De stoel van de laatste jaren

Anke Teunissen, Jessie van Vreden - 2017 - 34 min.

Andere prijzen

Prijs van het Forum van de Regisseurs Anke Teunissen

Prijs van het Forum van de Regisseurs Jessie van Vreden

Virtual reality documentaire-drieluik waarbij je ondergedompeld wordt in het leven van Egbert en Fred.

Eén van de vormen van VR waar nog vrij weinig mee is geëxperimenteerd, is de documentairevariant. Net als ieder relatief nieuw medium moeten de regels van het vocabulaire nog ontdekt worden. Hoe te decouperen, waar plaats je de toeschouwer, hoe werkt de zoom, pan en close­up? De stoel van de laatste jaren speelt met deze elementen om de verhalen te vertellen.

De stoel van de laatste jaren is een VR-­documentaire drieluik: portretten van mensen in hun laatste levensfase. Door middel van een mix van audio, 360 graden video, tekeningen en animatie beland je als kijker in het leven van twee verschillende ouderen: Egbert en Fred. Het leven lijkt zich in eerste instantie te hebben verkleind tot de ruimte waarin je je bevindt: een kleine boerenkeuken, een weelderige tuin. Maar die wereld blijkt bol te staan van verhalen, overdenkingen en gelukzalige momenten. De fysieke ruimte is dan wel klein, net zo klein als ieders leven begint, maar de gedachtewereld is oneindig.

Elk verhaal begint op de stoel waar Egbert en Fred steeds meer tijd doorbrengen in de laatste jaren van hun leven. Onder je zie je deze stoel. Zo begint het verhaal vanuit het gezichtspunt van de oudere. De stem van Fred of Egbert neemt je mee het verhaal in en verandert het perspectief; langzaam raak je ondergedompeld en ervaar je hoe is het om aan het einde van het leven te staan.

Dit project is onderdeel van de vrij toegankelijke NFF Interactive Expo in IMPAKT. De NFF Interactive Expo is te bezoeken van vrijdag 28 september t/m donderdag 4 oktober van 12:00 uur tot 20:00 uur en beslaat twee locaties: Academiegalerie en IMPAKT. Daarnaast wordt het project gepresenteerd tijdens de NFF Interactive Gouden Kalf Avond op dinsdag 2 oktober.  

 


            

Credits

Productiebedrijf
Camera
Montage
Sound Design
Set geluid
Visual Effects
Muziek
Omroep
Still fotografie
Animatie
Conceptontwikkeling
Grafische vormgeving
Interface en interaction design
Technische realisatie
Productieland(en)
Nederland