do 03 okt 2019

CineCrowd | MARLON BRANDO

Eén van de geselecteerde projecten voor CineCrowd is MARLON BRANDO. Grote veranderingen bedreigen de hechte band tussen Cas en Naomi, in deze film over de vriendschap tussen twee homoseksuele personages, die verder gaat dan het coming-out verhaal. Bekijk de teaser van de film en lees het interview met filmmaker Vincent Tilanus hieronder.


Waar gaat je film over?

In MARLON BRANDO vertellen we het verhaal van de aanhankelijke tiener Cas en zijn eigenwijze beste vriendin Naomi, rondom hun eindexamens in een buitenwijk van Nijmegen. Cas en Naomi zijn openlijk gay en ervaren bij elkaar ultieme veiligheid en liefde, maar wanneer toekomstplannen hen uit elkaar lijkt te dreigen, komt hun relatie op losse schroeven te staan. Cas dreigt Naomi te verliezen aan het ‘volwassen leven’ en moet haar los durven laten.

Wat maakt jouw film bijzonder?

De seksualiteit van Cas en Naomi is de backdrop van het verhaal, maar niet het onderwerp. Ik vind het ontzettend belangrijk om verhalen te vertellen over queer personages en queer vriendschappen die verder gaan dan de coming-out.
Er zijn de afgelopen jaren een golf van films geweest over LHBT-tieners die worstelen om hun seksualiteit te accepteren. De coming-out is natuurlijk een ervaring die elke LHBT-persoon op de een of andere manier ooit tegenkomt. De aard zelf is vaak inherent dramatisch. Het is logisch dat het verleidelijk is om in films te blijven onderzoeken hoe LHBT-mensen – en met name queer jongeren – worstelen met hun identiteit en seksualiteit. Maar door ons zo te fixeren op de coming-out, versterken we ook de perceptie dat het verhaal van de jonge personages eindigt met hun eigen zelfacceptatie of bij de acceptatie van hun omgeving – terwijl dat in feite pas het begin is. We kunnen een nieuwe stap maken in hoe we verhalen vertellen over queer personages. Ik wil laten zien dat wat ná de kast komt net zo gecompliceerd, liefdevol, inspirerend, humoristisch en dramatisch kan zijn als daarvoor.

Wat ga je met het geld doen dat je inzamelt via CineCrowd?

MARLON BRANDO wordt gemaakt met de vrijwillige steun van een hele gemeenschap. We filmen op mijn oude middelbare school in Nijmegen, mijn oude hangplekken als tiener en de huizen en slaapkamers van mijn jeugdvrienden waar de film ook op gebaseerd is. Daarbij werkt de crew ook vrijwillig mee aan de film. Dat betekent dat iedere cent enkel naar de broodnodige productiekosten gaat. Ik ben gezegend met een toegewijde crew die zoveel tijd en liefde stopt in het realiseren van dit project, maar onvermijdelijke productiekosten als slaapplekken, materialen en vervoer moeten we natuurlijk betalen. Daarom kunnen we alle hulp goed gebruiken!

Waarom moet het publiek jouw film steunen?

Voor queer jongeren zijn vriendschappen waarbij je volledige waardering, veiligheid en liefde ervaart van levensbelang. Maar zoals iedere vriendschap zijn ook deze relaties vatbaar voor conflict en verandering. Vriendschappen veranderen, en ik denk dat alle mensen zich zullen herkennen in Cas en Naomi. Ik hoop dat mensen die de film zien, gaan reflecteren op hun eigen vriendschappen: vriendschappen die zijn gekomen en gegaan, nog reeds bestaan en gekoesterd moeten worden, of verloren vriendschappen die het verdienen om heropend te worden. Door in te zoomen op mijn eigen ervaringen en vriendschappen, gesitueerd in een omgeving die ik maar al te goed ken uit mijn eigen jeugd, wil ik met MARLON BRANDO een zo authentiek en oprecht mogelijk portret maken van Cas en Naomi. Als je MARLON BRANDO steunt, draag je bij aan een essentieel nieuw verhaal en steun je een jonge, ambitieuze filmploeg. We houden je natuurlijk graag op de hoogte van het project, en via de crowdfunding-website die hieronder staat, willen we je ook graag leuke beloningen doen toekomen. Uiteindelijk zal de film online staan, voor de hele wereld – en de crowdfunding community – om te zien!

Steun MARLON BRANDO