Jury Forum van de Regisseurs 2018

  • Daan Bakker (1979) studeerde aan de Nederlandse Filmacademie. Hij is werkzaam als schrijver en regisseur. Hij won in 2010 met Kort! – Bukowski de Filmprijs van de Stad Utrecht. In 2017 was hij met zijn speelfilmdebuut Quality Time de enige Nederlandse filmmaker die genomineerd was voor de IFFR Tiger Award, won hij de MovieZone Award op het IFFR en later dat jaar de Prijs van het Forum van de Regisseurs op het NFF. Over deze abstracte en absurdistische film schreef de jury van het Forum van de Regisseurs toen dat deze ‘echte Forum-film de meest grillige, vitale en visueel complete film van het programma was’. Quality Time was bovendien genomineerd voor de Gouden Kalveren in de categorieën ‘Beste Film’ en ‘Beste Regie’. De film heeft ook internationaal veel vertoningen op filmfestivals gehad en een aantal prijzen gewonnen. De afgelopen jaren was Bakker werkzaam als scenario-adviseur/scripteditor en was hij samen met Marco van Geffen coscenarist van de familiefilm Midden in de winternacht (2013).

  • Ena Sendijarevíc (1987, Bosnië) studeerde Filmwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en Freie Universität Berlin en doorliep vervolgens de Nederlandse Filmacademie. Ze is werkzaam als schrijfster en regisseur. De door haar geschreven en geregisseerde korte films Fernweh (2014), Reizigers in de nacht (2014) en Import (2016) werden eerder vertoond op het NFF en werden veelvuldig geselecteerd door internationale filmfestivals, onder andere Cannes Director’s Fortnight, TIFF, BFI London, Palm Springs FF en Sarajevo Film Festival. Import was daarnaast de Nederlandse Oscar-inzending in de categorie ‘Beste Korte Film’. Begin 2019 zal Ena met Take Me Somewhere Nice haar speelfilmdebuut afleveren.

  • Koen Mortier (1965, België) studeerde aan het RICTS in Brussel. Hij is werkzaam als regisseur en producent. Het begon zijn carrière als commercialregisseur. Zelf beschrijft Mortier zich met veel zelfspot als ‘een oude stoute man’. Zo tegendraads dat hij een schroef in tegenovergestelde richting de muur in draait. Deed zowat alle jobs op een filmset en was werkelijk nergens voor geschikt, dus werd hij maar regisseur, op kop de gemakkelijkste job die op een filmset te vinden is. Geboren om tegen de stroom in te zwemmen, beseffend dat het soms de verkeerde kant op kan gaat.’ Zijn films A Hard Day’s Work (1997), Ex Drummer (2007) en 22 mei (2011) wonnen verschillende prijzen op internationale filmfestivals. Begin september 2018 beleefde Mortiers film Engel de wereldpremière op Toronto International Film Festival. Deze speelfilm is gebaseerd op het boek Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten van Dimitri Verhulst.