NFF Conferentie

In het kader van inspiratie, interdisciplinaire samenwerkingen en inspelen op actualiteiten presenteert het NFF Professionals Programma jaarlijks de NFF Conferentie tijdens het festival. In 2020 is de wereld en de manier van leven zoals we die kennen op ingrijpende wijze verandert. Van deep fakes, nepnieuws en drone filming tot digitaal werken, halflege bioscopen, een tekort aan diversiteit & inclusiviteit en smeltende ijskappen.

NFF Conferentieverslag 
Heb je de NFF Conferentie gemist? Lees alle bevindingen, ideeën en conclusies nog eens na in het NFF Conferentieverslag 2020.


Uitgelicht: 
 • NFF Extended

  Gedurende het jaar organiseert NFF Professionals bijeenkomsten met NFF Extended. In maart 2021 organiseert NFF Professionals twee nieuwe online NFF Extended bijeenkomsten: NFF Extended: Writersroom i.s.m. ROSE stories en NFF Extended: KLEUR, de stand van zaken.

  Meer info & ticket alerts

De sessies 2020 
 • Opening NFF Conferentie 2020

  Op dinsdag 29 september verwelkomt Doreen Boonekamp, Algemeen Directeur a.i. van het NFF, de Nederlandse en internationale professional op de online NFF Conferentie 2020. Hierna vinden de hele dag parallelle online sessies met prikkelende gesprekken en inspirerende case studies plaats volgens drie tracks: Architects of Story, Future of Story en Policy of Story. Je kiest en switcht zelf! Alle sessies zijn gedurende de rest van het festival online terug te kijken.

   

 • NFF Conferentie: Over kleur gesproken

  Institutioneel racisme staat mede door de wereldwijde Black Lives Matter-beweging hoog op de agenda. Wat kunnen we individueel én samen doen om de praktijk in de Nederlandse audiovisuele industrie te veranderen? Het nieuwe initiatief KLEUR jaagt inclusiviteit en diversiteit in de film- en televisiewereld aan. In een keynote speech vertelt initiatiefnemer Manoushka Zeegelaar Breeveld over de missie, de werkpraktijk van mensen van kleur, en de toekomst. Vervolgens gaan diverse makers onder leiding van Zarayda Groenhart in gesprek over het nieuwe initiatief. Waar staan we nu, en waar moeten we heen? Hoe kan KLEUR een rol van betekenis spelen om makers en verhalen van kleur beter gepresenteerd te krijgen in de filmsector?

  Met: Manoushka Zeegelaar Breeveld (actrice en aanjager KLEUR), Walid Benmbarek (acteur), Edson da Conceicao (regisseur), Shamira Raphaela (regisseur) en Esther Duysker (scenarist).
  Moderator: Zarayda Groenhart (presentatrice, ondernemer en podcast-host)
  Track: Future of Story 

 • NFF Conferentie: Planet Internet

  Het internet is een onmisbaar onderdeel geworden van ons leven en helpt ons verhalen te vertellen, contact te houden met elkaar, te werken en geld te verdienen. De keerzijden van het internet, zoals de gevolgen voor onze persoonlijke rechten op het gebied van privacy, tracking en tracing, fake news en autonomie, zijn echter niet langer te negeren. In dit panel gaan we op het snijvlak van internet, ethiek, creativiteit en activisme op zoek naar antwoorden op deze crises.

  Met: Ian Forrester (BBC Research), Marleen Stikker (Waag), Miriam Rasch (HvA/Institute for Network Cultures) & Solana Larsen (Mozfest).
  Moderator: Philo van Kemenade (Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid)
  Track: Policy of Story

 • NFF Conferentie: Touch Me

  Kan een computer je aan het huilen maken? Wat is het verschil tussen een echte en een gemedieerde aanraking? Jamie Paik en Ruairi Glynn gaan in gesprek over de relatie tussen mens/machine en algoritme/emotie. Hoe kunnen kunst en wetenschap elkaar aanvullen? Hoe verschilt hun aanpak en waar sluit deze juist aan?

