vr 27 sep 2019

39e editie Nederlands Film Festival van start

Het Nederlands Film Festival (NFF) is vanavond officieel van start gegaan met de première van INSTINCT, het regiedebuut van Halina Reijn met Carice van Houten en Marwan Kenzari in de hoofdrollen. Met de start van het Nederlands Film Festival staat Utrecht de komende negen dagen in het teken van bijzondere films, televisiedrama, documentaires en interactieve producties van eigen bodem. Op vrijdag 4 oktober vindt het Grolsch Gouden Kalveren Gala plaats. Het NFF omvat dit jaar 284 films waarvan er 85 tijdens het festival in première gaan. Het thema van de 39e festivaleditie is Homo Ludens – oftewel ‘de spelende mens’.

Credits foto: BSR Agency/Sven Hoogerhuis.

 

Festivalprogramma

Naast de openingsfilm INSTINCT zijn er tijdens de 39e editie van het NFF diverse (publieks)premières, waaronder de thriller BUMPERKLEEF van Lodewijk Crijns, de familiefilm KAPSALON ROMY van Mischa Kamp en de modedocumentaire PUCK & HANS – MADE IN HOLLAND van Peter Wingender. Tevens gaan televisieseries als KEIZERSVROUWEN, geregisseerd door Dries Vos en Gouden Kalf-winnaar Ben Sombogaart en STANLEY H. van Tim Oliehoek in première. De beste films, documentaires, series en korte films van het afgelopen jaar worden vertoond in de diverse competities van het Nederlands Film Festival: de Gouden Kalf Competitie, het Forum van de Regisseurs, de NFF Debuut- en Studentencompetitie en de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek. Daarnaast besteedt het NFF dit jaar wederom veel aandacht aan Nederlandse interactieve producties en internationale coproducties.

Programma & Tickets

Hommage aan Rutger Hauer

Als eerbetoon aan de onlangs overleden Rutger Hauer vindt op woensdagavond 2 oktober in Pathé Rembrandt de vertoning van OOGVERBLINDEND (2009) plaats met hoofdrollen voor Hauer en Georgina Verbaan. Nadat hij terugkeerde in Nederland was dit zijn eerste hoofdrol in een Nederlandse film. Hij was tevens coproducent van Oogverblindend samen met regisseur en producent Cyrus Frisch. Na de film vervolgt het programma in de Balzaal van de Winkel van Sinkel met een nagesprek door Cyrus Frisch. Hij vertelt hoe de samenwerking was en belicht de idealistische kanten van Rutger Hauer. Het nagesprek is gratis toegankelijk.

Bestel nu je tickets

NFF Professionals Programma

Van zaterdag 28 september tot en met dinsdag 1 oktober vindt het NFF Professionals Programma plaats: een compact vierdaags evenement met onder meer de NFF Conferentie (dé dag waarop de hele film, televisie en interactive sector jaarlijks met elkaar samenkomt), talloze lezingen en masterclasses, een omvangrijk talentprogramma en veel gelegenheid voor ontmoetingen. Onder anderen de voor een Emmy genomineerde regisseur Michael Engler, de voor een Oscar genomineerde Production Designer Fiona Crombie en voormalig Vice President of Music Production voor The Walt Disney Studios, Andy Hill, geven een masterclass. Op dinsdag 1 oktober vindt de NFF Conferentie plaats. Nationale en internationale sprekers discussiëren tijdens de laatste dag van het NFF Professionals Programma over de stand van zaken in het Nederlandse AV-landschap. De conferentie wordt geopend door o.a. Minister van Engelshoven.

Bestel nu je tickets

Festivalgasten, masterclasses en NFF Blikverruimers

Het NFF kent ook dit jaar diverse bijzondere gasten en masterclasses. Job ter Burg, filmeditor van o.a. Brimstone (2017) en Tirza (2010) waarvoor hij het Gouden Kalf voor Beste Montage ontving, geeft in bijzijn van Alex van Warmerdam op 29 september een masterclass. Zijn nieuwe montage van de film Grimm, Grimm re-edit, gaat een dag eerder tijdens het festival in première. Daarnaast presenteert het NFF het themaprogramma Blikverruimers, waarin drie gastprogrammeurs een eigen festivalavond samenstellen. Tijdens deze avond laten zij beeldfragmenten zien die voor hen eyeopeners waren. De Blikverruimers dit jaar zijn actrice/regisseur Halina Reijn, programmamaker, acteur en stand-upcomedian Jandino Asporaat en presentator en programmamaker Tim Hofman.

Bestel nu je tickets