do 08 nov 2018

Dag van de Korte Film toont Nederlands talent

Op de kortste dag van het jaar, 21 december, vieren we De Dag van de Korte Film met de beste korte films van eigen bodem. Het Europese initiatief om de aandacht voor de korte film aan te jagen, is onderhand een begrip. Bij de zesde aflevering komen weer verhalen in alle soorten en maten voorbij, van ons post truth-universum, bootvluchtelingen op Lesbos tot twee hartsvriendinnen die worstelen met hun puberteit. Speciaal voor kinderen zijn er sprankelende animatiefilms.

De korte film is spannend en heeft voor iedereen iets te bieden. Veel aanstormend talent zie je als eerste aan het werk in een korte film. Om in Europa meer aandacht te vestigen op korte films is er ook dit jaar weer in 22 filmtheaters de Dag van de Korte Film op 21 december, de kortste dag van het jaar. De dag is inmiddels een begrip en wordt in Nederland gesteund door Eye Filmmuseum, International Film Festival Rotterdam, Go Short – International Short Film Festival Nijmegen en het Nederlands Film Festival.

Meld je aan voor het Facebook evenement

Programma

Het volwassenenprogramma van de Dag van de Korte Film bestaat uit zes korte films van aanstormend, Nederlands talent die het afgelopen jaar geselecteerd zijn voor (inter)nationale filmfestivals en diverse prijzen wonnen.

 • SKÓGAFOSS

  Niels Bourgonje, NL, 2017, 11’

  Tijdens zijn vakantie krijgt Gijs een telefoontje van zijn moeder. Langzaam wordt de complexe ouder-kindrelatie duidelijk.

  Lees meer
 • WORD!

  Amos Mulder, NL, 2017, 7’

  Over de relatie tussen woord en betekenis in een post truth-universum. Wat is de waarde van taal als ze iets anders vertelt dan het beeld?

  Lees meer
 • DE SPELENDE MENS

  Sanne Rovers, NL, 2017, 27’
  Een weekend als Viking door het leven of crossen door een modderpoel: portret van waaghalzen en noeste knutselaars die helemaal in hun hobby opgaan.

  Lees meer
 • KORT MAAR KRACHTIG

  Junaid Chundrigar, NL, 2017, 2’
  Jonge held moet binnen absurd kort tijdbestek prinses redden. Alle fantasy- en avonturenfilmclichés op de hak.

  Lees meer
 • TEX

  Jonas Smulders, NL, 2017, 18’
  Tex ziet haar gezworen vijand met de jongen van wie ze houdt. Wraak volgt.

  Lees meer
 • HALLO SALAAM

  Kim Brand, NL/GR, 2017, 15’
  Sil (10) en Merlijn (11) gaan met hun moeders naar een vluchtelingenkamp op Lesbos, om te helpen.

Alleen te zien in EYE

THIS MAGNIFICENT CAKE
Emma de Swaef, Marc James Roels, BE, 2018, 44’
Vijf personages in laat 19e-eeuws Afrika: een getroebleerde koning, een pygmee van middelbare leeftijd, een mislukte zakenman, een portier en een jonge deserteur. (alleen te zien in Eye)

BLOEISTRAAT 11
Nienke Deutz, BE/NL, 2018, 10′
Twee onafscheidelijke vriendinnen vieren zomervakantie; daar komt verandering in als de puberteit aan de deur klopt. Winnaar Grand Prix Annecy International Animated Film Festival. (alleen te zien in Eye)

Alle (gesproken) films zijn Engels ondertiteld.
Kijk voor meer informatie en het kinderprogramma op www.dagvandekortefilm.nl

Meld je aan voor het Facebook evenement