di 19 mei 2020

AUDITIE naar European Union Short Film Festival

De korte film AUDITIE, geregisseerd door Udo Prinsen, is geselecteerd als Nederlandse inzending voor het European Union Short Film Festival in Canada. Normaal gesproken zou de 34ste editie van dit festival worden georganiseerd vanuit de Ottawa Art Gallery, maar door de COVID-19 regelingen is dit keer besloten de films online te vertonen. AUDITIE vertegenwoordigd niet alleen Nederland maar heel Europa op het filmfestival.

AUDITIE is geselecteerd omdat het thema aansluit bij de maand van de vrijheid. De Nederlandse ambassade in Canada heeft dit in de maand mei op de agenda staan. Het is een korte animatiefilm waarin een trompet spelend jongetje auditie gaat doen bij het kamporkest. Hij neemt afscheid van zijn vader en loopt naar wat een executieplek lijkt te zijn. Een kleurrijke, troostrijke fantasiewereld ontstaat bij zijn eerste tonen. Daarna volgt de barre werkelijkheid. Filmmaker Udo Prinsen haalde inspiratie uit het persoonlijke kampverhaal van trompettist Lex van Weren en de tekeningen van gevangenen uit concentratiekamp Auschwitz.

De animatiefilm is geïnspireerd op een waargebeurd verhaal: toen trompettist Van Weren opgepakt en gedeporteerd werd in WOII nam hij zijn trompet mee. Dit werd zijn redding omdat hij uiteindelijk geselecteerd werd voor het kamporkest van Auschwitz.

Het festival is online te bekijken vanaf 14 tot 21 mei. Lees meer op de website van het European Union Short Film Festival.