vr 16 apr 2021

Alle films van Antoinette Beumer op een rij

Maandag 12 april maakten we openingsfilm van NFF 2021 bekend: MIJN VADER IS EEN VLIEGTUIG van Antoinette Beumer. De film, over een vrouw die een aangrijpende zoektocht naar haar verleden start en contact zoekt met haar vader die meer dan dertig jaar in een psychiatrische instelling verblijft, opent het festival op vrijdag 24 september. Kun je hier niet op wachten? Wij zetten op een rijtje waar je de eerdere films van Antoinette Beumer kunt bekijken. Onze programmeur Claire van Daal geeft hieronder toelichting bij drie van de zes films.

 

 • DE GELUKKIGE HUISVROUW

  “Antoinette Beumers speelfilmdebuut DE GELUKKIGE HUISVROUW (2010) leverde het vierde Gouden Kalf voor Carice van Houten op voor haar hoofdrol als Lea. Lea’s roze wolk blijkt gitzwart na de geboorte van haar kind. Drama en ironie komen op een zorgvuldige wijze samen. Omdat een meer dan 400.000-koppig publiek de film bezocht, was de uitreiking van een Platina Film een feit. Naar de bestseller van Heleen van Royen en naar het scenario van Marnie Blok en Karen van Holst Pellekaan.”
  Bekijk op Videoland
 • LOFT

  “Wie van de vriendenclub heeft een moord op zijn geweten? Kijk LOFT (2010) waarvoor Bart De Pauw en Saskia Noort het scenario schreven. Waar remakes wel eens slappe aftreksels mogen worden genoemd, kan deze Loft zich beslist meten met de kwaliteit van de oorspronkelijke Vlaamse LOFT (2008) van Erik Van Looy. De vrouwenrollen werden meer uitgediept. Ook LOFT wist zijn publiek te vinden en werd bekroond met een Platina Film.”

  Bekijk op Pathé Thuis
 • SOOF

  “Met de allereerste SOOF (2013) zette Antoinette Beumer een vrolijke toon in de Nederlandse film. Maar niet alleen maar vrolijk, Soof (Lies Visschedijk) heeft meer dan genoeg te verstouwen en het publiek kijkt naar een vrouw van vlees en bloed. Naar de columns van Sylvia Witteman en naar een scenario van Antoinette’s zus Marjolein Beumer. Goed voor een Platina Film, want Soofs kopzorgen, kookplezier en hartenzeer trokken meer dan 400.000 mensen naar de bioscoop.”
  Bekijk op Netflix

Meer films van Antoinette Beumer


Ook interessant