Ga naar inhoud

De 7 Gouden Vragen Aan... Deborah van Dam

Nog even en dan gaat de 37e editie van het Nederlands Film Festival van start. Ons kikkerlandje beschikt over flink wat talent op het gebied van film, televisie en interactive. De afgelopen 37 jaar zijn er op het NFF dan ook talloze prestaties gevierd, van de NFF Studentencompetitie tot de Gouden Kalveren. In de rubriek De 7 Gouden Vragen Aan voelt het NFF tweewekelijks een van deze talenten aan de tand. Deze week: documentairemaakster Deborah van Dam.






Naam: Deborah van Dam
Geboortedatum: 11 december 1968
Vorig: DE BABY, OUDE BOMEN
Huidig: KUYTDe documentaire KUYT is voor het eerst te zien op donderdag 21 september tijdens het NFF.




1. Wat is je meest memorabele moment tijdens het Nederlands Film Festival tot nu toe?

"Dat was bij mijn debuutfilm in 2006: LIESBETH LIST – HEB ME LIEF. De film maakte een vliegende start doordat hij geprogrammeerd werd voor het documentaireprogramma HET UUR VAN DE WOLF, wat ik een grote eer vond. Maar toen hij werd geselecteerd voor het Nederlands Film Festival was dat natuurlijk een nóg grotere eer.Ik weet nog het moment dat ik moest beoordelen hoe de projectie eruitzag in de filmzaal. Ik vond het ontzettend mooi om de film op een groot doek te zien, ik was er echt van onder de indruk. Het was daarnaast een geweldige première. Het hele maakproces was eigenlijk één groot feest. Tijdens het maken van mijn tweede film dacht ik eigenlijk dat het heel normaal was hoe het met mijn eerste film was gelopen. Dat bleek heel uitzonderlijk te zijn. Ik denk daar nog regelmatig aan terug. Wauw, wat was het een mooi begin van mijn carrière als filmmaker en wat viel alles mooi samen. Dat kwam mede door Liesbeth List zelf. Ik vind het nogal wat dat je iemand die nog niet eerder lange films heeft gemaakt, de kans geeft om zoiets te mogen maken."


2. Wat zou een Gouden Kalf voor jou betekenen?
“Een Gouden Kalf is een waardering voor je werk binnen de filmwereld. Het is een iconisch beeld dat hoort bij de Nederlandse filmgeschiedenis. Ik kan er natuurlijk niet omheen dat ik het heel bijzonder zou vinden en apetrots zou zijn om een Gouden Kalf te winnen."


3. Wat weet niemand over jouw vak?

“Dat het ongelooflijk veel tijd kost om een film te maken. Tegenwoordig maakt iedereen filmpjes. Je richt je telefoon op iets, zet het op YouTube en klaar is Kees. Dat je maanden bezig bent om alleen al de beeldmontage goed te krijgen is voor mensen buiten ons vakgebied ondenkbaar.”




4. Welke Nederlandse film móet je gezien hebben??


“Dat is de film: KAN DOOR HUID HEEN van Esther Rots. Het is zo’n ontzettend goede film. Ik neem sowieso de pet af voor iemand die zelf de regie doet, het scenario schrijft, de montage op zich neemt en ook nog produceert. Het is natuurlijk ontzettend lastig om subsidie te krijgen, maar zij heeft zich tot doel gesteld: ik wil deze film maken, no matter what.


Ik houd van films waarin een psychologisch drama op een associatieve manier wordt uitgedrukt. De manier waarop Esther dat in deze film heeft gedaan en de manier waarop zij speelt met het gegeven ‘tijd’, vind ik bijzonder geslaagd.


De film gaat over iemand die na een aanranding probeert niet gek te worden. Hoe duid je zoiets abstracts? Knap als je een verhaal kunt vertellen en visualiseren dat zich voornamelijk in het hoofd afspeelt.”


5. Welk personage uit een (Nederlandse) film zou je willen zijn?
“Ik zou eigenlijk niet weten wie ik zou willen spelen, ik werk natuurlijk liever als regisseur áchter de camera. Wel lijkt het mij fascinerend om zonder remmingen een ‘absurde’ rol neer te mogen neerzetten, zoals de hoofdpersoon Abel in de gelijknamige film. Maar ik zou Abel niet willen zíjn.”



6. Met wie zou je graag nog willen samenwerken?
“Ik ben gefascineerd door de Belgische broertjes Dardenne en Michael Haneke. De broers vind ik geweldig vanwege hun dicht op de huid-manier van filmen. Hun rauwe, documentaire-achtige films spreken me erg aan. Het zou me fantastisch lijken om betrokken te mogen zijn bij de totstandkoming van een film van hen. Bij Haneke vind ik de manier waarop hij de emotionele, psychische onderdrukking in zijn films verwerkt fascinerend. Ik zou graag, als fly on the wall bij zijn werkproces aanwezig willen zijn.”



7. Welk jong talent in het vak moeten we zeker in de gaten houden?
“Christiaan van Leeuwen heeft mij zo ongeveer vijf jaar geleden geholpen als licht-assistent. Hij wilde toen heel graag naar de Filmacademie en heeft daar enorm zijn best voor gedaan. Uiteindelijk is hij daar toegelaten en nu is hij een paar keer mee geweest als camera-assistent bij KUYT. Hij is heel leergierig. Ik ben erg benieuwd of hij een onderscheidende cameraman gaat worden en of ik écht zijn handtekening zal zien.”



KUYT gaat tijdens het Nederlands Film Festival in première op donderdag 21 september om 19:15 uur in Pathé Rembrandt. Kaarten kosten €12,50. Hierna is KUYT ook te zien in de reguliere programmering op dinsdag 26 en donderdag 28 september.

ga terug