di 28 mei 2019

Acht Filmfonds Shorts van nieuw talent gehonoreerd

In het kader van talentontwikkeling van nieuwe makers heeft het Filmfonds acht korte fictiefilms geselecteerd die een realiseringsbijdrage krijgen van maximaal € 40.000. De ontwikkeling van nieuw talent staat centraal bij de selectie, alsook de zoektocht van de maker naar een eigen handschrift.

In de afgelopen vier jaar werden er 33 korte films geselecteerd. Onder meer de films L’ÉTÉ ET TOUT LE RESTE van Sven Bresser (Talent en Route NFF 2018, Gouden Kalf voor Beste Korte Film 2018), WILD van Jan Verdijk, IMPORT van regisseur Ena Sendijarević (Talent en Route NFF 2016) en NACHTSCHADE van Shady el Hamus (Talent en Route NFF 2017) waren nationaal en internationaal zeer succesvol.

De geselecteerde plannen zijn:

A HOLIDAY FROM MOURNING
Regie en scenario: Zara Dwinger
Producent: VENFILM

BETER ALLEEN
Regie: Joris Weerts
scenario: Arthur Motze
Producent: DPPLR

BIRDLAND
Regie en scenario: Ashgan El-Hamus
Producent: DOXY

CARGO
Regie en scenario: Mariia Ponomarova
Producent: Family Affair Films

LANDSCHAP MET TWEE EIKEN
Regie en scenario: Thomas Stokmans
Producent: De Productie

MARLON BRANDO
Regie en scenario: Vincent Tilanus
Producent: Room for Film

SCOOTERS
Regie en scenario: Nicole Jachmann
Producent: Dutch Mountain

VOOR HET SLAPEN GAAN
Regie en scenario: Guido Coppis
Producent: Talent United

De films worden binnen twaalf maanden geproduceerd en uitgebracht.

Over Filmfonds Shorts

In 2015 en 2016 vonden de eerste twee succesvolle edities Filmfonds Shorts plaats (voorheen Realisering korte film). Deze werden gefinancierd uit extra middelen voor talentontwikkeling, die het Fonds in die jaren ter beschikking kreeg. De regeling voorziet in de grote wens van de sector om meer continue mogelijkheden te creëren voor de productie van korte fictiefilms en korte documentaires door nieuwe makers die onlangs zijn afgestudeerd aan een beroepsopleiding voor film. Voor de periode 2017-2020 heeft het Filmfonds daarom binnen het budget middelen vrijgemaakt om de regeling jaarlijks te continueren.