Masterclasses & Seminars 2019

 • Masterclass Regie: Michael Engler

  Hoe vertaal je een internationale televisiehit naar een bioscoopfilm? De voor een Emmy genomineerde Michael Engler regisseerde afleveringen van bekende programma’s als 30 Rock, Sex and The City en Downton Abbey. Vanaf 12 september is zijn film Downton Abbey in de bioscoop te zien, waarin de volledige originele cast, waaronder Hugh Bonneville, Laura Carmichael, Allen leech, Michelle Dockery en Maggie Smith van deze bekroonde serie zijn opwachting maakt. In deze masterclass geeft Engler antwoord op de vraag hoeveel vrijheid je hebt als regisseur van een programma met een vast format en gaat hij in op het verwerken van je eigen visie naar beeld.
  Deze masterclass is in samenwerking met NBCUniversal en the Dutch Directors Guild (DDG)
  Datum: zaterdag 28 september

 • Masterclass Production Design: Fiona Crombie

  Ze heeft de Oscar-nominatie voor Best Production Design op haar naam gezet met haar werk voor The Favourite, Yorgos Lanthimos’ veelgeprezen film van afgelopen jaar. De Australische Production Designer Fiona Crombie heeft zich met dit 18e-eeuwse kostuumdrama definitief op de radar gezet in de filmwereld. In deze masterclass neemt ze ons mee in haar creatieve proces waarin ze het heeft over textiel-keuzes, sfeer en het vertalen van een idee naar set design.
  Datum: zondag 29 september

 • Masterclass Muziek: Andy Hill

  Andy Hill is voormalig Vice President of Music Production van The Walt Disney Studios. In deze inspirerende masterclass toont hij aan de hand van vele voorbeelden wat de rol van muziek in film is. Voor The Walt Disney Studios coördineerde Andy Hill onder andere de muziekproductie van films als The Lion King, Beauty and the Beast en Sister Act. In het creëren van vele wereldberoemde scores werkte hij nauw samen met componisten als Hans Zimmer en Alan Menken, en won hij voor zijn werk als producer een Grammy Award. Zijn boek Scoring the Screen: The Secret Language of Film Music wordt wereldwijd gebruikt en bejubeld. Deze masterclass is opgezet in samenwerking met de Dutch Film Composers (DFC) en Buma Music in Motion.
  Datum: zondag 29 september

 • Seminar Animatie: Ainbo & Undone

  Tijdens het NFF Seminar Animatie 2019 neemt Animatie producenten Nederland (ApN) twee case studies van de internationale coproductie lange film Ainbo & serie Undone uitvoerig onder de loep. Zo wordt met de creatieve teams achter deze projecten de volledige productielijn besproken; van verhaalontwikkeling tot realisering, van distributie tot promotie.
  Datum: maandag 30 september

 • Internationale NCE-Masterclass Montage

  Tijdens de 9e Internationale NCE-masterclass Montage is dit jaar Lee Smith, ACE, te gast. Smith is met name bekend als vaste editor van Christopher Nolan en won een Oscar voor zijn montage van Dunkirk. Begeleid door fragmenten uit zijn beroemdste films vertelt hij over zijn werk. Georganiseerd door onze partner de Nederlandse vereniging van Cinema-Editors (NCE). Gemodereerd door Job ter Burg.
  Datum: zaterdag 28 september

 • Internationale Masterclass Camera: Sophie Maintigneux

  Haar eerste film Le rayon vert (1986), maakte ze samen met Franse filmgrootheid Eric Rohmer en was meteen een schot in de roos. Hierna ging het snel. Cinematografe Sophie Maintigneux, heeft ondertussen meer dan 70 speelfilms en documentaires op haar naam staan. Met daarin samenwerkingen met regisseurs als Jean-Luc Godard, Michael Klier, Jan Schütte, Rudolph Thome, Philipp Gröning, Marcel Gisler, Doris Metz, Judith Kennel, Lilo Mangelsdorff, Mirjam Kubescha, Erica von Moeller, Maria Teresa Camoglio, Michael Radford and Mareike Wegener. Naast diverse prijzen sleepte ze een functie aan de German Film and Television Academy in Berlijn, in de wacht. Een positie die ze in 2011 verruilde om les te geven aan de Academy of Media Arts in Keulen.
  Datum: maandag 30 september

 • Live Foley Workshop

  Met een kapot gesmeten watermeloen het geluid van een moord nabootsen. Tijdens deze Live Foley Workshop zie (en hoor!) je welke geluiden in een film echt zijn en welke nagemaakt. De prijswinnende foley artists Caoimhe Doyle en Jean McGrath (The Favourite, Game of Thrones) nemen het publiek mee op een interactieve en auditieve reis door bekende film- en televisiefragmenten.
  Datum: zondag 29 september

 • Interactive Workshop: Miraculous Futures

  In een tweedaagse speculative storytelling workshop richten bioloog en multidisciplinair kunstenaar Ashley Baccus-Clark en kunstenaar Klasien van de Zandschulp zich op Feminist Futures en World Building. De resultaten van deze tweedaagse workshop zullen bestaan uit meerdere verhalen, die het begin zullen vormen van een internationaal ‘future thinking archive’ voor Miraculous Futures.