NFF Conferentie 2019 | Re:define

 • Plenair  programma / opening  (09:30 – 10:30)

  Wat speelt in er film, televisie en interactive land sinds de vorige NFF Conferentie? Met het thema Re:define spelen we met het herdefiniëren van ons als maker/professional en werkmethodes in tijden van experiment en vernieuwing.

  Ochtendvoorzitter: Aldith Hunkar (journalist, presentator, anchor)
  Gasten: Silvia van der Heiden (Algemeen Directeur Nederlands Film Festival), Minister Ingrid van Engelshoven (Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) Damiaan Denys (filosoof en psychiater) en Micha Wertheim (cabaretier en radiomaker).
  Voertaal: Nederlands

 • The Cinema Experience (10:45 – 11:45)

  Hoe beleven we, anno 2019 een film? Puur door te kijken, of kunnen we het ervaren van een film versterken door het gebruik van nieuwe technieken, live muziek of visuele stimulans? In The Cinema Experience nemen we de concepten ‘beleven en ervaren’ onder de loep door middel van enkele prikkelende internationale voorbeelden en trends uit het buitenland. We kijken naar de behoefte van de bezoeker en van onszelf, voorbij het witte doek.

  Met: Polly Betton (Edible Cinema), Lisa Brook (Live Cinema) en Dominic Davies (Backyard Cinema)
  Moderator: Monique van Dusseldorp (curator en moderator van media- en tech-evenementen)
  Voertaal: Engels

 • Shifting Borders: Brexit (10:45 – 11:45)

  Hoe verlopen de Brexit gesprekken aan de overkant van het kanaal? Samen met enkele professionals hebben we het over de gevolgen van Brexit voor de Europese AV-industrie. Zullen co-producties en financieringen blijven bestaan of verkassen de Britse instanties naar het vasteland? Welk effect brengt Brexit op het gebied van productionele zaken als invoerrechten en crew, maar ook distributiezaken als licentiedeals?

  Met: Mike Eliott, Marleen Slot (producenten DIRTY GOD), Neil Watson (Strategy Advisor, British Film Institute)
  Voertaal: Engels

 • Lab Life: In Search of the Miraculous (10:45 – 13:30)

  De snelle ontwikkeling van nieuwe en complexe technieken zoals kunstmatige intelligentie, apps, online platforms en meervoudige realities zoals MR, VR en XR, verandert de maatschappij en vergroot de mogelijkheden voor filmmakers, verhalenvertellers en kunstenaars. In antwoord hierop zien we in toenemende mate allerlei inspirerende vormen van interdisciplinaire samenwerking ontstaan binnen de creatieve industrie: wetenschappers, kunstenaars, filmmakers en creatieve technologen komen samen tot een nieuwe beeldtaal en alternatieve aanpak van de verhalen van vandaag en morgen.

  Met o.a.: Katerina Cizek (pionier op gebied van digitale documentaires, Canada), Sarah Ellis (Royal Shakespeare Company, Verenigd Koninkrijk) en Mark Atkin (voormalig commissioning editor TV en Online voor SBS Television, Australië)
  Moderator: Dan Hassler-Forest
  Voertaal:
  Engels

  Lees meer
 • Ethics vs. Critics (12:00 – 13:00)

  In tijden van activisme, ‘identity politics’ en het wijzende vingertje stellen we onszelf de vraag wat de positie van een filmmaker of criticus is in de huidige maatschappelijke kritiekcultuur. Hebben we als filmmakers de verantwoordelijkheid om een afspiegeling van de realiteit in ons werk te verwerken? Moeten we luisteren naar alle verschillende geluiden vanuit de samenleving? Een gesprek over film(kritiek), eigen interpretatie en de druk van de huidige maatschappij.

  Met: Ashar Medina (schrijver van Mocro Maffia en Tom Adelaar), Sunny Bergman (filmmaker en activist), Anna Bogutskaya (curator BFI)
  Moderator: Tara Judah (producent Watershed Cinema, criticus)
  Voertaal: Engels

 • Copyright Revisited (12:00 – 13:30)

  Naar aanleiding van de NFF Extended bijeenkomst op dinsdag 9 juli, pakken we het gesprek over auteursrechten verder op én nemen we een kijkje in de keuken bij een buitenlandse organisatie. Hoe wordt daar het auteursrechten-gesprek gevoerd, wat zijn de spelregels en waar ligt de ambitie voor ontwikkeling? En wat kan het Nederlandse AV-landschap daarvan leren?

  Gasten: Lone Amtrup en Marijn Kingma (Advocaat/Partner bij Höcker Advocaten) 
  Moderator:
  Monica Bremer (partner bij Bremer & de Zwaan)
  Voertaal: Engels

 • Collective Ambition (14:00 – 17:30)

  De sessie ‘Collective Ambition’ bespreekt het multimediale project If You Are Not There, Where Are You? (IYANTWAY). Het project beslaat o.a. de documentaire Ik ben er even niet (Maartje Nevejan), de methode en expositie Mapping the Experience, tien co-creaties, de VR-installatie In My Absence, een website met 360° films, een boek en een onderzoeksfilm.

  Tijdens dit programma zoomen we in op de unieke samenwerkingen die het project realiseerde tussen kunstenaars en wetenschappers, ervaringsdeskundigen en film- en interactive professionals. We bespreken hoe een gedeelde ambitie voor een onderwerp als absences kon leiden tot een project met zoveel facetten en welke plek dit inneemt in zowel het maatschappelijke, culturele en artistieke veld. Ook kijken we naar de methodes en processen van het produceren, financieren en distribueren van een project met zoveel verschillende uitingen.

