De 7 gouden vragen aan... Abbey Hoes

Nog even en dan gaat de 37e editie van het Nederlands Film Festival van start. Ons kikkerlandje beschikt over flink wat talent op het gebied van film, televisie en interactive. De afgelopen 37 jaar zijn er op het NFF dan ook talloze prestaties gevierd, van de NFF Studentencompetitie tot de Gouden Kalveren. In de rubriek\'De 7 gouden vragen aan\' voelt het NFF tweewekelijks een van deze talenten aan de tand. Deze week: actrice Abbey Hoes.
Naam: Abbey Hoes Geboortedatum: 20 mei 1994 Won Gouden Kalf in: 2014, voor de film NENA Bekend van: o.a. TIRZA, RAZEND en DE ONTSNAPPING Huidig: HOTEL DE GROTE L Vorig: Petticoat
1. In 2014 won je het Gouden Kalf voor Beste Actrice in de film NENA, wat was je meest memorabele moment op het NFF? "Tijdens het Gouden Kalveren Gala zaten mijn ouders niet in de zaal. Toen het afgelopen was, de zaaldeuren opengingen en iedereen naar buiten stormde, kwamen mijn ouders naar binnen en die waren helemaal geëmotioneerd. Zij hadden op de gang gehoord dat ik een Gouden Kalf had gewonnen. Toen ze me zagen gaven ze me oorbellen cadeau en werd ik geknuffeld. Ze waren heel trots."2. Wat heeft het Gouden Kalf voor je betekend? "Onder meer dat ik tijdens het internationale filmfestival Berlinale in Berlijn de prijs voor Shooting Star won, die Natalie Portman mij overhandigde. Door het Gouden Kalf en de Shooting Stars Award heb ik hele interessante mensen mogen ontmoeten en veel kunnen leren van anderen."3. Wat weet niemand over jouw vak? "Ik denk dat mensen het vaak onderschatten. Je moet heel hard werken. Je werkt op hele gekke tijdstippen. Soms moet je voor een film ook ’s nachts draaien als een scène zich midden in de nacht afspeelt. Je staat ook echt met heel veel mensen op een set. Buiten de regisseur en de acteurs werken er nog een hele grote groep mensen mee, die soms niet eens worden genoemd. Iedereen werkt echt keihard."4. Welke Nederlandse film moet je gezien hebben? "Ik vind zelf DIK TROM een hele leuke Nederlandse film, door een hele leuke Nederlandse regisseur: Arne Toonen. Het ziet er heel mooi uit en het kleurgebruik in de film is prachtig. Er is ook goed over nagedacht. Niet alleen wordt er goed in gespeeld, ook de uitstraling vind ik heel mooi. DIK TROM is niet alleen voor kinderen, de film is echt voor alle leeftijden de moeite waard om te bekijken."5. Welk personage uit één van je films zou je willen zijn? "Dat vind ik een hele lastige vraag. De meeste personages die ik heb gedaan vind ik heel leuk, maar of ik echt iemand zou willen zijn? Dat weet ik niet. Misschien Nena of Pattie van de televisieserie PETTICOAT, maar dan vooral omdat ze vaak gewoon schijt aan dingen hebben. Dat hebben ze wel allebei op hun eigen manier, maar beiden kiezen ze voor zichzelf en trekken ze zich niet zoveel van anderen aan."6. Met wie zou je graag nog willen samenwerken? "Heel graag met de Amerikaanse regisseur Wes Anderson, die bekend is van THE GRAND BUDAPEST HOTEL. Hij doet echt ontzettend interessante projecten en volgens mij haalt hij hele verrassende dingen uit acteurs en actrices. Hij laat bijvoorbeeld acteur Owen Wilson een hele serieuze rol spelen. Hij verrast en de films die hij maakt zien er heel krachtig uit."7. Welk jong talent in het vak moeten we zeker in de gaten houden? "Ik vind Linde van der Storm waar ik mee in HOTEL DE GROTE L speel echt een dotje. Ze is zó jong en al zo goed en professioneel. Ze zit de hele tijd te lachen, precies wat ze ook moet doen in de film."
ga terug