Ga naar inhoud
Persoonlijke documentaire over de vuurwerkramp in Enschede. Tijdens een meeslepende queeste naar de oorzaken ontdekt de maakster dat de antwoorden misschien nooit te achterhalen zullen zijn.
In Mijn Enschede gaat filmmaker Astrid Bussink naar Enschede. Op de dag voor haar verhuizing naar Amsterdam vaagde een ontploffing bij SE Fireworks haar huis en al haar spullen weg. De vuurwerkramp eiste 23 doden en rond de duizend gewonden. Tien jaar later gaat ze terug naar Roombeek, nieuwsgierig hoe de mensen omgaan met de herinnering. Vanuit haar tijdelijke woning, met uitzicht op het herdenkingsmonument, gaat ze op zoek naar antwoorden en verklaringen. Het is al snel duidelijk dat de ramp niet is vergeten. Ze spreekt direct getroffenen en de familie van een man die spoorloos verdween. Er zijn mensen die een complot zien om een illegale munitieopslag te verdoezelen en er zijn twee rechercheurs die zich in de zaak hebben vastgebeten omdat ze vinden dat de oorzaak van de ramp indertijd onvoldoende is onderzocht. Haar zoektocht krijgt een vorm van een queeste, als ze op zoek gaat naar André de Vries, veroordeeld voor brandstichting bij SE Fireworks en later vrijgesproken. Het spoor leidt naar Duitsland. Ook daar ontdekt ze dat er geen antwoorden zijn. Nog niet.

Credits

Uitvoerend Producent
Geluidsnabewerking
Productiebedrijf
Zeppers Film & TV
Omroep
NTR

Titel: Mijn Enschede
Jaar: 2010
Duur : 53 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Jaaroverzicht
Editie: NFF 2010

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still