Forum van de Regisseurs

Met het Forum van de Regisseurs biedt het NFF een podium aan makers met een uniek stemgeluid en eigenzinnige visie. Wat waren de meest ambitieuze en avontuurlijke producties van het afgelopen jaar? En welke makers verrijkten de filmtaal? Het competitieprogramma gaat dit jaar zijn vijfde editie in.

Filmcritici Dana Linssen (hoofdredacteur Filmkrant) en Jan Pieter Ekker (chef kunst van Het Parool) duiken jaarlijks in de wereld van de auteurs- en kunstfilm. Zij gaan op zoek naar makers die innovatieve vormen kiezen om hun verhalen te vertellen.

Forum van de Regisseurs NFF 2018

Dit jaar is de rode draad in de ‘Forum van de Regisseurs’-selectie ‘het ontsnappen van de zwaartekracht’. Daarnaast is een samenwerking aangegaan met het Centraal Museum en worden inleidingen verzorgd door Bart Rutten, Laurie Cluitmans en Marja Bosma aan de hand van een tekening uit de tentoonstelling De line up: De kracht van tekenen.


Programma 2018
 • LIVING THE LIGHT – ROBBY MÜLLER van Claire Pijman

  Filmessay over cameraman Robby Müller (1940-2018), die met zijn uitzonderlijke gevoel voor kleurdiepte, innovatieve verlichtingsmethoden en zijn voortdurende zoektocht naar eenvoud velen inspireerde.

  Lees meer
 • POSSESSED – Daniel van der Velden, Vinca Kruk & Rob Schröder

  Ergens tussen avant-garde cinema, digitale kunst en geëngageerde essayfilm zit deze caleidoscopische aanklacht tegen de smartphone, die ons ervan weerhoudt het grotere plaatje te zien.

  Lees meer
 • AN IMPOSSIBLY SMALL OBJECT – David Verbeek

  Een Nederlandse fotograaf in den vreemde komt opnieuw in aanraking met zijn eigen heden, verleden en toekomst in dit caleidoscopische portret van het eenzame leven in Taipei en Amsterdam. Mooi, mysterieus en meditatief.

  Lees meer
 • MORE HUMAN THAN HUMAN – Tommy Pallotta & Femke Wolting

  Op een persoonlijke, speelse en soms dramatische wijze gaat de filmmaker op zoek naar wat er aan creativiteit en menselijke waarden op het spel staat wanneer hij een robot bouwt die hem als filmmaker kan vervangen.

  Lees meer
 • LIGHT AS FEATHERS – Rosanne Pel

  Drama over een vijftienjarige jongen in een door vrouwen gedomineerd huishouden op het Poolse platteland. Hij koestert gevoelens voor zijn buurmeisje, maar overschrijdt grenzen die hij niet kende.

  Lees meer
 • LIEFDE IS AARDAPPELEN – Aliona van der Horst

  Zondag 30 september, 21:30 – 23:45.

  Filmmaker Aliona van der Horst erft een deel van een huis in Rusland, inclusief onbekende verhalen over de heftige familiegeschiedenis die de boerenfamilie daar beleefde.

  Lees meer
 • DE STOEL VAN DE LAATSTE JAREN – Anke Teunissen & Jessie van Vreden

  Virtual reality documentairedrieluik laat je dankzij een mix aan middelen ervaren hoe het voelt om in de laatste levensfase te zijn beland, inclusief inleiding en nagesprek.

  Lees meer
 • MY FOOLISH HEART – Rolf van Eijk

  Muzikaal neo-noir drama over een ambitieuze rechercheur die de mysterieuze dood van de legendarische jazzmuzikant Chet Baker onderzoekt. Ondertussen moet hij zijn eigen demonen onder ogen zien.

  Lees meer
 • THE END OF FEAR – Barbara Visser

  Bespot, gehaat, vernield, geroemd, verknald, geïmiteerd. De krankzinnige geschiedenis van het schilderij Who’s Afraid of Red, Yellow and Blue III van Barnett Newman, dat in 1986 door een vandaal met een mes werd bewerkt maar waarvan de controversiële restauratie minstens zulke diepe sporen achterliet.

  Lees meer
 • ERROR OF EROS – Luciënne Venner

  Geen extase zonder angst, in dit surrealistische droomdebuut waarin een vrouw door een demonische figuur haar seksualiteit ontdekt in welgeteld één shot (van maar liefst elf minuten).

  Lees meer
 • KORT! – VISITE – Stijn Bouma

  Alles lijkt goed te gaan met weduwe Thea, maar wanneer haar zoon de deur weer dichttrekt wordt haar eenzaamheid pijnlijk voelbaar in een korte film bestaande uit één lang shot.

  Lees meer
 • REGAINED MEMORY – Stijn Bouma

  Gevoelig portret, gesitueerd in het hedendaagse Sarajevo. Daar worstelt een weduwnaar met zijn persoonlijke verleden én de geschiedenis van zijn land. Gemaakt onder het toeziend oog van grootmeester Béla Tarr.

  Lees meer
 • Prijsuitreiking & Slotfeest

  Het vierde Forum van de Regisseurs werd op donderdag 4 oktober afgesloten met de feestelijke prijsuitreiking van de VEVAM Fonds Prijs van het Forum van de Regisseurs en een penning van de Utrechtse Goudsmeden SUS.