Ga naar inhoud
Drie overledenen die bij afwezigheid van familie van gemeentewege worden begraven. Appel filmt het werk van de ambtenaren en spreekt met nabestaanden en anderen die de uitvaart bijwonen.
Volgens de Wet op de Lijkbezorging verzorgt de gemeente waarin iemand overlijdt de uitvaart, wanneer diegene geen (contact met) familie meer heeft. Regisseur Appel filmt in Den Haag, waar de drie ambtenaren van de Afdeling Bijzondere Hulpverlening zich in 2005 over drie overledenen ontfermen. Appel betreedt samen met hen de kale, maar nette woning van T. Molier (1943). Ze vinden een bankafschrift, waarmee de financiering geregeld blijkt, en muziek, die ze bij de begrafenis kunnen draaien. Daar zijn uiteindelijk vier opgespoorde ex-collega's aanwezig. Bij de begrafenis van W. De Bont (1962), medewerker van een fietsenstalling (Appel toont hem in opnamen door een bewakingscamera), komt echter een man of vijftig opdagen. Onder hen niet alleen klanten van de stalling, maar ook zijn ex-vriendin en twee dochters, met wie hij geen contact meer had. Appel interviewt hen over gemiste kansen (`Had ik het geweten, dan... maar ja'), zoals hij ook spreekt met twee zoons (halfbroers) van E. Landman (1939), die juist wel - maar tevergeefs - contact met hem hadden gezocht.

Credits

Producent
Set geluid
Sound Design
Productiebedrijf
VOF Appel & Honigmann
Omroep
IKON TV

Titel: De laatste eer
Jaar: 2005
Duur : 50 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Gouden Kalf Competitie, Hoofdprogramma
Editie: NFF 2006

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still