vr 14 aug 2020

De 7 Gouden Vragen Aan… Jeffrey De Vore

In de rubriek De 7 Gouden Vragen Aan… voelt het NFF een talent uit de wereld van film, televisie en interactive aan de tand. Dit keer spraken we met Jeffrey De Vore, regisseur van de documentaire DE DICK MAAS METHODE, die op zondag 27 september zijn wereldpremière beleeft op NFF.

1. Wat is voor jou het meest memorabele moment uit je carrière tot nu toe?
Iedere film is memorabel, maar ik heb mee mogen werken aan twee filmprojecten met editor Radu Ion en regisseur Roel Reiné in Los Angeles, waar ik heel veel van heb geleerd. Naast dat het fantastisch en heel inspirerend was om met hen te werken, ben ik verliefd geworden op de stad. Hier kijk ik met heimwee op terug, ik zou mij daar heel goed thuis kunnen voelen. Hopelijk kan ik daar na alle Corona-ellende nog een keer voor een langere tijd zitten.

2. Wat weet niemand over jouw vak?
Volgens mij is er geen vakgebied waar de schijnwerpers zo sterk op staan als de filmindustrie, dus het meeste weet men wel, lijkt me. Maar ik denk dat mensen buiten de filmwereld misschien niet weten hoe verslavend leuk filmmaken is, niets kan dat overtreffen.

3. Welk talent uit jouw vakgebied moeten we in de gaten houden?
Mijn broer Brian De Vore: een erg talentvolle scenarioschrijver en regisseur. Ik vind zijn webserie over twee comedians, HELDEN – die hij voor de VPRO schreef en regisseerde – echt fantastisch. Echt geslaagde tragikomedie, wat je niet vaak in Nederland zo goed gemaakt ziet.

4. Welk personage uit een van je films zou je willen zijn?
Geen.

5. Welke collega nomineer jij voor een Gouden Kalf?
Erwin van den Eshof (POPOZ, MISFIT) is een erg talentvolle en gedreven regisseur, die in ieder genre kan werken, maar toch een eigen en kenmerkende stijl heeft. Hij heeft het talent om met bescheiden middelen een grootschalige film neer te zetten. Hij durft ook voor puur entertainment te gaan en doet dat met veel succes.

6. Wat is jouw favoriete Nederlandse film van de afgelopen 40 jaar?
Onmogelijke vraag natuurlijk, maar dan noem ik FLODDER. Er is geen Nederlandse film te noemen die zo’n grote culturele impact heeft gehad. Het is een film waar alles klopt. De Nederlandse film die mij nog steeds het meeste raakt is TURKS FRUIT, hoe vaak ik ‘m ook gezien heb.

7. Wat is jouw favoriete herinnering aan 40 jaar NFF?
Ik heb ooit SPOORLOOS van George Sluizer gezien op het festival in een ijskoude festivaltent, tijdens een heftige storm. Het was een beetje afzien, maar het waren wel perfecte omstandigheden om die toch al intense film nog intenser te maken.


Lees meer over de premières op NFF 2020