Ga naar inhoud
Religieuze, filosofische en praktische overwegingen rondom het vleesvarken, op warme wijze gerangschikt rond het varken Dorus, in deze documentaire gevolgd van zijn geboorte tot de voorgenomen slacht.
Het varken is het meest gegeten dier ter wereld. Tegelijk zijn er culturen waar men het varken als onrein beschouwt. Regisseur Dortmans, opgegroeid op een boerderij met varkens, zoekt uit hoe men in de wereld naar het dier kijkt. Hij laat een Palestijnse aan het woord die van varkensvlees gruwt, maar haar Nederlands-Palestijnse kinderen niet zal verbieden het te eten en een wetenschapper die varkensvlees afwijst, maar geen enkel wetenschappelijk bewijs vond dat het ongezond is. Een expert op het gebied van xenotransplantaties kan met varkensalvleesklieren diabetes genezen. Centraal staat Dorus, die de documentaire volgt van big tot slachtrijp tweejarig varken. Hij groeit op bij slager Gerard Zwetsloot, die gelooft dat een gelukkig varken lekkerder smaakt dan een ongelukkig en daarom af en toe met hem gaat wandelen. Zwetsloot heeft gemengde gevoelens over Dorus: is het liefde voor het dier of voor zijn vlees? Duidelijk wordt dat de mens een ongemakkelijke verhouding met slachtdieren heeft. Vooral als die een naam hebben.

Credits

Uitvoerend Producent
Set geluid
Geluidsnabewerking
Sound Design
Muziek
De Kift

Titel: Goddelijk varken
Jaar: 2010
Duur : 55 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Jaaroverzicht, NFF Debuutcompetitie
Editie: NFF 2010

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still
Still