  Met: Jamie Paik (Reconfigurable Robotics Lab – RRL – of Swiss Federal Institute of Technology, EPFL) & Ruairi Glynn (Interactive Architecture Lab, Bartlett School of Architecture, University College London).
  Moderator: Dan Hassler-Forest
  Track: Architects of Story  

 • NFF Conferentie: Covid Creating

  In 2020 kreeg de audiovisuele industrie een flinke schop. Maar in donkere tijden ontstaan ook lichtpuntjes. Dit programma brengt enkele inspirerende initiatieven uit de film- en interactive sector aan het licht, die op een innovatieve en unieke wijze omgingen met de COVID-19-restricties. Zijn de makers van mening dat de begrenzingen die gepaard gingen met quarantaine hen nieuwe inzichten bood? En hoe kijken ze tegen de sector aan, nu zaken mogelijk voor de rest van het jaar beïnvloed worden door de anderhalvemetersamenleving?

  Met: Cas Boland (Noord Nederlands Toneel), Simon Evans (regisseur van de BBC-serie Staged) en Urszula Antoniak (regisseur, scenarist van o.a. Nothing Personal en Beyond Words).
  Moderator: Maurice Seleky (Amsterdam Museum)
  Track: Future of Story 

 • NFF Conferentie: A Fair Practice

  Begin 2020 zag de Intentieverklaring Audiovisuele Sector het levenslicht; een sectorspecifieke aanvulling op de Fair Practice Code. Hierin staan de gedragscodes omtrent professioneel handelen in de AV-sector. Kort daarna bracht COVID-19 de hele wereld, en daarmee ook de sector, vrijwel tot stilstand. Nu het werk weer deels is opgestart kunnen de intentieverklaring en de gedragscodes van pas komen bij de wederopbouw. In deze sessie gaat NFF in gesprek met professionals over wat de vijf kernwaarden van de Intentieverklaring — solidariteit, diversiteit, vertrouwen, duurzaamheid en transparantie — voor hen betekenen, en hoe deze waarden volgens hen toegepast kunnen worden. In samenwerking met Kunsten ‘92 en NAPA.

  Met: Anne Breure (initiatiefnemer FPC), Pieter Bart Korthuis en Koji Nelissen, Amira Duyhouwer.
  Track: Policy of Story

 • NFF Conferentie: The Parametric Truth

  Motion Capture & Becoming Other: In dit panel worden de fascinatie van motion capture en de uitdagingen en mogelijkheden ervan besproken. Sinds de ontwikkeling van Motion Capture in de jaren 80, is deze ingezet bij een breed scala aan toepassingen, van games tot films en forensisch onderzoek. Achter de technologie gaan vragen over representatie schuil. Bewegingsopname resulteert niet alleen draken en dino’s, maar wordt ook gebruikt om andere mensen te worden. Welke gelaagde visuals worden zo geconstrueerd van achter de schermen tot op het scherm? Wie kan wie belichamen en met welke consequenties?

  Kamal Sinclair is directeur van de Guild of Future Architects en Senior Consultant van het Sundance Institute’s Future of Culture Initiative. Gareth Taylor is een motion capture-acteur: een tak van sport waarbij alleen de bewegingen van het lichaam worden geregistreerd. Rob Löring is Business Director 3D Body Motion bij Xsens. De sensor fusion technologie van dit bedrijf maakt een naadloze interactie tussen de fysische en digitale wereld mogelijk. Hun motion capture-systeem wordt onder meer gebruikt voor het animeren van personages in films en games, maar ook voor biomechanisch- en sportonderzoek. Het programma wordt gemodereerd door Simone Niquille, zij onderzoekt menselijke beweging en registratie van lichaamsmechanica met behulp van Gait Analysis, een biometrisch identificatiesysteem.

  Met: Kamal Sinclair (Guild of Future Architects and Sundance Institute’s Future of Culture Initiative) Gareth Taylor (motion capture actor/Mocap Vault London) & Rob Löring (Xsens).
  Moderator: Simone Niquille (designer en onderzoeker)
  Taal: Engels

 • NFF Conferentie: de Futurotheek

  De Futurotheek is een interactieve installatie waar telkens één persoon tegelijk naar binnen kan gaan. Door middel van gesprekken met wetenschappers, educatieve workshops én een set Instagram-filters onderzoekt De Futurotheek vragen over controle en agency in relatie tot de technologieën die we dagelijks gebruiken en zo onlosmakelijk verbonden zijn met ons leven en functioneren. Tijdens deze NFF Conferentie-sessie laten de kunstenaars en wetenschappers het publiek kennismaken met het onderzoekstraject van De Futurotheek en de toekomstige stappen.

  De Futurotheek is te beleven op de Interactive Expo in Bibliotheek Neude van vrijdag 25 september t/m vrijdag 2 oktober.

