NFF Interactive

Van een duik in een VR-installatie tot het verkennen van een interactieve graphic novel: NFF Interactive daagt je uit om vastomlijnde ideeën over hoe verhalen verbeeld worden los te laten, en je over te geven aan innovatieve, meeslepende en verrassende ervaringen. Interactieve media zijn steeds prominenter aanwezig en vormen een veelzijdige discipline binnen de Nederlandse beeldcultuur. Met het programma van NFF Interactive én een eigen award – het Gouden Kalf voor Beste Interactive – viert NFF het beste van wat deze relatief jonge tak te bieden heeft.

De NFF Interactive Expo is van 25 september t/m 3 oktober te beleven in Bibliotheek Neude. Een aantal werken zijn gratis te zien, voor de VR-installaties reserveer je voor €2,50 een tijdslot. De installatie More Moiré² is van 25 t/m 30 september te beleven in Kinepolis Jaarbeurs en van #VerlorenJongensZullenWinnen is er op 26 september een transmediale performance in BAK. Voor beide kun je online tickets kopen (à €11,-).


COVID-19 maatregelen NFF Interactive Expo

Ook bij de Interactive Expo staat veiligheid voorop. Verschillende installaties in de expositie zijn alleen toegankelijk als je online een ticket hebt gekocht. Deze tickets worden gescand. Mocht je een van de andere installaties willen bekijken dan vragen we je je middels een QR-code bij de ingang te registreren.De VR-installaties zijn veilig te gebruiken. De headsets en controllers worden na elk gebruik ontsmet middels een 360 Clean Machine. De lampen die in de 360 Clean Machine zitten stralen UVC-licht uit wat er voor zorgt dat de headsets en/of controllers gedesinfecteerd worden.


Gouden Kalf voor Beste Interactive

In 2020 wordt voor de vijfde keer het Gouden Kalf voor Beste Interactive uitgereikt. Een selectiecommissie heeft uit alle inzendingen acht werken gekozen die meedingen naar de award. Jij kunt deze werken vanaf 25 september bezoeken tijdens het NFF in Utrecht. Lees meer over het Gouden Kalf voor Beste Interactive


Selectie Gouden Kalf voor Beste Interactive 2020

 

 • More Moiré²

  Moiré is een visueel effect dat ontstaat door interferentie tussen twee verschillende patronen. Met More Moiré2 creëert Studio Philip Vermeulen een overweldigende, immersieve filmervaring, geïnspireerd door het werk van lichtkunstenaars als Doug Wheeler en James Turrell: een panorama van 360 graden met gecomponeerde landschappen van licht, geluid en moiré-patronen, die onder invloed van de bezoeker meebewegen. In twaalf scènes worden alle zintuigen aangewakkerd, waarna de bezoeker weer ‘schoongewassen’ terugkeert naar de normale wereld.

  Productiebedrijf: Sonic Acts, W139, Studio Philip Vermeulen

  Van 25 t/m 30 september te zien in Kinepolis Jaarbeurs. (je reserveert een tijdslot voor €11)

  Reserveer je tijdslot
 • #VerlorenJongensZullenWinnen (live performance)

  #VerlorenJongensZullenWinnen is een transmediaal documentaire-evenement, dat voortbouwt op de gelijknamige documentaire van Polina Medvedeva en Isaura Sanwirjatmo. Tijdens de live performance in BAK dompelen jonge makers het publiek in een mix van de online wereld en live optredens – van dans en theater tot spoken word en discussie. Hoe is het om je ambities te realiseren, als jonge Nederlander met een taalachterstand? Hoe behaal je succes zonder je eigen identiteit te verliezen?

  Productiebedrijf: Studio Polina Medvedeva, Studio Isaura San

  Op zaterdag 26 september is er twee keer een transmediale live performance in BAK (tickets €11)

  Bestel je tickets
 • #VerlorenJongensZullenWinnen (installatie)

  #VerlorenJongensZullenWinnen is een transmediaal documentaire-evenement, dat voortbouwt op de gelijknamige documentaire van Polina Medvedeva en Isaura Sanwirjatmo. Gewapend met een telefoon, een camera of een microfoon herdefiniëren de gamechangers politieke betrokkenheid en nemen ze de mainstream beeldvorming op de korrel. De installatie in Bibliotheek Neude toont het driedelige werk dat nooit af is, en verder gaat op de sociale mediakanalen van de hoofdpersonen. De playlists op deze kanalen worden aangevuld.

  Productiebedrijf: Studio Polina Medvedeva, Studio Isaura San

  Te zien in Bibliotheek Neude (je reserveert voor €2,50 een tijdslot)

  Reserveer je tijdslot
 • Big Village

  Hoe ga je terug naar huis als de plaats waar je vandaan komt niet meer bestaat? In de interactieve documentaire Big Village reizen we naar Gewredê, het voormalig hoofdkwartier van de Peshmerga, de strijdkrachten van Iraans-Koerdistan. Een verwoestend bombardement legde het hele verzetskamp in de as, maar in Big Village herrijst Gewredê in de vorm van een virtuele 3D-ruimte, gebaseerd op de subjectieve herinneringen van voormalige bewoners. Tijdens de verkenning van deze ruimte ontdekt het publiek niet alleen de verhalen van de voormalig bewoners, maar ook de persoonlijke zoektocht van regisseur Beri Shalmashi naar haar verleden, en de gebeurtenissen na het bombardement op het revolutionaire hoofdkwartier.