  Let op: dit programma heeft een pauze tussen 15:30 – 16:00, met om 16:00 de vertoning van de documentaire Ik ben er even niet van Maartje Nevejan (90 minuten). Voor meer informatie over het project, bezoek www.areyouthere.nl. Gelijktijdig met het NFF zal vanaf 1 t/m 3 oktober ook de expositie Mapping the Experience te zien zijn bij de HKU in Utrecht.

  Voertaal: Nederlands

 • Truth in times of Fakeness (14:30 – 15:30)

  In tijden van fake news, levensechte VFX en opkomende deepfake algoritmes waarmee je mensen in een video dingen kunt laten zeggen die ze nooit hebben gezegd, gaan we in gesprek over het grijze gebied tussen ‘echt’ en ‘fake’. Wat zijn de gevaren van deze nieuwe technologieën, maar ook: wat bieden deze ontwikkelingen voor creatieve mogelijkheden? Misschien is deepfake wel de technologie van de toekomst voor de audiovisuele professional.

  Met: Severin Sauliere (producent van o.a. Dalí Lives bij Goodby Silverstein & Partners), Sezer Karaoglu (3DUniversum), Derpfakes (Deepfaker/Youtuber)
  Moderator: Monique van Dusseldorp (curator en moderator van media- en tech-evenementen)
  Voertaal: Engels

 • Toekomst omroepbestel (14:30 – 15:30)

  Wat brengt de toekomst voor het Nederlandse omroepbestel? Tijdens dit uur bespreken we o.a. het advies van de Raad voor Cultuur van 3 september jl.

  Met: Marijke van Hees (Voorzitter Raad voor Cultuur) en Dr. Karin van Es (Universiteit Utrecht).  
  Moderator:
  Joost de Vries

 • The VOD Goldrush (15:45 – 16:45)

  Steeds meer online diensten strijden om onze aandacht en ons geld. Maar heeft de consument wel behoefte aan 5 verschillende VOD-abonnementen? En wat gebeurt er als een titel niet te vinden is in een van die catalogi? Grijpen we dan terug op piraterij? Met Europese experts bespreken we de stand van zaken in Europa. Daarin staan we stil bij de Digital Single Market, het wellicht opheffen van online territoria, maar ook nieuwe vormen van aanbieden en financiële modellen.

  Met o.a.: Silvia Cibien (Eurovod), Jean-Baptiste Viaud (LaCinetek), Janneke Slöetjes (Director Public Policy Europe, Netflix)
  Moderator: Michael Gubbins (partner bij Sampo Media)
  Voertaal: Engels

 • Van Idee tot Inzicht (15:45 – 16:45)

  Er wordt geroepen: “de kwaliteit van de Nederlandse film moet omhoog”,  “onze verhalen moeten diverser en unieker” en “de aanpak moet anders, meer tijd voor een goede ontwikkeling”. Het creëert de vraag: zijn we vastgeroest in onze conservatieve en traditionele manieren van werken? Wat heeft onze sector nodig om een gezonde, creatieve en vernieuwende werkomgeving vol unieke ideeën te worden?

  Met: Jacqueline Blom (actrice), Dennis Alink (regisseur), Thomas van de Gronde (cinematograaf)
  Moderator: Aldith Hunkar (journalist, presentator, anchor)
  Voertaal: Nederlands

 • Film in de klas (17:00 – 18:30)

  Wat gebeurt er op het gebied van filmeducatie in Nederland? We bespreken de toekomstige projecten en bereikte doelen van het Netwerk Filmeducatie dat inmiddels 9 maanden in haar nieuwe vorm actief is. Ook geven we een overzicht van filmeducatie-aanbieders in Nederland.

  Caroline Wisse, bevlogen en inspirerend docent Nederlands geeft een interactieve voorbeeld-les filmeducatie ‘nieuwe stijl’. Waan je even terug in de schoolbanken en ervaar hoe waanzinnig een les filmeducatie kan zijn! We sluiten af met de ontknoping van de verkiezing Filmleraar van het jaar. Jeroen Stultiens, filmleraar van het jaar 2018, draagt het stokje over aan de filmleraar van 2019.

  Voertaal: Nederlands

 • Jumping the box (17:00 – 18:00)

  Wat kunnen we leren van professionals die naast hun werk in de AV-industrie ook nog actief zijn op andere vlakken? Waardoor ontstaat inspiratie en hoe versterken werkdisciplines elkaar in de creatie van een nieuwe productie of door het geven van een nieuw perspectief? Een bijeenkomst voor en door interdisciplinaire professionals die net even anders te werk gaan.

  Met o.a.: Michael Middelkoop (regisseur/kinderboekenschrijver) en Miguel López Beraza (documentaire regisseur/scriptconsultant/disaster relief architect)
  Moderator: Aldith Hunkar (journalist, presentator, anchor)
  Voertaal: Engels

 • NFF Expertmeetings - op uitnodiging (14:30 – 17:30)

  Ook dit jaar nemen diverse makers, fondsen en beleidsmakers deel aan de NFF Expertmeetings. In de vorm van rondetafelgesprekken worden actuele onderwerpen en situaties in de audiovisuele industrie besproken in de vorm van stellingen. Naderhand zal het verslag gepubliceerd worden op de NFF Professionals website én overhandigd worden aan het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OCW) en relevante beleidsmakers.

  Moderator: Maurice Seleky (hoofd Marketing & Communicatie bij Pakhuis de Zwijger, auteur)
  Voertaal: Nederlands