Digitale Cultuur

In Storyspace, een grootse expositie te vinden in de grote hal van de Bibliotheek aan de Neude, beleefde je tijdens het festival onder de noemer “For Real’ elf projecten die meededen in de race naar het Gouden Kalf Digitale Cultuur, voorheen Gouden Kalf voor Beste Interactive.

Met een breed arsenaal aan nieuwe verhaalvormen verken je hoe de werkelijkheid zich aan ons voordoet: Met een game kun je zelf raketten bouwen en lanceren, om zo een onafhankelijk internet te stichten, je kan wolken kopen, een intelligent gesprek voeren met een stofzuiger, je eigen VR IVF-X alien baby ontmoeten, je ontworstelen aan een echte internet-escape room, maar ook alles te weten komen van Blockchain. Elk werk heeft zijn eigen vorm, en moet weer op zijn eigen manier benaderd worden.

Selectie Digitale Cultuur 2021

APVIS Apart Samen Stills Ice Skating 01

Apart Samen

Is deze liefdesrelatie gedoemd te mislukken, of krijgt deze een happy end? In deze intieme en intuïtieve VR-ervaring is dat helemaal aan jou.

Regie: Demian Albers, Micha Hamel
Productiebedrijf: Studio APVIS

Blowing through the curtains

Blowing Through the Curtains

Als ooggetuige wandel je de indringende geschiedenis in van de kapotgeschoten stad na de Slag om Arnhem. Daar is leed en verdriet, maar ook hoop, saamhorigheid en... een nieuw begin.

Regie: Abner Preis
Productiebedrijf: Abner Preis Studios

Buycloud1

Buycloud

Kunstenaar Noa Jansma verkoopt geen lucht. Wel verkoopt ze wolken, in deze filosofische videoinstallatie die de transitie van natuurlijk fenomeen naar exploiteerbare bron aan de kaak stelt.

Regie: Noa Jansma
Productiebedrijf: Studio Noa Jansma

Dustin

Dustin

Stof tot nadenken: wat als apparaten niet alleen slim worden, maar ook een persoonlijkheid ontwikkelen? In deze iPhone-app ontdek je onverwachte kanten van een robotstofzuiger.

Regie: Niels ‘t Hooft
Productiebedrijf: VPRO Medialab

Engelen van Amsterdam nieuw beeld

Engelen van Amsterdam

Virtual reality transporteert je naar een Amsterdamse kroeg in de zeventiende eeuw. Vier jonge vrouwen doen er hun verhaal, als je lang genoeg naar ze kijkt. Historisch en tijdloos, theatraal en waarheidsgetrouw tegelijk.

Regie: Anna Abrahams, Avinash Changa
Productiebedrijf: WeMakeVR

Good Neighours 6luik

Good Neighbours

Is een goede buurtwacht beter dan een verre 'Big Brother'? Ontdek het zelf door met een speciale app een observatie-ommetje van een half uur te maken. Wie of wat kruist jouw pad: onschuldige voorbijgangers of acteurs die in het complot zitten? Je beleeft deze immersieve voorstelling via een wandeling door de wijk Lombok. Zorg dat je 15 min. van tevoren aanwezig bent op het startpunt.

Regie: Natalie Dixon, Klasien van de Zandschulp
Productiebedrijf: Affect Lab

Habitat

Habitat

(alleen te bezoeken op zaterdag 25 september)

De wonderen van het natuurlijke domein evolueren door in digitale vorm - en jij als bezoeker en aanschouwer hebt direct (maar niet altijd aantoonbaar) invloed op de evolutie ervan.

Regie: Heleen Blanken
Productiebedrijf: Floating Lake Productions

I want to delete it all but not now scaled

I Want to Delete It All, But Not Now

Waar bleef de verdwenen Rosa Aringa? Ligt de sleutel tot het mysterie ergens in haar studentenkamer? Ontsnappen uit deze escape room is onmogelijk, want het gaat om de data-industrie die ons via social media in haar greep heeft.

