Talks en Masterclasses

Duik dieper in de wereld van film, televisie en interactive! Ieder jaar nodigt het NFF een aantal makers uit binnen- en buitenland uit om verdieping te bieden aan een onderwerp of vakgebied. Tijdens masterclasses, talks en nagesprekken delen zij hun visie, vertellen over hun ideeën en bieden ze een kijkje in hun keuken.

Masterclasses

Laat je inspireren door grote namen uit de nationale en internationale filmwereld, die tijdens diverse talks en masterclasses alles vertellen over hun vak.

 • Masterclass GRIMM RE-EDIT

  De meester van GRIMM is uiteraard regisseur Alex van Warmerdam. Maar nu óók van editor Job ter Burg, die in het afgelopen jaar de film uit 2003 samen met de regisseur opnieuw monteerde. Tijdens deze masterclass vertelde hij alles over dit proces. Voorafgaand aan deze masterclass werd GRIMM RE-EDIT vertoond.

  LEES meer
 • Masterclass Regie: Michael Engler

  Hoe vertaal je een internationale televisiehit naar een bioscoopfilm? De veelvuldig Emmy-genomineerde Michael Engler gaf antwoord op deze vraag tijdens de Masterclass Regie. Engler regisseerde afleveringen van SIX FEET UNDER, SEX AND THE CITY en DOWNTON ABBEY. Dit jaar verscheen de door hem geregisseerde film DOWNTON ABBEY, waarin de volledige originele cast van de serie zijn opwachting maakt.

  Lees meer
 • Internationale masterclass Montage

  Benieuwd naar de werkwijze van de editor van alle Christopher Nolan films sinds BATMAN BEGINS, SPECTRE en THE TRUMAN SHOW? Kom naar de Internationale masterclass Montage van editor Lee Smith en beleef een kijkje op de montagetafel van beroemde blockbusters.

  Deze masterclass wordt georganiseerd door onze partner: de Nederlandse vereniging van Cinema-Editors (NCE).

  Lees meer
 • Middag van het Scenario: Het Proces

  Waar komen ideeën vandaan en hoe ontwikkel je dit tot een scenario? En hoe weet je na lang schaven wanneer het eindelijk klaar is? Verschillende gasten gingen dieper in op de rol van het scenario en het schrijfproces. In samenwerking met het Netwerk Scenarioschrijvers.

  Lees meer
 • Masterclass Muziek: Andy Hill

  Wat is de rol van muziek in film? Tijdens de masterclass van Andy Hill, voormalig muziekproducent van The Walt Disney Studios en verantwoordelijk voor het coördineren van de muziekproductie van o.a. THE LION KING, BEAUTY AND THE BEAST en SISTER ACT, werd dit uitgebreid besproken.

  Deze masterclass is opgezet in samenwerking met de BCMM/DFC en Buma Music in Motion.

  Lees meer
 • Masterclass Production Design: Fiona Crombie

  Hoe ziet het creatieve proces van een voor een Oscar genomineerde production designer eruit? Hoe vertaal je een idee naar set design? Dit werd uitgebreid besproken tijdens de masterclass van Fiona Crombie, production designer van o.a. Yorgos Lanthimos’ THE FAVOURITE.

  Lees meer
 • Live Foley Workshop

  Met een kapot gesmeten watermeloen het geluid van een moord nabootsen. Tijdens deze Live Foley Workshop werd gedemonstreerd welke geluiden in een film echt zijn en welke nagemaakt. De prijswinnende foley artists Caoimhe Doyle en Jean McGrath (THE FAVOURITE, GAME OF THRONES) namen het publiek mee op een interactieve en auditieve reis door bekende film- en televisiefragmenten.

  Lees meer
 • Internationale Masterclass Camera: Sophie Maintigneux

  Cinematograaf Sophie Maintigneux werkte met Franse filmgrootheden als Jean-Luc Godard en Eric Rohmer. Inmiddels heeft ze meer dan 70 speelfilms en documentaires op haar naam staan. Aan de hand van fragmenten vertelde Sophie tijdens deze masterclass over haar werk als Director of Photography.

  In samenwerking met Netherlands Society of Cinematographers.

  Lees meer

Talks

 • Hommage Rutger Hauer: Talk met Cyrus Frisch

  Hoe was het om met Rutger Hauer te werken? Aansluitend op de vertoning van OOGVERBLINDEND wordt die vraag (en nog meer) gesteld aan regisseur Cyrus Frisch.

  Gratis toegankelijk.

  Lees meer

Blikverruimers

De drie prominente en veelzijdige makers Jandino Asporaat, Tim Hofman en Halina Reijn geven tijdens het Nederlands Film Festival 2019 vorm aan het programmaonderdeel Blikverruimers. Nieuw aan het programma is dat zij als gastcurator een vijftal recente producties programmeren die hen inspireren. Tickets voor de Blikverruimers avonden zijn nu te bestellen!

 

 • Tim Hofman

  Zaterdag 28 september was de beurt aan presentator, journalist, dichter en columnist Tim Hofman (1988). Hij begon in 2011 als verslaggever bij BNNVARA, waar hij vele programma’s heeft gemaakt en gepresenteerd. In 2016 begon Hofman het YouTube-kanaal #BOOS, waarin hij jongeren helpt met het oplossen van problemen.

  Tijdens de avond van Tim opende Tim het gesprek over de verantwoordelijkheid als kunstenaar. Wat mogen we nog zeggen en maken en wat is eigenlijk de verantwoordelijkheid van een kunstenaar? Moet kunst maatschappelijk verantwoord zijn, mag kunst bijten en in hoeverre moet een kunstenaar zich schikken? O.a. regisseur Giancarlo Sánchez (MOCRO MAFFIA) en scenarist Maud Wiemeijer (ANNE+) waren te gast.

 • Halina Reijn

  Maandag 30 september was de avond van actrice, schrijver en regisseur Halina Reijn (1975). Ze maakte een succesvolle carrière door in het theater en op het witte doek. In 2007 won ze een Gouden Kalf voor haar vertolking van Mabel Wisse Smit in de serie DE PRINS EN HET MEISJE. Het NFF 2019 opent met de première van haar regiedebuut INSTINCT.

  Tijdens de avond van Halina ging zij met o.a. journaliste/documentairemaker Bibi Fadlalla en regisseur Emma Westenberg in gesprek over vrouwen in de filmsector. Hoe belangrijk zijn vrouwen voor en achter de camera voor de representatie van vrouwen binnen de sector en het vertellen van verschillende verhalen?

 • Jandino Asporaat

  Op woensdag 2 oktober toonde stand-up comedian, acteur en televisiepresentator Jandino Asporaat (1981) zijn programma. Asporaat debuteerde in 2006 met zijn eerste cabaretprogramma Antilliaanse pot, kreeg in 2011 zijn eigen tv-programma DE DINO SHOW en speelde vijf en zes rollen in de films BON BINI HOLLAND (2015) en BON BINI HOLLAND 2 (2018).

  Tijdens de avond van Jandino keek hij naar verschillende verhalen en representaties binnen film en tv. Wie krijgen het podium in Nederland en waarom? Hoe bereiken we een zo divers mogelijk aanbod als het aankomt op verhalen en perspectieven binnen film en tv? Dit deed hij met onder meer Will Koopman; regisseur van GOOISCHE VROUWEN en DIVORCE en Creative Director bij Talpa Fictie en scenarioschrijver Ashar Medina (o.a. MOCRO MAFFIA).