zo 29 sep 2019

Dagverslag 28 september

Een volle zaterdag op het festival met o.a. NPO Start Live!, veel filmvertoningen, masterclasses, de opening van het Forum van de Regisseurs, de talkshow met Art Rooijakkers, De Avond van Tim Hofman, de première van GRIMM RE-EDIT, Bring Your Own Beamer en het knallende NFF Filmfeest als afsluiter.

NPO Start Live!

Een dag vol previews van de nieuwste films en series NPO Start Live! In de oude Wolvengevangenis werden bezoekers de hele dag ondergedompeld in de beste Nederlandse series en films van eigen bodem, in aanwezigheid van cast & crew! Zo werd het nieuwe seizoen van SMERIS besproken producent Pieter Kuijpers en acteurs Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven, vertelde Halina Reijn over haar nieuwe project RED LIGHT en kregen bezoekers een sneakpeak van STANLEY H. Benieuwd naar alle afleveringen van STANLEY H.? Kom op zaterdag 5 oktober naar de NPO Start Premièredag! Hier binge je alle afleveringen van STANLEY H. achter elkaar èn geniet je van de exclusieve voorpremière van DE BELOFTE VAN PISA.

Première GRIMM RE-EDIT

Gisteravond ging de re-edit van GRIMM in première in de Stadsschouwburg. Regisseur Alex van Warmerdam maakte samen met editor Job ter Burg een nieuwe montage van GRIMM uit 2003. Op de première van GRIMM RE-EDIT waren zij beide aanwezig. Daarnaast maakt hoofdrolspeler Halina Reijn haar opwachting. Naast de officiële première was er ook een uitverkochte Publiekspremière. Deze gemist? GRIMM RE-EDIT is nog twee keer te zien op het NFF.

Blikverruimers: De Avond van Tim Hofman

Ook het Blikverruimers programma is van start! Tim Hofman trapte gisteravond in de Stadsschouwburg af met zijn avond over de verantwoordelijkheid van de kunstenaar. Hier sprak hij over met regisseur Giancarlo Sánchez (MOCRO MAFFIA) en scenarist Maud Wiemeijer (ANNE+). Kom jij ook naar de Blikverruimers avonden? De avond van Halina Reijn is al uitverkocht, maar voor De Avond van Jandino op woensdag 2 oktober zijn nog kaartjes verkrijgbaar.


Uitgelicht

 • Regisseur Cyrus Frisch over zijn samenwerking met Rutger Hauer

  Woensdag 2 oktober vindt de Hommage aan Rutger Hauer plaats, met de vertoning van OOGVERBLINDEND en na afloop een talk met regisseur Cyrus Frisch. Het NFF vroeg Cyrus een alinea met herinneringen aan Rutger te sturen. Het resultaat? Een vooruitblik op de hommage van aanstaande woensdag, met de begeleidende woorden: ‘de alinea is noodzakelijkerwijs wat lang geworden, omdat ik anders het gevoel heb een en ander te kort te doen. Mijn excuus daarvoor.’ Je leest de vooruitblik hieronder.

  Lees het hier
 • MEVROUW FABER

  Gisteren ging MEVROUW FABER in première op het NFF. Een kleurrijk portret van een getrouwde vrachtwagenchauffeur die vrouw wil worden.

  Wij spraken regisseurs Hjalmar Tim Ilmer en Job Tichelman over deze bijzondere documentaire.

  Deze film ook zien? Kom op vrijdag 4 oktober naar Het beste van BNNVARA.

  Bekijk het interview
 • Nominaties Prijs van de Nederlandse Filmkritiek bekend

  De nominaties voor de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek (KNF) zijn bekend. Alle speelfilms en lange documentaires die tijdens het festival in première gaan maken kans op deze ‘Persprijs’, die wordt vergeven door de Kring van Nederlandse Filmjournalisten.

  Bekijk de genomineerden