Forum van de Regisseurs

Met het Forum van de Regisseurs biedt het NFF een podium aan makers met een uniek stemgeluid en eigenzinnige visie. Wat waren de meest ambitieuze en avontuurlijke producties van het afgelopen jaar? En welke makers verrijkten de filmtaal? Het competitieprogramma gaat dit jaar zijn vijfde editie in.

De lustrumeditie van het competitieprogramma werd net als de eerdere edities samengesteld door Jan Pieter Ekker, chef Kunst van Het Parool, en Dana Linssen, onder meer filmcriticus voor NRC Handelsblad en de Filmkrant. Zij lieten zich daarbij leiden door films die grenzen verleggen tussen genres en stijlen, en die op speelse en onverwachte wijze de filmkunst een nieuwe impuls geven en zo een nieuwe blik geven op de verwarrende wereld om ons heen. Ekker en Linssen verzorgen ook de uitgebreide nagesprekken met de regisseurs. Bart Rutten (Artistiek Directeur), René de Kam (Conservator Stadsgeschiedenis), Laurie Cluitmans (Conservator Hedendaagse kunst) en Liesbeth Helmus (Senior Conservator Oude Kunst) van het Centraal Museum Utrecht, leiden de vertoningen in aan de hand van werken uit de eigen museumcollectie.


Selectie Forum van de Regisseurs 2019
 • INSTINCT – Halina Reijn

  Nicoline, een ervaren gevangenispsychiater, gaat in een tbs-kliniek werken en krijgt daar een verhouding met een serieverkrachter, die ogenschijnlijk klaar lijkt om terug te keren in de maatschappij.

  Lees meer
 • DE LIBI – Shady El-Hamus

  In DE LIBI volgen we vierentwintig uur lang drie moderne titaantjes (17) uit een Amsterdamse buitenwijk die er alles aan doen om de fameuze nachtclub ‘Jimmy Woo’ binnen te komen om zo te bewijzen wat ze waard zijn in het leven. Een coming-of-age film vol ontembare levenslust en toekomstdromen.

  Lees meer
 • ‘NU VERANDERT ER LANGZAAM IETS’ – mint film office

  Uitgesproken film over onze hedendaagse zoektocht naar betekenis, persoonlijke groei en prestaties. Waar komt die hang naar zelfverbetering vandaan? Zijn we ooit goed genoeg?

  Lees meer
 • YOUR MUM AND DAD – Klaartje Quirijns

  Vanaf het moment dat we geboren worden, spelen we een rol. Is die rol door onze ouders opgelegd of het directe gevolg van hun gedrag? Nature versus nurture in een persoonlijk documentaire-essay met een psychoanalytische dimensie.

  Lees meer
 • NOCTURNE – Viktor van der Valk

  Midden in een creatieve crisis wordt de jonge filmregisseur Alex (27) plotseling verlaten door z’n vriendin. Terwijl hij vecht tegen de deadline, op zoek naar de essentie van z’n film, komt Alex vooral zichzelf tegen. Hij stuit op z’n eigen onvermogen een balans te vinden tussen de realiteit en z’n verbeelding.

  Lees meer
 • DE VLIEGENDE HOND – Johannes Hogebrink

  Om zijn dochter en vriendin te kunnen onderhouden, besluit een kunstenaar zijn hond te leren vliegen, en het te filmen. Ze oefenen met een zelfgebouwde deltavleugel in de Oostenrijkse Alpen, maar nadat zijn hond wegloopt van de obsessieve trainingen, besluit de filmcrew aan de rem te trekken.

  Lees meer
 • THE BEAST IN THE JUNGLE – Clara van Gool

  THE BEAST IN THE JUNGLE is gebaseerd op de gelijknamige novelle van Henry James. Het verbeeldt het raadselachtige liefdesverhaal van John Marcher en May Bartram. Hun duet rond een onheilspellend geheim wordt gevangen in een stijl die zowel fysiek als poëtisch is. Het verhaal speelt zich af in een afgelegen Engels landhuis en strekt zich uit over een eeuw, meanderend van de Jamesiaanse laat-19e eeuw naar het heden.

  Lees meer
 • TRAPPED IN THE CITY OF A THOUSAND MOUNTAINS – David Verbeek

  Een nieuw fenomeen verovert het internet: authentieke Chinese rap. Maar tegelijkertijd worstelen de rappers met de vraag wat wel en niet kan onder de nieuw aangekondigde censuur.

  Deze film wordt als voorfilm vertoond bij KABUL, CITY IN THE WIND

  Lees meer
 • KABUL, CITY IN THE WIND – Aboozar Amini

  Onvervaard en altijd op zoek naar passagiers stuurt Abas zijn gammele bus door de chaos van het regelmatig door aanslagen getroffen Kabul. Verderop in dezelfde grauwe, in een permanente stofwolk gehulde stad worden de jonge tiener Afshin en zijn kleine broertje Benjamin door hun vader, een ex-militair, meegenomen naar een gedenkplaats met portretten van bomslachtoffers. Als zijn vader om veiligheidsredenen naar Iran vertrekt, is Afshin plotseling het hoofd van de familie.

  Lees meer
 • TAKE ME SOMEWHERE NICE – Ena Sendijarevic

  Wanneer Alma vanuit Nederland naar Bosnië reist om een zomer in het geboorteland van haar ouders door te brengen, belandt ze van de ene absurde situatie in de andere.

  Lees meer
 • RETROSPEKT – Esther Rots

  RETROSPEKT vertelt op fragmentarische wijze het sprookje van Mette, een jonge moeder wiens leven in een stroomversnelling raakt wanneer ze tegen beter weten in Miller, een slachtoffer van huiselijk geweld, in haar huis opvangt. Verkleurd door versplinterde herinneringen zien we hoe deze beslissing haar leven drastisch verandert.

  Lees meer
 • EIGHT [VR] - Michel van der Aa

  De grenzen tussen muziek, theater en virtual reality vervagen in deze mixed reality-wereld, waar de virtuele en fysieke muren samenvallen en een oudere vrouw ons op sleeptouw neemt, door de tijd heen. Haar tijd.

  Lees meer
 • IN MY ABSENCE [VR] – Niki Smit, Maartje Nevejan

  Absences, vroeger bekend als ‘petit mal’, zijn epileptische aanvallen waarbij kinderen kortstondig het bewustzijn verliezen. Deze mixed media-installatie vertaalt hun ervaring, en geeft bezoekers en wetenschappers zo nieuwe inzichten.

  Lees meer

Ter afsluiting van het Forum van de Regisseurs programma wordt de ‘VEVAM Fonds Prijs van het Forum van de Regisseurs’ uitgereikt. De winnaars van deze prijs ontvangen een cheque ter waarde van €5000,- en een penning van SUS Goudsmeden uit Utrecht.

 

Winnaars Forum van de Regisseurs

2019: ‘NU VERANDERT ER LANGZAAM IETS’ – mint film office
2018: LIGHT AS FEATHERS – Rosanne Pel
DE STOEL VAN DE LAATSTE JAREN – EGBERT – Anke Teunissen en Jessie van Vreden
2017: QUALITY TIME – Daan Bakker
2016: FULL CONTACT – David Verbeek
2015: THOSE WHO FEEL THE FIRE BURNING – Morgan Knibbe