za 28 sep 2019

Dagverslag: 27 september

Het Nederlands Film Festival (NFF) is gisteravond officieel van start gegaan met de première van INSTINCT, het regiedebuut van Halina Reijn met Carice van Houten en Marwan Kenzari in de hoofdrollen. De komende acht dagen staan nog in het teken van bijzondere films, televisiedrama, documentaires en interactieve producties van eigen bodem.

© Headerfoto: BSR Agency/Sven Hoogerhuis

Openingsfilm NFF 2019: Instinct

Wil jij de film op het NFF zien? Bekijk hieronder de nog niet uitverkochte vertoningen op het festival en bestel je tickets!

NFF Interactive Expo

Tien interactieve mediaproducties zijn door een vakjury geselecteerd uit het rijke aanbod aan o.a. games, virtual reality films en multimediale producties van het afgelopen jaar als kanshebbers voor het Gouden Kalf voor Beste Interactive 2019. Tijdens het NFF is het grootste deel hiervan plus de wereldpremière van de installatie SACRED HILL (Ali Eslami, Klasien van de Zandschulp) samen te zien in de gratis toegankelijke Interactive Expo. Ook hier was gisteren de opening van. Expo dagelijks geopend van 13:00 tot 20:00 uur (ma t/m do) en op zaterdag en zondag van 11:00 tot 20:00 uur.

Station Utrecht Centraal

In de stationshal van Utrecht Centraal staat een levensgroot Wie is het-spel opgesteld. Waar passanten het bekende familiespel uit 1977 kunnen naspelen met portretten van Gouden Kalf winnaars en -genomineerden van de afgelopen jaren. Op de eerste verdieping van het station staat voor het tweede jaar op rij de pop-up bioscoop. Hier worden 12 korte films vertoond uit het NFF-programma van 2019.

Ook op het programma

Naast de openingsfilm INSTINCT zijn er tijdens de 39e editie van het NFF diverse (publieks)premières, waaronder de thriller BUMPERKLEEF van Lodewijk Crijns, de familiefilm KAPSALON ROMY van Mischa Kamp en de modedocumentaire PUCK & HANS – MADE IN HOLLAND van Peter Wingender. Tevens gaan televisieseries als KEIZERSVROUWEN, geregisseerd door Dries Vos en Gouden Kalf-winnaar Ben Sombogaart en STANLEY H. van Tim Oliehoek in première. De beste films, documentaires, series en korte films van het afgelopen jaar worden vertoond in de diverse competities van het Nederlands Film Festival: de Gouden Kalf Competitie, het Forum van de Regisseurs, de NFF Debuut- en Studentencompetitie en de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek. Daarnaast besteedt het NFF dit jaar wederom veel aandacht aan Nederlandse interactieve producties en internationale coproducties.

  • Interview SACRED HILL met Ali Eslami en Klasien van de Zandschulp

    Ali Eslami en Klasien van de Zandschulp presenteren samen met Mamali Shafahi op het NFF de mystieke virtual reality-totaalervaring SACRED HILL. Daarvoor schakelden zij de hulp in van tal van andere kunstenaars, van geluidstovenaars en kostuumdesigners tot geurmengers.

    Lees het interview
  • Uitgelicht: Hommage aan Rutger Hauer

    Als eerbetoon aan de onlangs overleden Rutger Hauer vindt op woensdagavond 2 oktober om 19:00 uur in Pathé Rembrandt de vertoning van OOGVERBLINDEND (2009) plaats met hoofdrollen voor Hauer en Georgina Verbaan.

    Lees meer