do 18 okt 2018

De 7 Gouden Vragen Aan… Melody Klaver

In de rubriek De 7 Gouden Vragen Aan… voelt het NFF een talent uit de wereld van film, televisie en interactive aan de tand. Afgelopen tijd interviewden we al Paul Ruven, Ashar Medina, Aiko BeemsterboerJohn Appel en Martijn Smits. Dit keer spraken we met actrice Melody Klaver. De film RAFAËL, waarin Melody de hoofdrol speelt, ging op NFF 2018 in première en draait nu in de Nederlandse bioscopen.


  • Melody Klaver

    Beroep: Actrice
    Nieuw: RAFAËL

    Melody is geboren in 1990 en bekend van o.a. DIEP (genomineerd voor Beste Actrice), AFBLIJVEN en OORLOGSWINTER.

    Foto: © Maikel Thijssen Photography Amsterdam

1. Wat is het meest memorabele moment uit je carrière tot nu toe?
Ik kan niet anders dan zeggen dat ik het een ongelooflijk memorabel moment vond toen ik bij jullie op het festival voor mijn eerste film DIEP werd genomineerd voor een Gouden Kalf voor Beste Actrice. Net zoals ik het overigens net zo memorabel vond het te verliezen van Carice van Houten in ZWARTBOEK hoor. Ik was nog piepjong en wist nog helemaal niet echt de betekenis van het NFF en de Gouden Kalveren. Maar er had geen feestelijkere manier kunnen zijn om daarmee kennis te maken. Dus natuurlijk krijgt dit moment een mooi ereplaatsje. Eigenlijk vind het allermooiste moment uit mijn carrière tot nu toe de gehele productieperiode van mijn laatste film RAFAËL. Deze film ging maandag 1 oktober op het Nederlands Film Festival in première. Ik vind dit de mooiste film die ik tot nu toe heb mogen doen, absoluut de meeste uitdagendste rol die ik ooit heb gespeeld. Ik ben alleen maar dankbaar dat ik met zo’n fijn en ambitieus team heb mogen werken.

2. Wat zou een Gouden Kalf voor jou betekenen?
Nou, ten eerste: de aller grootse dikke “dank u” aan m’n regisseur, m’n tegenspelers en alle docenten die me ooit iets hebben geleerd. Want eerlijk, het klinkt allemaal zo cliché, maar zonder hen zou je daar überhaupt nooit komen te staan. En tja, natuurlijk zou ik het een mega eer vinden en prachtige bekroning op een rol of film waar je met zo veel passie en inzet aan hebt gewerkt. Als je daar dan op zo’n prestigieuze wijze voor wordt beloond, dan lijkt me dat heel tof. En uiteraard levert zoiets altijd weer aandacht op voor de film of voor de Nederlandse film an sich, en dat vind ik heel belangrijk.

3. Wat weet niemand over jouw vak?
Dat je helaas niet elke dag op een set staat, ook al zou je dat wel willen. Sommige acteurs lijken heel druk of onbereikbaar, omdat je ze overal in ziet verschijnen. Maar films of series komen vaak pas een jaar na het draaien uit. Een jaar heeft 365 dagen en een hoofdrol in een grote film is gemiddeld 32 dagen draaien, dus moet je nagaan hoeveel hoofdrollen je dan moet spelen om lekker het hele jaar druk te zijn. Overigens zijn acteurs sterren in het zichzelf alsnog heel goed bezig houden hoor. Ze staan in het theater, repeteren, schrijven of ontwikkelen zelf projecten, hebben shoots of interviews en drinken vooral heel veel zakelijke koffietjes met potentiële collega’s.

4. Wat is nou echt een Nederlandse film die je gezien móet hebben?
Nou, dan ga ik natuurlijk als allereerst RAFAËL zeggen. Verder vond ik dit jaar de films IN BLUE, LA HOLANDESA en WIJ echt super goed en zeker de moeite waard om te gaan zien!

5. Welk personage uit een (Nederlandse) film zou je willen zijn? Waarom?
Ik heb niet meteen een bestaand personage in m’n hoofd, maar het lijkt me wel al heel lang ontzettend gaaf om een mooi kostuumdrama te mogen doen. Oké, dan kies ik alsnog voor Anna Karenina. Tevens één van mijn lievelingsboeken. Wat een ontzettend fascinerende vrouw was dat en wat een ontzettend fascinerende tijd en omgeving.

6. Is er iemand met wie je graag nog zou willen samenwerken?
Pff… te veel namen om op te noemen! Van mega ervaren en gevestigde regisseurs zoals Paul Verhoeven, Joram Lursen, Alex van Warmerdam (of nog een tweede keer met Big Ben Sombogaart) en nog veel meer. Tot aan de nieuwe veelbelovende en interessante filmmakers zoals Giancarlo Sanchez, Sven Bresser, Sam de Jong, David Eilander, Victor Ponten, Paul Geusebroek, Mustafa Duygulu en many more. En dan heb ik mijn lijstje met buitenlandse filmmakers er nog niet bij gehaald.

7. Wat zouden we nog meer van jou kunnen verwachten in de toekomst?
Uiteraard hoop ik zo vaak mogelijk net zulke mooie en uitdagende rollen te mogen spelen in toffe projecten. Ik ben de afgelopen maanden en jaren ook zelf veel bezig geweest verhalen te ontwikkelen of projecten op te zetten met verschillende regisseurs. Ik hoop natuurlijk daar zo snel mogelijk meer over te kunnen vertellen. Op het moment ben ik te zien in de spannende wekelijkse dramaserie IK WEET WIE JE BENT.