za 15 sep 2018

De 7 Gouden Vragen Aan… Ashar Medina

In de rubriek De 7 Gouden Vragen Aan… voelt het NFF een talent uit de wereld van film, televisie en interactive aan de tand. Afgelopen tijd interviewden we al John AppelMartijn SmitsWiam Al-ZabariMarleen Jonkman en Bas Keizer. Dit keer spraken we met Ashar Medina, scenarist van o.a. One Night Stand XIII – TOM ADELAAR. Dit televisiedrama is genomineerd voor een Gouden Kalf voor Beste Televisiedrama en Beste Acteur Televisiedrama (Yannick Jozefzoon).


1. Wat is het meest memorabele moment uit je carrière tot nu toe?
De première van onze One Night Stand XII – JUNGLE tijdens het NFF in 2017. Het was prachtig om het resultaat van twee jaar hard werken samen met vrienden en familie te beleven, tussen honderden enthousiaste toeschouwers die de film echt waardeerden. Dat zijn magische momenten.

2. Wat zou een Gouden Kalf voor jou betekenen?
Een Gouden Kalf betekent voor mij waardering en erkenning van vakbroeders en -zusters die evenveel passie hebben voor het filmmaken als ik. Het is een bevestiging dat je goed werk hebt geleverd en dat mensen open staan voor het soort verhalen dat ik wil vertellen. Daarnaast helpt het bij het ontwikkelen van nieuwe projecten en het uitbreiden van mijn netwerk, omdat het toch een soort keurmerk is binnen onze filmindustrie.

3. Wat weet niemand over jouw vak als scenarist?
Dat het een geweldige uitlaatklep is voor zaken waar je in je persoonlijke leven mee worstelt. Je kan je emoties de vrije loop laten en samen met andere gepassioneerde collega’s op zoek gaan naar iets origineels; iets wat daarvoor nog niet bestond en mensen emotioneert en laat nadenken. Verhalen vertellen vind ik het mooiste wat er is en ondanks de vele eenzame uurtjes die wij scenarioschrijvers besteden achter de laptop, zie ik mezelf niets anders doen.

4. Wat is nou echt een Nederlandse film die je gezien móet hebben?
Mijn favoriete Nederlandse film is KARAKTER. Een vaktechnisch meesterwerk over een indringende vader-zoon relatie die even universeel als tijdloos is. De film wordt gedragen door sterke acteerprestaties en is geweldig geregisseerd door Mike van Diem.

5. Welk personage uit een (Nederlandse) film zou je willen zijn? Waarom?
Als kind heb ik de film CISKE DE RAT een stuk of twintig keer gezien en ik sprak destijds ook met een even plat Amsterdams accent als Danny de Munk, die de titelrol vertolkte. Ik was niet jaloers op Ciske’s verschrikkelijke thuissituatie of de moeizame relatie met zijn ouders, maar wilde wel dolgraag even veel schijt hebben aan autoriteit als hij. Ciske was ‘vrij’ – brutaal, slim en stoer. En dat wilde ik ook zijn.

6. Met wie zou je graag nog eens willen samenwerken?
Ik heb het geluk dat ik met een hoop getalenteerde filmmakers en acteurs heb mogen werken die mijn scripts naar een hoger plan hebben getild. Als scenarioschrijver ben je altijd afhankelijk van de mensen die de film uiteindelijk maken en in dat kader blijf ik op zoek naar nieuwe regisseurs die mij prikkelen en die een unieke kijk hebben op cinema.  Er zijn dan ook een hoop regisseurs waar ik nog graag mee zou werken, waaronder mensen als Paul Verhoeven, Mike van Diem en Mijke de Jong.

7. Welk talent in het vak moeten we in de gaten houden?
Dit jaar gaat onze nieuwe film One Night Stand XIII – TOM ADELAAR in première op het NFF en regisseur Gonzalo Fernandez heeft in mijn ogen fantastisch werk geleverd. Naast het feit dat we goede vrienden zijn beschouw ik Gonzalo als een van de grootste talenten in Nederland en ik ben ervan overtuigd dat hij een geweldige impact gaat hebben op onze filmwereld. Ga dus allemaal TOM ADELAAR kijken!


  • Benieuwd naar zijn film?

    Op maandag 1 oktober is TOM ADELAAR te zien tijdens #NFF2018. Ashar Medina is aanwezig voor een Q&A samen met regisseur Gonzalo Fernandez en acteur Yannick Jozefzoon. Op donderdag 4 oktober zie je het televisiedrama naast de andere genomineerden in de Gouden Kanshebbers.

    Meer info en tickets