  Productiebedrijf: Kaliber Film

  Te zien in Bibliotheek Neude (gratis toegankelijk)

  Lees meer
 • Eden's Adventures

  In de VR-installatie Eden’s Adventures neemt de Amerikaans-Nederlandse kunstenaar Abner Preis het publiek mee op een avontuurlijke expeditie door de geschiedenis van onze hedendaagse mediatechnologieën. Al reizend door de tijd, van het oude Egypte tot ruimtestation ISS, roept het project op een speelse manier relevante vragen op. Hoe kan het dat (sociale) media zoveel invloed hebben op onze samenleving? Waarom is onze relatie met media zo sterk en persoonlijk?

  Productiebedrijf: A. Preis

  Te zien in Bibliotheek Neude (je reserveert voor €2,50 een tijdslot)

  Reserveer je tijdslot
 • Exodus

  De interactieve graphic novel Exodus verbeeldt de archetypische uittocht van mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en vervolging. Exodus is een mobiele app. Met je toestel beweeg je langs een twaalf meter lang panorama van 45 aaneengeschakelde illustraties die een illusoire toekomstvisie uitbeelden. Om een unieke ervaring te creëren combineert maker Jasper Rietman elementen als muziek, geluidseffecten, en het zogenaamde ‘parallax-effect’ met subtiele animatie, in zijn typische en heldere tekenstijl.

  Productiebedrijf: Submarine Channel

  Te zien in Bibliotheek Neude (gratis toegankelijk).

  Lees meer
 • Inktzwart

  Hoe een zomerse dag voor velen in een klap inktzwart werd: Inktzwart is een interactief VR-werk over de ramp met MH17. Maker Iris van der Meule zet de kwaliteit van virtual reality als ‘empathiemachine’ in om de gebruiker mee te nemen in een poëtische ervaring van deze gebeurtenis, en emoties zoals verlies, rouw en – uiteindelijk ook – acceptatie over te brengen. Een digitaal monument dat de ramp op een nieuwe manier doet herdenken.

  Productiebedrijf: Iris van der Meule

  Te zien in Bibliotheek Neude (je reserveert voor €2,50 een tijdslot)

  Reserveer je tijdslot
 • Nerd_Funk: Phase 1

  Digitale cultuur is overal, en heeft het leven fundamenteel veranderd. Kunstenaars Ali Eslami en Mamali Shafahi creëerden een virtuele identiteit op Instagram genaamd nerd_funk, die regelmatig een portie samengestelde digitale cultuur de wereld in stuurt. Samen met nerd_funk en het publiek doen zij een poging om de online cultuur om ons heen te onderzoeken en beter te begrijpen. In deze op hoofdstukken gebaseerde virtual reality-installatie, gaat de gebruiker op een caleidoscopische reis door de lens van het nerd_funk-profiel.

  Productiebedrijf: ALLLESSS

  Te zien in Bibliotheek Neude (je reserveert voor €2,50 een tijdslot)

  Reserveer je tijdslot
 • Weightless Bricks Act II: Collaboration

  Hoe kunnen interactieve, virtuele omgevingen de zintuigelijke ervaring van thuiswerken uitbreiden? Het interactieve project Weightless Bricks Act II: Collaboration speculeert op de toekomst van het freelancen en werken op afstand, en de wegvallende grens tussen privésfeer en werkplek. De deelnemer betreedt een interactieve, virtuele tuin, waar je samen met andere een andere gebruiker voldoening kunt vinden in tuinieren, en zelfs een praatje kunt maken. De hark en de gieter zijn uitgerust met speciale tracking software, en dus met de eigen handen vast te pakken en te gebruiken in de virtuele wereld.

  Productiebedrijf: Soft Bodies

  Te zien in Bibliotheek Neude (je reserveert voor €2,50 een tijdslot)

  Reserveer je tijdslot

Ook te zien op de NFF Interactive Expo

 

 • De Futurotheek

  Besturen wij onze mobiele devices, of besturen zij ons? Ga op zoek naar antwoorden in deze interactieve installatie met gesprekken met wetenschappers, educatieve workshops én een set Instagram-filters.

  Te zien in Bibliotheek Neude.

 • Open Beelden Browser

  Skip de zoekbalk, ga op avontuur in audiovisuele collecties en stuit op schatten die normaal niet op je pad zouden komen, met de Open Beelden Browser.

  Te zien in Bibliotheek Neude.


Meer Interactive!

 

 • Bring Your Own Beamer

  Inmiddels een vaste waarde op het NFF: beeldspektakel Bring Your Own Beamer! Op één avond delen tientallen nationale en internationale kunstenaars hun transmediale en interactieve experimenten, ideeën en plannen met een breed publiek. Vanwege COVID-19 is deze tiende editie dit jaar niet in de Nicolaïkerk, maar door de hele stad te beleven op gevels, ramen en muren.

  Zaterdag 26 september, vanaf 19:30 in de Utrechtse binnenstad.

  Lees meer

NFF heeft sommige makers een aantal vragen gesteld over hun werk, lees hieronder de interviews.