Forum van de Regisseurs

Met het Forum van de Regisseurs biedt het NFF een podium aan makers met een uniek stemgeluid en eigenzinnige visie. Wat waren de meest ambitieuze en avontuurlijke producties van het afgelopen jaar? En welke makers verrijkten de filmtaal? Het competitieprogramma gaat dit jaar zijn vierde editie in, met als thuishaven het Louis Hartlooper Complex.

Bekijk het programma van het Forum van de Regisseurs 2018

Filmcritici Dana Linssen (hoofdredacteur Filmkrant) en Jan Pieter Ekker (chef kunst van Het Parool) duiken jaarlijks in de wereld van de auteurs- en kunstfilm. Zij gaan op zoek naar makers die innovatieve vormen kiezen om hun verhalen te vertellen.

Dit jaar is de rode draad in de ‘Forum van de Regisseurs’-selectie ‘het ontsnappen van de zwaartekracht’. Daarnaast is een samenwerking aangegaan met het Centraal Museum en worden inleidingen verzorgd door Bart Rutten, Laurie Cluitmans en Marja Bosma aan de hand van een tekening uit de tentoonstelling De line up: De kracht van tekenen.


 


 

 • LIVING THE LIGHT – ROBBY MÜLLER van Claire Pijman

  Vrijdag 28 september, 19:30 – 21:45.

  Filmessay over cameraman Robby Müller (1940-2018), die met zijn uitzonderlijke gevoel voor kleurdiepte, innovatieve verlichtingsmethoden en zijn voortdurende zoektocht naar eenvoud velen inspireerde.

  Meer info
 • POSSESSED – Daniel van der Velden, Vinca Kruk & Rob Schröder

  Zaterdag 29 september, 18:45 – 20:45.

  Ergens tussen avant-garde cinema, digitale kunst en geëngageerde essayfilm zit deze caleidoscopische aanklacht tegen de smartphone, die ons ervan weerhoudt het grotere plaatje te zien.

  Meer info
 • AN IMPOSSIBLY SMALL OBJECT – David Verbeek

  Zaterdag 29 september, 21:30 – 23:55.

  Een Nederlandse fotograaf in den vreemde komt opnieuw in aanraking met zijn eigen heden, verleden en toekomst in dit caleidoscopische portret van het eenzame leven in Taipei en Amsterdam. Mooi, mysterieus en meditatief.

  De van deze film afgeleide installatie van Verbeek: THE TAKING OF A PICTURE, SOMETIME SOMEWHERE is onderdeel van de Forum-competitie en is van 28 sept t/m 4 okt te zien in het Centraal Museum.

  Meer info
 • MORE HUMAN THAN HUMAN – Tommy Pallotta & Femke Wolting

  Zondag 30 september, 15:00 – 17:00.

  Op een persoonlijke, speelse en soms dramatische wijze gaat de filmmaker op zoek naar wat er aan creativiteit en menselijke waarden op het spel staat wanneer hij een robot bouwt die hem als filmmaker kan vervangen.

  Meer info
 • LIGHT AS FEATHERS – Rosanne Pel

  Zondag 30 september, 18:45  21:00.

  Drama over een vijftienjarige jongen in een door vrouwen gedomineerd huishouden op het Poolse platteland. Hij koestert gevoelens voor zijn buurmeisje, maar overschrijdt grenzen die hij niet kende.

  Meer info
 • LIEFDE IS AARDAPPELEN – Aliona van der Horst

  Zondag 30 september, 21:30 – 23:45.

  Filmmaker Aliona van der Horst erft een deel van een huis in Rusland, inclusief onbekende verhalen over de heftige familiegeschiedenis die de boerenfamilie daar beleefde.

  Meer info
 • DE STOEL VAN DE LAATSTE JAREN – Anke Teunissen & Jessie van Vreden

  Maandag 1 oktober, 15.00-16.30 uur
  *Eerdere vertoningen om 11.30, 12.30 en 13.30 uur.
  *Deze drie vertoningen zijn zonder nagesprek.

  Virtual reality documentairedrieluik laat je dankzij een mix aan middelen ervaren hoe het voelt om in de laatste levensfase te zijn beland, inclusief inleiding en nagesprek. Deze 360-VR-film is naast deze speciale vertoning in het Forum van de Regisseurs ook van 28 sept t/m 4 okt te zien op de NFF Interactive Expo.

  Meer info
 • MY FOOLISH HEART – Rolf van Eijk

  Maandag 1 oktober, 18:45  21:00.

  Muzikaal neo-noir drama over een ambitieuze rechercheur die de mysterieuze dood van de legendarische jazzmuzikant Chet Baker onderzoekt. Ondertussen moet hij zijn eigen demonen onder ogen zien.

  Meer info
 • THE END OF FEAR – Barbara Visser

  Dinsdag 2 oktober, 18:45  20:45.

  Bespot, gehaat, vernield, geroemd, verknald, geïmiteerd. De krankzinnige geschiedenis van het schilderij Who’s Afraid of Red, Yellow and Blue III van Barnett Newman, dat in 1986 door een vandaal met een mes werd bewerkt maar waarvan de controversiële restauratie minstens zulke diepe sporen achterliet.

  Meer info
 • ERROR OF EROS – Luciënne Venner

  Woensdag 3 oktober, 18:45  21:00.

  Geen extase zonder angst, in dit surrealistische droomdebuut waarin een vrouw door een demonische figuur haar seksualiteit ontdekt in welgeteld één shot (van maar liefst elf minuten).

  Meer info
 • KORT! – VISITE – Stijn Bouma

  Woensdag 3 oktober, 18:45  21:00.

  Alles lijkt goed te gaan met weduwe Thea, maar wanneer haar zoon de deur weer dichttrekt wordt haar eenzaamheid pijnlijk voelbaar in een korte film bestaande uit één lang shot.

  Meer info
 • REGAINED MEMORY – Stijn Bouma

  Woensdag 3 oktober, 18:45  21:00.

  Gevoelig portret, gesitueerd in het hedendaagse Sarajevo. Daar worstelt een weduwnaar met zijn persoonlijke verleden én de geschiedenis van zijn land. Gemaakt onder het toeziend oog van grootmeester Béla Tarr.

  Meer info
 • Prijsuitreiking & Slotfeest

  Donderdag 4 oktober, 18:30 – 20:00.

  Het vierde Forum van de Regisseurs zal worden afgesloten met de feestelijke prijsuitreiking van de VEVAM Fonds Prijs van het Forum van de Regisseurs en een penning van de Utrechtse Goudsmeden SUS. Op donderdag 4 oktober om 21:30 uur is er een extra vertoning van de winnende film.

  Meer info
 • Vertoning winnende film Forum van de Regisseurs

  Do 4 okt, 21:30 – 23:30 uur, Louis Hartlooper Complex.

  Meer info & tickets

Bekijk de jury van het Forum van de Regisseurs

Winnaars voorgaande jaren Forum van de Regisseurs

2017: QUALITY TIME – Daan Bakker
2016: FULL CONTACT – David Verbeek
2015: THOSE WHO FEEL THE FIRE BURNING – Morgan Knibbe