Beste Interactive

Interactief verhalen vertellen is niet langer een virtual reality. Door de ontwikkeling van social media, computereffecten en online verteltechnieken, grijpen filmmakers steeds vaker naar alternatieven voor het bioscoop- of televisiescherm. Ook Nederlandse regisseurs betrekken het publiek steeds vaker op interactieve wijze bij hun verhaal. Om de hoge kwaliteit van dat werk te eren, reikte het NFF in 2016 hier voor het eerst het een Gouden Kalf voor uit.

In 2020 wordtl voor de vijfde keer het Gouden Kalf Interactive uitgereikt. Een selectiecommissie bestaande uit Leonieke Verhoog (maker digitaal publieksprogramma, Museum De Lakenhal), Philo van Kemenade (UI Engineer Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Co-founder Sensorium Festival), Adri Schokker (Beeldend kunstenaar, curator Media Art Friesland en conceptontwikkelaar Nou&Herkauw), Anna Abrahamse (Programmeur Eye on Art, Eye filmmuseum) en programmeur NFF Interactive Paulien Dresscher, kiest uit alle inzendingen 10 werken die mee zullen dingen naar het Gouden Kalf voor Beste Interactive. Deze werken zijn tijdens het festival te ervaren in de expositie die opgebouwd wordt in de nieuwe bibliotheek aan de Neude.

Een onafhankelijke driekoppige vakjury bezoekt tijdens het eerste weekend van het festival de expositie en alle werken beoordelen. De namen van de juryleden worden op een later moment bekendgemaakt. Op maandag 28 september lichten alle makers hun werk toe tijdens de feestelijke avond rond het Gouden Kalf voor Beste Interactive. De jury maakt dan ook de drie nominaties bekend. Tijdens het Grolsch Gouden Kalveren Gala op vrijdag 2 oktober wordt ook het Gouden Kalf voor Beste Interactive uitgereikt.

De Gouden Kalf Competitie Beste Interactive omvat een breed spectrum aan verhaalvormen en technologieën; de winnaars van de afgelopen jaren weerspiegelen dit dan ook.


Het Gouden Kalf voor Beste Interactive werd toegekend aan…

 • 2019: DIE FERNWEH OPER – Daniel Ernst
  Een getekende VR-beleving waarin de operaster Astoria een lied zingt over het verlangen naar de verte.
 • 2018: #DEARCATCALLERS – Noa Jansma
  Een viraal instagramaccount waarop de maker selfies postte met de mannen die haar nafluiten.
 • 2017: HORIZON ZERO DAWN – Guerrilla Games
  In een post-apocalyptische wereld met kolossale mechanische wezens vecht de speler als Aloy om te overleven.
 • 2016: THE MODULAR BODY – Floris Kaayk
  Een online science fiction verhaal over OSCAR, een levend wezen met menselijke cellen.

Voorheen de NFF Digital Storytelling Competitie Award: