wo 19 feb 2020

Cinéart begint ontwikkelingsfonds voor filmprojecten met Curzon en Madman Entertainment

Cinéart kondigt aan een filmontwikkelingsfonds met een budget van 1,2 miljoen pond (ruim 1,4 miljoen euro) te beginnen samen met internationale partners Curzon en Madman Entertainment. De samenwerkende partijen komen uit Engeland (Curzon), Australië (Madman Entertainment) en Benelux (Cinéart). Kristian Brodie is aangesteld als Hoofd Ontwikkeling en werkt vanaf het Londense kantoor van Curzon.

Het fonds zal makers vooral helpen om een eerste stap te zetten. Bijvoorbeeld bij de scenario-ontwikkeling, een financieel plan opstellen of kosten voor het aantrekken van talent. Dan na de eerste cyclus wordt er gekeken of de financiering van projecten wordt uitgebreid met een periode van vijf jaar, of dat ze er uit stappen. Vervolgens hebben elk van de drie partners een ‘first look license’ op lokale distributie, wat betekent dat ze het recht hebben om als eerste partij te mogen beslissen over distributie van de film.

Ze zijn ervan overtuigd dat de markt een fonds kan gebruiken dat de verschillende ontwikkelingsfases van projecten naadloos met elkaar kan verbinden, dus van ontwikkeling tot distributie. Ook vinden ze dat het succes van onafhankelijke films steeds meer zal afhangen van het coördineren van een internationale release-strategie en dat dit fonds een belangrijke stap is om dat te kunnen realiseren.

Ook vinden ze het belangrijk om makers te helpen die hun tweede, derde of vierde film van de grond willen krijgen. Het is niet bedoelt voor makers die al financiering kunnen vinden, zoals het soort die Cinéart en de twee andere partners al uitbrengen. Ook wordt elk project op z’n eigen merites beoordeeld, en heeft z’n eigen prijsplaatje.