Ga naar inhoud
Veel Nederlandse militairen die tijdens de koloniale oorlog in Nederlands-Indië (1946-1949) dienden, verwekten kinderen bij Indonesische vrouwen. Dit is het openhartige verhaal van alle partijen.
Snel na W.O.II vertrokken zo'n 30.000 Nederlandse militairen naar Nederlands-Indië om het koloniale gezag te herstellen. Daar ontmoetten ze exotische vrouwen waarmee sommige jongens een avontuurtje beleefden en anderen - vaak tevergeefs - huwelijksplannen maakten. Naar schatting werden duizenden kinderen geboren uit deze contacten. Halfbloedjes zonder vader, die in het later onafhankelijke Indonesië gezien werden als bezetterskinderen. Die bedreigd werden en vaak in weeshuizen eindigden omdat er geen geld was om hen te voeden. Zo'n zestig jaar later portretteert Annegriet Wietsma Nederlandse oud-militairen, Indonesische dames en kinderen die uit die mix geboren werden. Het zijn schrijnende verhalen. Een van de inmiddels naar Nederland geëmigreerde kinderen: 'Ik ben niet geaccepteerd door mijn vader. Geen enkele staat accepteerde ons. Wij zijn eigenlijk... ja, per ongeluk.' Naast de interviews vullen opnames van het huidige Indonesië, bijzondere archiefbeelden, fragmenten van het Polygoonjournaal en privéfoto's de verhalen van deze 'oorlogsliefdekinderen' aan.

Titel: Tuan Papa
Jaar: 2010
Duur : 1 uur, 20 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Jaaroverzicht
Editie: NFF 2010

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still