  Met: Sander Veenhof (kunstenaar), Ian Forrester (developer BBC Research) & Nanna Verhoeff (Professor Screen Cultures & Society), Rinie van Est  (het Rathenau Instituut).
  Moderator: Leonieke Verhoog (ontwikkelaar)
  Track: Future of Story 

 • NFF Conferentie: Algorithmic Aesthetics

  Vaak komt AI, artificiële intelligentie, in negatieve zin in het nieuws: robots nemen onze banen over en algoritmes gaan de wereld regeren. Maar zou AI ook creatief kunnen zijn? Worden mensen geïnspireerd door algoritmes of is er samenwerking mogelijk bij artistieke producties? En als dat zo is, wat betekent dat voor de rol van de kunstenaar of filmmaker? In dit panel onderzoeken we de inbreng van het algoritme bij het creatieve proces, samen met Telemagic, de VPRO en het allereerste AI Songfestival.

  Met: Cyanne van den Houten (Telemagic), Valentin Vogelman (UvA), Annelies Termeer, (VPRO) & Chantalla Pleiter (Team Abbus)
  Moderator: Dan Hassler-Forest
  Track: Architects of Story  

 • NFF Conferentie: Comedy in Green

  Veel verhalen over klimaatverandering hebben één ding gemeen: ze zijn waarschuwend van aard, met een dystopisch toekomstbeeld. Documentaires richten zich op ‘the point of no return’. Het geringe aantal fictiefilms die klimaatverandering als drijvende verhaallijn hebben, zijn extreme disaster films waarin de wereld binnen een paar dagen drastisch ten onder gaat. Hoe kunnen we als verhalenvertellers ons publiek een ander narratief aanbieden, om zo de mens te inspireren betere keuzes te maken? In deze sessie kijken we naar diverse voorbeelden waarin humor als middel wordt gebruikt om een publiek te activeren en bewust te laten worden van hun rol in het klimaatdebat.

  Met: Caty Borum Chattoo (Center for Media & Social Impact), Franny Armstrong (regisseur van o.a. The Age of Stupid en Pie Net Zero) en Sam Haygarth (scenarist van de korte film Extinction en voormalig kernlid van Extinction Rebellion).
  Moderator: Margje de Koning (Movies that Matter)
  Track: Future of Story 

 • NFF Conferentie: De Nederlandse Film in de Spotlight

  Door de onverwachte sluiting van theaters vanwege COVID-19 werden vele filmreleases gedwongen uitgesteld. Nu exploitanten van bioscopen en filmtheaters inkomsten mislopen, en er nog maar een beperkt aantal stoelen per zaal beschikbaar is, is het mogelijk dat grote financiële kaskrakers voorrang krijgen op de Nederlandse film. Hoe treden we als Nederlandse filmindustrie gezamenlijk op om het Nederlandse aanbod toegankelijk, zichtbaar en aantrekkelijk voor bezoekers te houden? En wat is de visie hierin van het team achter de nieuwe collectieve campagne ganaardefilm.nl?

  Met: Anne Beerens (Vue Cinemas), Rewan Jansen (Cineville), Sanne Veldhoven (Dutch FilmWorks) en Andrew Ernster (Just Media Group), Hein van Joolen (Gusto Entertainment).
  Moderator: Monique van Schendelen (MVSP)
  Track: Policy of Story

 • NFF Conferentie: The Art of Making Film

  KLEUR, Film Forward en NFF organiseren in de week voorafgaand aan het NFF een reeks rondetafelgesprekken met diverse filmmakers uit alle disciplines van het filmvak. In de gesprekken vieren we de kunst van het filmmaken en wisselen we van gedachten over inclusiviteit en diversiteit in de Nederlandse sector. In hoeverre willen de deelnemers dat hun werk een afspiegeling van de Nederlandse samenleving is? Hoe kunnen makers van verschillende achtergronden dichterbij elkaar komen en hun verhalen delen? Zou kunst moeten verheffen? Hoe zouden ze de passie voor hun werk omschrijven? We vragen de makers te spreken over hun kijk op het maakproces en hoe al deze elementen daarin een rol spelen. In deze afsluitende openbare rondetafelsessie tijdens de NFF Conferentie presenteren afgevaardigden van de rondetafels hun conclusies uit deze gesprekken.

