aan het ontwikkelen. Maar het geeft uiteindelijk zo’n kick als een project doorgaat en alles op zijn plek valt met de acteurs, camera, montage et cetera.

4. Welke Nederlandse films móet je echt gezien hebben?
SPOORLOOS van George Sluizer, TOT ZIENS van Heddy Honigman en DE REGELS VAN MATTHIJS van Marc Schmidt.

5. Welk onderwerp of welke boekverfilming zou je zelf graag willen regisseren?
Ik was onlangs op het Giffoni Film Festival, daar was een Indiase film over een lerares met Gilles de la Tourette, genaamd THE TEACHER. Ik denk dat de band met een leraar of lerares heel bepalend kan zijn voor jonge mensen. Daar zou ik wel een keer een film over willen maken: iets als DEAD POETS SOCIETY. Daarnaast zou ik de verfilming van Catcher in the Rye van J.D. Salinger (mijn lievelingsboek) wel willen regisseren. Maar ik denk ook dat het heel goed is dat het niet verfilmd mag worden, de erfgenamen van de schrijver verkopen de rechten namelijk niet. Vooral de band tussen het hoofdpersonage Holden en zijn jongere zusje Phoebe is prachtig omschreven. Maar het is vreselijk moeilijk om een boek goed naar een script te vertalen.

6. Met wie zou je graag nog willen samenwerken?
Met Nederlandse talenten, zoals filmmaker Daan Bakker of actrice Sallie Harmsen. Daarnaast ben ik altijd op zoek naar goede schrijvers. Voor Sean Penn vlieg ik direct naar Los Angeles. Hij is echt een bijzondere acteur, in films als MYSTIC RIVER en MILK.

7. Voor wie uit jouw vak heb je veel bewondering?
Kenneth Lonergan, schrijver en regisseur van o.a. MANCHESTER BY THE SEA maar ook hier weer Sean Penn, schrijver en regisseur van INTO THE WILD. Prachtfilm.

Fotocredit: Jean-Pierre Jans


Bestel nu je tickets voor KAPSALON ROMY op het NFF