Regie: Roos Groothuizen
Productiebedrijf: Tetem

IVF X klein

IVF-X Posthuman Parenting in Hybrid Reality

Broed & ontmoet uw cyborg baby

Kunnen we digitale menselijkheid creëren? Dankzij virtual reality broedt en ontmoet u uw eigen unieke cyborg­baby, gebaseerd op uw keuzes en verlangens. Zo’n digi­tale spruit blijkt wel even wennen. Een ervaring bewegend op de grens van feit en fictie, kunst en technologie, heden en toekomst.

Regie: Victorine van Alphen
Productiebedrijf: Victorine van Alphen

Next Space Rebels

Next Space Rebels

Wat Elon Musk en Jeff Bezos kunnen, kun jij ook. En hopelijk beter. Word dus raketbouwer en reboot het internet, in deze game van kunstenaar Floris Kaayk.

Regie: Floris Kaayk
Productiebedrijf: Floris Kaayk

Trust in The Blockchain Society

Trust in the Blockchain Society

'Blockchain' is een begrip dat steeds vaker in het nieuws komt. Maar, wat ís het en wat doet het met ons concept van vertrouwen? In deze smartphone-documentaire laten experts hun licht over het fenomeen schijnen.

Regie: Leonardo Dellanoce, Francesco Degl’innocenti
Productiebedrijf: Submarine Channel, Archis

Meer Digitale Cultuur

Naast Storyspace is er jaarlijks een uitgebreid Digitale Cultuur programma op het Nederlands Film Festival! Bekijk hier het programma van de afgelopen editie.

NFF 20200927 Interactive Gouden Kalf Avond Almicheal Fraay 3

Storyspace Gouden Kalf Avond

Deze avond geven de makers van de elf kanshebbers op het Gouden Kalf voor Digitale Cultuur 2021 een fascinerend inkijkje in hun werk. Over innovatieve en experimentele technologieën, inspirerende en urgente verhalen, en de grenzen van techniek en verbeelding. Zondag 26 september in de Theaterzaal van Bibliotheek Neude en online te volgen!

IMPAKT Face Value Josefa Ntjam

Expositie IMPAKT: Face Value

Face Value onderzoekt de veranderende betekenis van het gezicht in een digitaliserende samenleving, waarin gezichten steeds vaker worden vastgelegd en geanalyseerd als digitaal portret.

Kunstenaars: Effi & Amir, Heather Dewey-Hagborg, Josèfa Ntjam, Ningli Zhu, Martine Stig
Curator: Rosa Wevers (Utrecht University)

IMPAKT [Centrum voor Mediacultuur]
Lange Nieuwstraat 4, Utrecht
Open van woensdag t/m zondag, van 12:00 - 17:00 uur
Tickets: €5,- (€4,- met korting)

NFF Prof Talk Boundaries of Being01 Marcela Baltarete A Journey Of Digital Introspection And Relief

Prof Talk: Boundaries of Being

Curators Daniela Tenenbaum & Niv Fux nemen je met de drie prominente AR-kunstenaars Ines Alpha, Andy Picci en Marcela Baltarete mee op een zoektocht naar de antwoorden. De kunstenaars presenteren hun werk en delen hun inzichten met het publiek.


Ways of seeing

Prof Special: Ways of Seeing

In dit panel leren we van filmmakers, programmeurs en storytellers. Ze passen creatief en kritisch computer vision toe op archieven, geven kennis over hoe we de wereld op nieuwe manieren kunnen bekijken en ons een weg kunnen banen door de informatieoverload.

NFF Conferentie opening

NFF Conferentiesessies

De NFF Conferentie is jaarlijks dé vinger aan de pols van de Nederlandse audiovisuele en digitale cultuurindustrie. Tijdens deze dag waren er twee sessies uit het Digitale Cultuur programma: Digital Life & The Real Truth.

De NFF Conferentie is onderdeel van het NFF Professionals Programma.

Gouden Kalf

Altijd up-to-date

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrieven.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01