  Met: Bero Beyer (Nederlands Filmfonds), Marina Blok (Hoofd Drama, NPS), Ashar Medina (Regisseur, scenarist).
  Moderator: Hadassah de Boer (presentatrice)
  Track: Future of Story 

 • NFF Conferentie: Welcome Back

  De COVID-19-crisis treft exploitanten van bioscopen en filmtheaters ongekend hard. Door de gedwongen sluiting waren velen genoodzaakt hun volledige businessmodel op de schop te gooien en naar vormen van alternatieve distributie en financiering te kijken. Hoe kijken diverse exploitanten terug op het afgelopen half jaar, en hoe gaan zij de herfst en winter tegemoet? We gaan in gesprek met twee Nederlandse partijen en één buitenlandse spreker.

  Met: Jan de Vries (KINO Rotterdam), Philip Mordecai (Curzon) en Ron Sterk (Vue).
  Moderator: Patrick von Sychowski (Celluloid Junkie)
  Track: Policy of Story

 • NFF Conferentie: Leer leerlingen film spreken

  Vlogs, Hollywood-films, Instagram Stories, TikTok-video’s. Dagelijks bereiken miljoenen beelden ons netvlies. Hoe gaan kinderen en jongeren om met deze explosie van beelden? Een programma voor (educatie)professionals over de rol van taal in het duiden van beelden. Hoe inspireer je leerlingen de juiste woorden te vinden om beelden te duiden en betekenis te geven? Een stoomcursus filmeducatie met praktische tips voor de onderwijspraktijk. Van het volgen van een les filmeducatie, het inspireren met de Schoolfilm van de Maand, tot het ontdekken van TikTok en een kennismaking met de Filmleraar van het Jaar 2020.

  Het programma ‘Leer leerlingen film spreken’ wordt aangeboden door het landelijk Netwerk Filmeducatie. Dit is een besloten programma.

  Met: Marleen Slot (producent), Fiona van Heemstra (scenarist), Margreet Cornelius (Netwerk Filmeducatie), Kimber van Valkenburg (docent)
  Moderator: Elindo Avastia (jeugdacteur en zanger)
  Taal: Nederlands
  Track: Future of Story 

 • NFF Conferentie: Generous Interfaces

  In het panel ‘Generous Interfaces’ onderzoeken we alternatieve manieren om audiovisuele collecties te doorzoeken, aan de hand van de Open Beelden Browser. Hoe kun je gelukkig worden van archieven zonder dat je direct op zoek bent naar iets?

  Met: Mitchell Whitelaw (Australian National University), Olivia Vane (British Library), David Haskiya (WikiMedia Sweden).
  Moderator: Philo van Kemenade (Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid)
  Track: Architects of Story  

 • NFF Conferentie: Agents of Change

  We zien mobiele devices en technologie tegenwoordig in toenemende mate als agents of change: ze veranderen de wereld om ons heen en onze relatie tot deze wereld. Samen met ‘world builder’ Liam Young en kunstenaar Stephanie Dinkins onderzoeken we de verhalende kracht van sciencefiction en van technologieën als kunstmatige intelligentie, drones en robots.

  Met: Liam Young (Architect, Designer, Verhalenverteller) & Stephanie Dinkins (kunstenaar).
  Moderator: Dan Hassler-Forest
  Track: Architects of Story  

 • NFF Conferentie: Mobile Matters

  Televisieschermen worden groter, en bioscopen worden grandiozer. Ondertussen verplaatsen steeds meer makers zich juist naar kleine schermen: die van mobiele devices. Hoe spelen makers en schrijvers in op de korte aandachtsspanne van een mobiele consument? Welke tools biedt een mobiel device om een verhaal te ervaren? Is korte, episodische content in een verticale aspect ratio de trend van 2020? En welke rol spelen social media platforms, maar ook het nieuwe ‘mobile only’ VOD-platform Quibi in deze ontwikkeling?

  Met: Rebecca Thomas (regisseur van o.a. Quibi’s When the Streetlights Go On en Stranger Things), Nirit Peled (regisseur van o.a. de WhatsApp-documentaire A Temporary Contact) en The Kissinger Twins, Dawid and Kasia (regisseurs van de interactive Instagram-series @sufferosa en @theportaldiaries)
  Moderator: Lilian Stolk (The Hmm)
  Track: Architects of Story  


 


Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws van NFF en de filmindustrie? Volg ons dan op onze Facebook pagina of meld je aan voor de nieuwsbrief.