Lab Life: In Search of the Miraculous

De snelle ontwikkeling van nieuwe en complexe technieken zoals kunstmatige intelligentie, apps, online platforms en meervoudige realities zoals MR, VR en XR, verandert de maatschappij en vergroot de mogelijkheden voor filmmakers, verhalenvertellers en kunstenaars.

In antwoord hierop zien we in toenemende mate allerlei inspirerende vormen van interdisciplinaire samenwerking ontstaan binnen de creatieve industrie: wetenschappers, kunstenaars, filmmakers en creatieve technologen komen samen tot een nieuwe beeldtaal en alternatieve aanpak van de verhalen van vandaag en morgen. Wat speelt er en waar worden de meest vooruitstrevende stappen genomen die ons klaarstomen voor de toekomst?

In dit programma verkennen we de creatieve en filmindustrie in binnen- en buitenland én onderzoeken we locaties zoals medialabs, festivals, mailinglijsten en meet-up groepen. Wat speelt er en waar worden de meest vooruitstrevende stappen genomen die ons klaarstomen voor de toekomst?

Begeleid door moderator Dr. Dan Hassler-Forest, filmwetenschapper en onderzoeker, maakt het publiek kennis met een groot aantal labs, inspirerende makers en collectieven uit binnen- en buitenland.

Dr. Dan wordt bijgestaan door gerenommeerde internationale sprekers:

Voertaal: Engels
Datum: dinsdag 1 oktober 2019
Dit programma is onderdeel van de NFF Conferentie. Lees hier meer over de het programma van de NFF Conferentie.

Het bezoek van Ashley Baccus-Clark, Mark Atkin en Sarah Ellis wordt mede mogelijk gemaakt door het International Visitors Programme van Het Nieuwe Instituut met steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

 • Katerina Cizek

  Documentaire regisseur en pionier in digitale documentaries Kat Cizek presenteert haar onderzoek Collective Wisdom, een vuistdikke veldstudie geschreven in samenwerking met William Uricchio en de MIT, waarbij werken die tot stand gekomen zijn door middel van co-creatie, in kaart zijn gebracht.

 • Ashley Baccus-Clark

  Ashley Baccus-Clark is moleculair- en celbioloog en multidisciplinaire kunstenaar. Zij gebruikt nieuwe media en storytelling technieken om thema’s te onderzoeken zoals deep learning, kennis, geheugen, ras, trauma en systemen van geloof. Ze werkt regelmatig samen met Hyphen-Labs en maakt deel uit van het Ida Rubin Artists in Residence programma van het MIT Center for Art, Science & Technology

 • Mark Atkin

  is een Britse filmmaker en directeur van het in Londen gevestigde Crossover Labs. Als voormalig commissioning editor van de TV en online afdeling van SBS Australië, en als producer, curator en workshop ontwikkelaar op het terrein van cross-media en film producties deelt hij met het publiek zijn kennis van zowel de artistieke als financiële kanten van interdisciplinair produceren.

 • Sarah Ellis

  Als directeur Digital Development van de Royal Shakespeare Company vertelt Sarah over hoe zij samen met Leap Motion een nieuw Lab heeft opgezet. Sarah is een award winnende producer en staat in de top 100 van ‘most influential people working in Gaming and Techonlogy’ van The Guardian.

 • Kunstenaarspanel: Klasien van de Zandschulp, Ali Eslami

  Het kunstenaarspanel werkte samen aan het VR werk, installatie, en performance False Mirror/Sacred Hill; een werk dat functioneert als onderzoekend speelruimte voor onder meer het menszijn in VR. Sacred Hill beleeft op het NFF zijn internationale première.