wo 18 sep 2019

De 7 Gouden Vragen Aan… Michel van der Aa

In de rubriek De 7 Gouden Vragen Aan… voelt het NFF een talent uit de wereld van film, televisie en interactive aan de tand. De afgelopen tijd interviewden we al heel wat van deze talenten, zoals Mischa Kamp, Shahine El-Hamus Jeroen van Scholten Aschat en Anniek Pheifer. Dit keer spraken we met Michel van der Aa, maker van het interactieve EIGHT.

Bestel je ticket voor EIGHT


  • Michel van der Aa

    Beroep: Componist, regisseur
    Nieuw: EIGHT

1. Wat is het meest memorabele moment tijdens het maken van EIGHT?
EIGHT is een avontuurlijk project waarin we een aantal nieuwe dingen geprobeerd hebben. Een memorabel moment voor mij komt uit de beginperiode, tijdens de projectweken waarin we de technische onderdelen van EIGHT begonnen te onderzoeken en testen. In EIGHT zie je in de virtuele wereld objecten die ook daadwerkelijk in de ruimte staan. Er is als het ware een verdubbeling van ruimte: je raakt de objecten in zowel de werkelijke, als de virtuele wereld aan. In de beginperiode richtten een aantal van onze testen zich op het aanraken van deze objecten. Het moment dat het voor het eerst lukte om met een virtuele hand echte objecten in de virtuele ruimte aan te raken was magisch. Dit tactiele element wordt in ander VR-werk nog niet veel gebruikt en maakt EIGHT een spannende ervaring.

2.Wat kan je in een interactieve film overbrengen wat in andere media niet kan? En wat zijn juist beperkingen van een interactief werk?
In een interactieve wereld ontstaat er veel sneller een individuele relatie met personages en ruimte. In het geval van EIGHT betreden bezoekers één voor één de installatie, wat het direct een erg persoonlijke ervaring maakt: iedereen raakt andere dingen aan, ziet andere dingen, maakt iets anders mee.
VR kan als het ware een custom-made ervaring zijn, wat in andere media veel minder het geval is en gelijk ook een nadeel vormt. Er kan maar één persoon tegelijk naar binnen en dit gaat uiteraard ten koste van bezoekersaantallen. Dit roept qua financiering ook weer uitdagingen op.

3. Wat is iets wat niemand weet over interactieve films/wat kunnen we er nog over leren?
Veel interactieve films die nu worden gemaakt richten zich op entertainment en zijn niet zozeer gericht op het kunstvlak. Voor makers liggen daar echter interessante mogelijkheden: interactieve media bieden kunstenaars de mogelijkheid om hun vocabulaire uit te breiden en een nieuw publiek te vinden. Hoewel er natuurlijk nog wel een technisch plafond aanwezig is.

4. Wat betekent het voor jou dat EIGHT meedingt voor een Gouden Kalf in de categorie Beste Interactive en dat hij is genomineerd voor het Forum van de Regisseurs?
Ongelofelijk vereerd. Mijn werk wordt regelmatig op muziekfestivals geprogrammeerd en ik vind het heel leuk dat er nu in de filmwereld aandacht voor is en dat op deze manier mijn werk misschien een nieuw publiek trekt.

5. Welk interactief kunstwerk of welke installatie heeft de meeste indruk op je gemaakt?
Het Stedelijk Museum heeft in 1998 een overzichtstentoonstelling gemaakt van het werk van Bill Viola. Zijn vroegere werk vind ik heel goed en inspirerend. Hij maakt gebruik van eenvoudige middelen en houdt altijd een strakke focus op zijn onderwerp. Zijn werk is ontroerend en persoonlijk. HE WEEPS FOR YOU uit 1976 bijvoorbeeld, of NANTES TRIPTYCH uit 1992, over zijn moeder, hebben mij erg geraakt en geïnspireerd.

6. Wat zijn je toekomstplannen? Is interactive iets wat je blijft inspireren?
Ik ben momenteel bezig met een grote opera, een internationaal project dat in 2021 te zien zal zijn. Daarvoor gebruik ik ook weer veel live film, motion-capture en andere technieken die ik voor EIGHT gebruikt heb. De ervaringen die ik tijdens het maken van EIGHT heb opgedaan helpen mij dus bij dit project.

7. Met wie zou je graag nog willen samenwerken?
Twee namen komen direct bij me op: Charlie Kaufman, waar ik graag nog eens een opera mee zou willen maken, en Thom Yorke, om een album mee te maken. Je moet groot inzetten!


Bestel je ticket voor EIGHT

Fotocredit: Bowie Verschuuren