Forum van de Regisseurs

Met het Forum van de Regisseurs biedt het NFF een podium aan makers met een uniek stemgeluid en eigenzinnige visie. Wat waren de meest ambitieuze en avontuurlijke producties van het afgelopen jaar? En welke makers verrijkten de filmtaal? Het competitieprogramma gaat dit jaar zijn vierde editie in, met als thuishaven het Louis Hartlooper Complex.

Filmcritici Dana Linssen (hoofdredacteur Filmkrant) en Jan Pieter Ekker (chef kunst van Het Parool) duiken jaarlijks in de wereld van de auteurs- en kunstfilm. Zij gaan op zoek naar makers die innovatieve vormen kiezen om hun verhalen te vertellen.

Selectie en vertoningen Forum van de Regisseurs NFF 2018

Dit jaar is de rode draad in de selectie Forum van Regisseurs selectie ‘het ontsnappen van de zwaartekracht’. Daarnaast is een samenwerking aangegaan met het Centraal Museum en worden inleidingen verzorgd door Bart Rutten, Laurie Cluitmans en Marja Bosma van het Centraal Museum aan de hand van een object uit de tentoonstelling De line up: De kracht van tekenen, die ten tijde van het festival te zien is.


LIVING THE LIGHT – ROBBY MÜLLER van Claire Pijman

Vrijdag 28 september, 19:30  21:45.
Filmessay over cameraman Robby Müller (1940-2018), die met zijn uitzonderlijke gevoel voor kleurdiepte, innovatieve verlichtingsmethoden en zijn voortdurende zoektocht naar eenvoud velen inspireerde.

Bestel nu tickets


POSSESSED – Daniel van der Velden, Vinca Kruk & Rob Schröder

Zaterdag 29 september, 18:45  20:45.
Ergens tussen avant-garde cinema, digitale kunst en geëngageerde essayfilm zit deze caleidoscopische aanklacht tegen de smartphone, die ons ervan weerhoudt het grotere plaatje te zien.

Bestel nu tickets


AN IMPOSSIBLY SMALL OBJECT – David Verbeek

Zaterdag 29 september, 21:30  23:55.
Een Nederlandse fotograaf in den vreemde komt opnieuw in aanraking met zijn eigen heden, verleden en toekomst in dit caleidoscopische portret van het eenzame leven in Taipei en Amsterdam. Mooi, mysterieus en meditatief.

Bestel nu tickets

De van deze film afgeleide installatie van Verbeek: The Taking of a Picture, Sometime Somewhere is onderdeel van de Forum-competitie en is van 28 sept t/m 4 okt te zien in het Centraal Museum.


MORE HUMAN THAN HUMAN – Tommy Pallotta & Femke Wolting

Zondag 30 september, 15:00  17:00.
Op een persoonlijke, speelse en soms dramatische wijze gaat de filmmaker op zoek naar wat er aan creativiteit en menselijke waarden op het spel staat wanneer hij een robot bouwt die hem als filmmaker kan vervangen.

Bestel nu tickets


LIGHT AS FEATHERS – Rosanne Pel

Zondag 30 september, 18:45  21:00.
Drama over een vijftienjarige jongen in een door vrouwen gedomineerd huishouden op het Poolse platteland. Hij koestert gevoelens voor zijn buurmeisje, maar overschrijdt grenzen die hij niet kende.

Bestel nu tickets


LIEFDE IS AARDAPPELEN – Aliona van der Horst

Zondag 30 september, 21:30  23:45.
Filmmaker Aliona van der Horst erft een deel van een huis in Rusland, inclusief onbekende verhalen over de heftige familiegeschiedenis die de boerenfamilie daar beleefde.

Bestel nu tickets


DE STOEL VAN DE LAATSTE JAREN – Anke Teunissen & Jessie van Vreden

Maandag 1 oktober – n.t.b.
Deze 360-VR-film is naast deze speciale vertoning in het Forum van de Regisseurs ook van 28 sept t/m 4 okt te zien op de NFF Interactive Expo.


MY FOOLISH HEART – Rolf van Eijk

Maandag 1 oktober, 18:45  21:00.
Muzikaal neo-noir drama over een ambitieuze rechercheur die de mysterieuze dood van de legendarische jazzmuzikant Chet Baker onderzoekt. Ondertussen moet hij zijn eigen demonen onder ogen zien.

Bestel nu tickets


THE END OF FEAR – Barbara Visser

Dinsdag 2 oktober, 18:45  20:45.
Bespot, gehaat, vernield, geroemd, verknald, geïmiteerd. De krankzinnige geschiedenis van het schilderij Who’s Afraid of Red, Yellow and Blue III van Barnett Newman, dat in 1986 door een vandaal met een mes werd bewerkt maar waarvan de controversiële restauratie minstens zulke diepe sporen achterliet.

Bestel nu tickets


ERRORS OF EROS – Luciënne Venner
Geen extase zonder angst, in dit surrealistische droomdebuut waarin een vrouw door een demonische figuur haar seksualiteit ontdekt in welgeteld één shot (van maar liefst elf minuten).

KORT! – VISITE – Stijn Bouma

Alles lijkt goed te gaan met weduwe Thea, maar wanneer haar zoon de deur weer dichttrekt wordt haar eenzaamheid pijnlijk voelbaar in een korte film bestaande uit één lang shot.

REGAINED MEMORY – Stijn Bouma

Gevoelig portret, gesitueerd in het hedendaagse Sarajevo. Daar worstelt een weduwnaar met zijn persoonlijke verleden én de geschiedenis van zijn land. Gemaakt onder het toeziend oog van grootmeester Béla Tarr.

Woensdag 3 oktober, 18:45  21:00.

Bestel nu tickets


Prijsuitreiking & Slotfeest

Donderdag 4 oktober


Extra vertoning van de winnende film

Donderdag 4 oktober


Een jury bestaande uit de regisseurs Daan Bakker, Koen Mortier en Ena Sendijarević bepaalt welke van de elf regisseurs (collectieven) de VEVAM Fonds Prijs van het Forum van de Regisseurs ontvangt. De prijs bestaat uit € 5.000 en de penning van het Forum van de Regisseurs, ontworpen door het Utrechtse atelier SUS goudsmeden. De prijsuitreiking met een optreden van Sonja van Hamels band The Leonids vindt plaats op donderdag 4 oktober in het festivalhart in de Winkel van Sinkel. Aansluitend is de vertoning van de winnende film in het Louis Hartlooper Complex.


Winnaars voorgaande jaren Forum van de Regisseurs

2017: QUALITY TIME – Daan Bakker
2016: FULL CONTACT – David Verbeek
2015: THOSE WHO FEEL THE FIRE BURNING – Morgan Knibbe