Kan ik je online kussen? Wel met een EEG-headset op, die je hersenactiviteit meet. Zo kan de zoen worden vertaald in een visuele soundscape en worden gedownload.
Met de Kissing Data Symphony onderzoeken makers Karen Lancel en Hermen Maat een neurofeedback systeem voor kussen. Zoenen was altijd een persoonlijke, intieme interactie tussen twee personen, maar daar brengt de Kissing Data Symphony verandering in. Het verzamelt alle kusdata, maar stelt daarmee direct vragen over wie de eigenaar is van de digitale kus. In live experimenten worden bezoekers uitgenodigd de rol van Kusser of van Toeschouwer op zich te nemen en een EEG-headset te dragen. De hersengolven van de Kussers worden in realtime verwerkt tot vloerprojectie, en de gezamenlijke breinactiviteit creëert een visuele data-omgeving, die wordt vertaald naar een algoritme voor een soundscape. Elke unieke EEG-soundscape wordt opgeslagen en kan door alle deelnemers worden gedownload. Een selectie van data-visualisaties kan worden geprint als Portret van een kus. Kissing Data Symphony (2018) is onderdeel van een langlopend project. De nieuwste versie maakt gebruik van nieuwe multi brain-technologie. Kissing Data Symphony ging in 2018 in premiere op het Oostenrijkse Art Elextronica Linz festival en won de Global AI Art Competitie 2019. Het project werd ook getoond op de Dutch Design Week en op het Zuid-Koreaanse ISEA festival.
Openingstijden zijn op zaterdag 28 september t/m donderdag 3 oktober van 14:00 - 15:30 uur en van 17:00 - 18:30 uur. Op zaterdag 28 en zondag 29 september wordt de performance van 14:00 - 15:30 uur uitgevoerd door makers Karen Lancel en Hermen Maat. Kissing Data Symphony is te zien in IMPAKT, centrum voor mediacultuur.